Efectele dezastruoase ale crizei de procurori de la Vaslui: un criminal periculos, suspectat că suferă şi de afecţiuni psihice, lăsat în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă Criminaliști

Situaţie fără precedent în judeţul Vaslui, unde un tânăr de 23 de ani a recunoscut procurorilor că şi-a omorât tatăl, însă procurorii nu au luat nicio măsură împotriva sa. Astăzi, când poliţiştii au mers să ridice suspectul pentru a-l interna la psihiatrie, acesta nu a mai fost găsit, dispărând de acasă de ieri.

Pe lângă declaraţiile de recunoaştere ale fiului, mai mulţi vecini au confirmat că au auzit scandal în curtea unde s-a comis crima, iar la un moment dat victima a cerut ajutorul unui vecin, spunând că este bătut de fiul său. Gestul procurorilor de a lăsa în libertate suspectul unei crime este cu atât mai grav cu cât acesta este bănuit că suferă de afecţiuni psihice.

Procurorul care instrumentează crima comisă săptâmâna trecută în satul Deleni, comuna Hoceni este Ana Maria Aioniţoaie care se află la primul său dosar de omor. Aceasta nu doar că nu are experienţă în ”omoruri”, dar este în primul său an de procuror de tribunal, fiind promovată de la Parchetul de pe lângâ Judecătoria Paşcani, la începutul acestui an. Lipsa de experienţă şi prudenţa excesivă au făcut ca procurorul de caz să ezită să ia o măsură prompt  faţă de cel suspectat că şi-a omorât tatăl, cel puţin internarea într-o clinică de specialitate, câtă vreme asupra sa planează şi suspiciunile că nu s-a afla în deplinătatea facultăţilor mintale. În timp ce procurorii vasluieni cântâresc de mai bine de o săptămână cum să gestioneze cazul, suspectul care a recunoscut nonşalant că ”l-a omorât pe tăticul” a dispărut de acasă. Ieri, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale s-au deplasat la Hoceni pentru a-l ridica pe suspect în vederea internării, însă nu l-au mai găsit acasă. De altfel, nici cu o zi înainte, poliţistul din comună nu a mai  dat de urma sa.

Firul crimei

Crima care a îngrozit comunitatea locală din Hoceni a avut loc marţea trecută, seara, în jurul orelor 19. Victima, Constantin Sârbu (55 ani), a fost găsită de doi vecini. decedată pe pat, cu faţa în sus, cu o coasă înfiptă în piept şi prezentând două leziuni înjughiate în inimă. Cel care i-a chemat pe vecini a fost fiul victimei, Alin (23 ani), care i-a anunţat ”a murit tăticul”.

Imediat la faţa locului s-au deplasat poliţiştii Secţiei Rurale Huşi şi echipajele de la Serviciul de Investiaţii Criminale. Ulterior, la locul crimei a ajuns şi procurorul Ana Maria Aioniţoaie.

În urma cercetătirlor efectuate, poliţiştii au aflat că în seara respectivă Constantin Sârbu şi fiul său au ajuns la domiciliu, în jurul orelor 17.00, fiind văzuţi de mai mulţi martori când se întorceau din sat. Aceaşi martori spun că amândoi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, iar după scurt timp, vecinii au auzit scandal la familia Sârbu, tatăl certându-se cu fiul din cauza unor pantofi. La un moment dat, Constantin Sârbu a mers la unul dintre vecini la gard pentru a se plânge de fiul său. Nu a durat mult şi vecinii aveau să îl descopere mort în casă.

A recunoscut că şi-a omorât tatăl

În faţa anchetatorilor, Alin Sârbu a recunoscut că şi-a omorât tatăl, înjunghiindu-l de două ori cu un cuţit, iar după ce a văzut că e mort i-a înfipt şi coasa în piept.

Incoerenţa în exprimare a tânărului, care răspundea afirmativ şi la alte întrebări, nereale, i-a determinat pe anchetatori să creadă acesta suferă de anumite afecţiuni psihice. Absolut inexplicabil, procurorul de caz nu doar că nu a dispus reţinerea principalului suspect (coroborând declaraţiile de recunoaştere cu celelalte probe) dar nici măcar nu a dispus internarea acestuia într-un spital, pentru a fi expertizat în vedere stabilirii discernământului acestuia. Lăsat în libertate, tânărul de 23 ani l-a lăudat la tot satul că el „l-a omorât pe tăticul”, dar a scăpat. De marţea trecută, în fiecare zi, inclusiv în ziua înmormântării victimei, poliţiştii criminalişti s-au deplasat la Hoceni pentru a desluşi cazul, cum însă procurorul este cel care dispune, s-au limitat în a efectua cercetări la faţa locului.

Parchetul: „Se fac verificări”

Am încercat să aflăm astăzi opinia conducerii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui despre gestionarea acestui caz, dacă este firesc ca un suspect de omor, cu atât mai mult bănuit şi afecţiuni psihice, să fie în libertate. Sorin Armeanu, prim procurorul PT Vaslui, ne-a dat asigurări că în acest caz ”se fac verificări” şi că ”în acest moment (adică ieri n.r.) se fac demersuri pentru ”internarea suspectului”. Întrebat fiind dacă este firesc ca decizia de internare a unui suspect de omor să fie luată la opt zile de la presupusa comitere a fapte, prim procurorul Sorin Armeanu ne-a informat că nu poate face aprecieri despre activitatea unui coleg procuror pentru că ar încălca codul deontologic al magistraţilor.

Dosarele de omor, spaima procurorilor vasluieni

Moartea procurorului Ovidiu Berinde şi arestarea procurorului Vasile Şelaru au creat o criză fără precedent la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, care a rămas cu un singur procuror criminalist, Alice Ruja. Şi asta în contextul în care judeţul Vaslui este recunoscut pentru infracţionalitatea de mare violenţă. Cum niciun procuror cu state vechi din cadrul parchetului nu a agreat ideea de a prelua dosarele de omor, ”păcatul” a căzut pe cei mai noi procurori dn echipa Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui,  Ana Maria Aioniţoaie şi Mihaela Tereza Râmbu, venite la Vaslui de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani, respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Mai puteţi citi şi: 

Procurorul Vasile Şelaru, arestat preventiv, după o şedinţă de judecată maraton

Criză fără precedent la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui: un singur procuror criminalist, în judeţul omorurilor

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite