Scandalul Monica Macovei - PRO TV, clarificat joi de CNA. Jucan: Dacă s-a dat vreun telefon, e trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea CNA a invitat-o pe Monica Macovei să participe la şedinţa de joi, după ce candidatul indepenent la Preşedinţie a acuzat că site-ul stirileprotv.ro a anulat o emisiune în care trebuia să participe, în urma „unui telefon primit de la CNA“.

Monica Macovei, candidat independent pentru Cotroceni, a postat ieri pe contul său de facebook următorul mesaj: „Mâine ar fi trebuit să particip la o emisiune online pe site-ul stirileprotv.ro. Am fost anunţată de reprezentanţii ProTV că emisiunea a fost anulată ca urmare a unui telefon din partea CNA“.

În plus, Monica Macovei a acuzat PSD că se află în spatele acestui telefon. „Orice intervenţie a CNA asupra conţinutului unui site de internet reprezintă un abuz şi o încălcare flagrantă a legislaţiei române şi europene. CNA are atribuţii doar în audiovizual şi funcţionează într-o ţară UE, nu în Rusia sau China.  Suntem în faţa unui precedent periculos pentru democraţie. Internetul este un spaţiu liber de comunicare în afara reglementărilor CNA, iar asta sperie un partid cu valenţe totalitare, aşa cum este Partidul Social Democrat“, a scris Macovei.

Valentin Jucan, membru CNA, spune că nu ştie dacă cineva din instituţie a telefonat sau nu la PROTV, însă de un lucru este sigur: CNA nu are dreptul de a se amesteca în conţinutul postat pe internet.

„Nu ştiu ca vreun telefon să se fi dat. Nici nu am fi avut de ce să intervenim, pentru că CNA nu are competenţe în spaţiul virtual. Iar dacă acest telefon, totuşi, a existat, cei de la PROTV cunosc legislaţia şi nu ar fi trebuie să dea curs unei astfel de intervenţii. Dacă acest telefon a fost dat, intrăm sub incidenţa legii penale, pentru că a fost trafic de influenţă“, avertizează Jucan.

CNA va dezbate joi dimineaţă această chestiune, iar Monica Macovei a fost invitată să-şi susţină punctul de vedere. „ Am avut o serie de discuţii cu Monica Macovei şi i-am solicitat să fie mâine prezentă la şedinţă sau să-şi trimită un reprezentant. De altfel, preşedintele CNA i-a trimis o invitaţie oficială în acest sens. Vorbim despre o situaţie foarte gravă care trebuie clarificată. Dacă trecem peste, se va lăsa impresia că CNA a intervenit“, a mai spus Jucan pentru „Adevărul“.

PROTV: Nu a existat nicio intervenţie

Site-ul ştirileprotv.ro a renunţat să mai realizeze interviuri video cu candidaţii la preşedinţie la nicio zi după ce le-a lansat. Mai mult, primul interviu, cu candidatul ACL Klaus Iohannis, a fost şters de pe site. Trustul de televiziune a ieşit cu o explicaţie.

„PRO TV a hotărât să oprească seria interviurilor cu candidaţii la alegerile prezidentiale, demers ce a avut startul astazi prin prezenţa lui Klaus Iohannis la video-chatul moderat de Cristian Leonte, transmis live pe site-ul stirileprotv.ro. Aceasta decizie aparţine Pro TV şi a fost luată ţinând cont de faptul că dupa difuzarea on line a video-chatului, o serie de alţi candidaţi şi susţinători ai lor au solicitat timp egal de exprimare pe site-ul ştirilor. În aceste condiţii, deşi Pro TV invitase la discutie principalii 6 candidaţi, din care acceptaseră invitaţia doar 4, Pro TV a decis să renunţe complet la a mai organiza aceste video-chaturi, pentru a nu crea impresia unui partizanat politic“, a motiva ProTV.

Cât despre acuzele Monicăi Macovei, ProTV a răspuns: „Nu a existat nicio intervenţie a unei autorităţi publice sau a CNA de a stopa acest demers, ci a fost o decizie editoriala internă a Pro TV.“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite