Pedeapsa primită de piromanul care a dat foc la două case, de necaz că l-a părăsit nevasta. Voia să dea foc şi şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul a distrus complet cele două imobile FOTO ISU Vaslui
Incendiul a distrus complet cele două imobile FOTO ISU Vaslui

Un bărbat din judeţul Vaslui a fost condamnat la inchisoare cu executare după ce a incendiat casele în care îi locuiau copiii, respectiv mama. Imobilele au fost distruse în totalitate.

Gheorghe Cucu (53 de ani) a fost condamnat de Judecătoria Huşi la 4 ani de închisoare, în regim de detenţie, şi obligat să achite 20.000 de lei daune materiale mamei sale, o femeie de 85 de ani. Rămasă fără acoperiş deasupra capului, octogenara se află acum în grija unor rude din Ilfov.

Cazul, unul atipic pentru pompieri, s-a înregistrat în toamna anului trecut în zona Huşului din judeţul Vaslui. 

Pe 23 septembrie 2020, la ora 09.37, un martor anunţa la 112 că arde o casă în satul Bălţaţi. La faţa locului a fost dirijat un echipaj de pompieri care a localizat şi stins incendiul. Din cercetările iniţiale, pompierii au stabilit drept cauză a incendiului ”fumatul în locuri nepermise”. Mai exact, îl bănuiau pe Gheorghe că a lăsat o ţigară aprinsă pe jos. 

În aceeaşi zi, în jurul orelor 16,00, în aceeaşi gospodărie a izbucnit un nou incendiu, la cel de-al doilea imobil din curte. Acelaşi echipaj de pompieri s-a deplasat pentru a stinge focul.

Incendiul se manifesta generalizat la întreaga clădire cu posibilitatea de propagare la adăpostul de animale din apropiere. 

În urma cercetărilor, pompierii şi poliţiştii aveau să constate că ambele incendii au fost provocate de bărbatul de 53 de ani. Acesta era supărat că fusese părăsit de soţie. 

Gheorghe avea patru copii minori, cea mai mare dintre fiice având 13 ani. În dimineaţa respectivă, a mers la cârciuma din sat, de unde a cumpărat o a cumpărat o sticlă de bere şi una de vin. În jurul orelor 7.30 trei dintre copii au plecat la şcoală, la locuinţă rămânând mama sa, respectiv fiica de 13 ani. La un moment dat a mers în bucătăria de vară, iar în una din camere a strâns mai multe haine, după care şi-a trimis e fiica sa să aducă apă de la fântână. Imediat după plecarea fetei, bărbatul a dat foc în mai multe locuri şi a lăsat uşa deschisă să fie suficient aer pentru a întreţine focul. 

În prim plan primul imobil incendiat, în plan secund casa care a ars la doar câteva ore distanţă FOTO ISU Vaslui

incendiu baltati foto ISU Vaslui

„După ce a dat foc, a mers în casa de locuit, unde se afla şi mama sa, însă în altă cameră şi în timp ce fuma şi consuma vin, se uita pe geamul camerei poziţionat pe direcţia casei incendiate. Astfel a văzut că, în scurt timp, incendiul a început să se manifeste violent”, au precizat anchetatorii.

Pe lângă intervenţia pompierilor, la faţa locului s-a deplasat şi o echipă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui care i-a preluat pe cei patru copii şi i-au internat într-un centrul de primire în regim de urgenţă până la clarificarea situaţiei lor. 

După plecarea autorităţilor, bărbatul s-a culcat însă a fost trezit la orele amiezii când la poartă a bătut poştaşul pentru a aduce pensia mamei. După ce femeia şi-a încasat banii, fiul i-a cerut să meargă la magazin pentru a-i cumpăra o sticlă cu vin. Ştiindu-l violent, bătrâna s-a conformat.

Însă în urma sa, Gheorghe a pus la cale să dea foc şi ”casei mari”, de necaz că a rămas şi fără nevastă şi fără copiii.  A strâns mai multe obiecte vestimentare în interiorul unei camere şi le-a dat foc. Apoi, a ieşit din casă şi s-a ascuns în spatele unei anexe gospodăreşti, unde a şi fost găsit de către poliţişti. Deşi la faţa locului au venit pompierii, focul s-a extins, distrugând întregul imobil. Întrucât bărbatul era în stare de ebrietate şi se manifesta violent, ameninţând că va incendia şi şcoala din sat, poliţiştii l-au încătuşat şi transportat la Secţia Psihiatrie a spitalului din Vaslui. 

Fiind audiată de poliţişti, fiica în vârstă de 13 ani, aceasta a precizat că în dimineaţa respectivă tatăl a ameninţat că va da foc la casă, reproşându-i că mama i-a părăsit.

Când copila a observat că ieşea fum din bucătăria de vară, l-a întrebat pe tatăl său ce s-a întâmplat însă acesta se uita la foc cum se înteţeşte, fără a interveni. Îngrozită, fata a ieşit în drumul sătesc a oprit o maşină şi a solicitat ajutor. Ea a mai povestit că bunica reuşise să iasă din casă fiind preluată de vecini. 

În timp ce se afla la centrul de primire în regim de urgenţă din Vaslui, copila şi-a sunat tatăl pentru a-i spune unde se află. Aflând că au fost luaţi de Protecţia Copilului, bărbatul i-a transmis fiicei că va da foc şi la casa de locuit, precum şi la şcoala din sat, aflată în imediata apropiere a casei sale.  

Timp de cinci zile, Gheorghe Cucu a stat internat la Psihiatrie. După externare, a ajuns direct în arest. Şi-a recunoscut faptele, motivând doar că voia să se răzbune. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Explozie urmată de un incendiu uriaş la un restaurant de la marginea Iaşului. Fumul a ajuns până în Centru

Incendiu la un depozit de materiale reciclabile din Buzău. A fost emis mesaj Ro-Alert 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite