FOTO Imagini înfiorătoare ale dezastrului cauzat de zăpada grea şi de vântul puternic în Moldova. Stâlpi de înaltă tensiune rupţi în două ca spicele

FOTO Imagini înfiorătoare ale dezastrului cauzat de zăpada grea şi de vântul puternic în Moldova. Stâlpi de înaltă tensiune rupţi în două ca spicele

Unul dintre stâlpii de înaltă tensiune care a cedat sub greutatea zăpezii FOTO Delgaz

Ninsorile abundente şi vântul puternic înregistrate în noaptea de 20/21 aprilie, au produs avarii majore în sistemul de distribuţie a energie electrice din Moldova, cel mai afectat fiind judeţul Vaslui.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit reprezentanţilor Delgaz Grid, furnizor de energie electrică în zona Moldovei, ninsoarea abundentă însoţită de vânt, care a ajuns la rafala şi la 80km/h, precum şi lipsa vizibilităţii şi a căilor de acces au îngreunat lucrările pentru identificarea şi remedierea avariilor la sistemul de distribuţie a energiei.

Toate unităţile administrativ teritoriale din judeţul Vaslui se confruntă cu întreruperea alimentării cu energie electrică, sudul şi estul judeţului fiind practic paralizat.

Firele de înaltă tensiune, stâlpii, dar şi sute de copaci au cedat sub greutatea zăpezii.

Sistemul de distribuţie a energiei electrice din judeţul Vaslui a fost distrus din cauza vremii extreme. 24 de stâlpi de înaltă tensiune din zona Murgeni- Bârlad au fost rupţi efectiv în două, în aceeaşi condiţie fiind şi aproximativ 100 de stâlpi din reţeaua de medie tensiune. 

Municipiul Bârlad, care timp de mai bine de 8 ore a rămas fără curent electric, a fost realimentat cu energie vineri, 21 aprilie, la ora 15.07, printr-o linie din judeţul Bacău, în ciuda tuturor dificultăţilor generate de blocarea căilor de acces şi a situaţiei meteorologice.

”Pentru reluarea alimentării cu energie în estul judeţului Vaslui echipele Delgaz Grid lucrează în continuare, astfel încât, în această seară, să poată deveni funcţional sistemul de distribuţie din zonă”, a precizat reprezentanţii Delgaz Grid.

La ora 16,00 este întreruptă alimentarea cu energie electrică total sau parţial pe liniile de medie tensiune după cum urmează : judeţul Bacău: 23 localităţi; judeţul Iaşi: 24 localităţi; judeţul Neamţ: 11 localităţi.

În judeţul Vaslui, 6.976 de consumatori, din 13 comune (Banca, Bogdana, Creţeşti, Dimitrie Cantemir, Dodeşti, Duda Epureni, Olteneşti, Suletea, Stănileşti, Roşieşti, Vinderei, Viişoara şi Vutcani) nu au curent electric. Opt echipe de intervenţii acţionează pentru realimentarea a 7 linii şi a 74 de posturi de transformare.

De ce este zăpadă grea

Firele de înaltă tensiune, stâlpii, dar şi sute de copaci au cedat sub greutatea zăpezii. Potrivit meteorologilor, zăpada căzută în ultimele zile este umedă, foarte grea şi nu pufoasă, aşa cum suntem obişnuiţi în timpul ienii. Ninsoarea căzută la temperaturi sub limita îngheţului, la temperaturi de 0, +1, au făcut ca fulgii să fie plini de apă, un aşa-zis fenomen de ploaie/ninsoare, iar precipitaţiile abundente au făcut ca greutatea acesora să fie foarte mare. Totuşi, este de aşteptat ca zăpada căzută în ultimele 24 de ore să se topească foarte repede, mai spun meteorologii, datorită temperaturilor ridicate ale solului. 

 
 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările