Se deschide cel de-al patrulea centru RetuRO de colectare și procesare al ambalajelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România, deschide în Otopeni, județul Ilfov, cel de-al patrulea centru regional de numărare și sortare a ambalajelor SGR.

foto ambalaje
Se deschide cel de-al patrulea centru RetuRO de colectare și procesare al ambalajelor

Amplasat în incinta parcului industrial Olympian Park North Bucharest, centrul va gestiona și procesa ambalajele de băuturi colectate atât manual, de la comercianți, cât și de la automatele de returnare (RVM-uri).

Cu o suprafață de 10.000 de metri pătrați, centrul din Otopeni este cel mai mare hub regional din infrastructura de colectare dezvoltată de RetuRO, având o capacitate anuală de numărare de aproximativ 900 de milioane de ambalaje SGR și o capacitate de sortare și procesare pe tipuri de materiale (PET, metal, sticlă) de două ori mai mare (1,8 miliarde de ambalaje SGR).

Centrul este dotat cu echipamente avansate, care includ mașini de numărat PET și doze metalice, mașini de procesare sticlă, sortatoare optice și prese de balotat. Ambalajele metalice (aluminiu și oțel), dar și cele din plastic vor fi numărate, sortate și compactate pentru a fi trimise la firmele de reciclare. Ambalajele din sticlă vor fi și ele numărate, sparte și pregătite pentru reciclare. În plus, aici vor fi aduși și baloții proveniți din centrele regionale de numărare, urmând să fie supuși unui proces de sortare optică.

Deschiderea centrului din Otopeni reprezintă nu doar un nou pas în dezvoltarea infrastructurii unei economii circulare, sustenabile, ci și o confirmare a capacității noastre de a ne adapta și de a crește într-un mediu în continuă evoluție. Există și reticență, există și provocări, dar sunt etapele specifice unei schimbări structurale majore, atât economice, cât și sociale și culturale. În următoarele 3 luni, vom continua să ne concentrăm pe extinderea infrastructurii și planificăm deschiderea centrelor din județele Dolj, Bacău și Prahova.

Centrul regional din Otopeni va deservi, în principal, zona de sud și de est a țării, precum și județele din proximitate. Până la finalul lunii aprilie, aproximativ 70 de milioane de ambalaje SGR au fost returnate în București și Ilfov”, transmite Gemma Webb, CEO și Președintele al Directoratului RetuRO.

Cu privire la acest subiect a vorbit și Mircea Fechet, care a participat la inaugurarea celui de-al patrulea centru de numărare şi sortare a ambalajelor din cadrul Sistemului de Garanţie - Returnare (SGR), de la Otopeni.

„Am promis că vom lăsa o Românie mai curată decât am găsit-o şi de la lună la lună se întâmplă acest lucru. Fără îndoială că cifrele prezentate deja sunt impresionante: 160 de milioane de ambalaje colectate în luna aprilie înseamnă 160 de milioane de PET-uri, mai puţine în gropile de gunoi, în albiile râului, în păduri sau în natură, în general (...) Când mi s-a spus că, pe 7 mai, am colectat aproape zece milioane de ambalaje, n-am putut decât să mă bucur. Cu această ocazie, îmi permit să fac şi un pronostic. Sunt convins că, în luna mai, vom depăşi bariera de 200 de milioane de ambalaje colectate într-o lună, la fel cum mă aştept ca sistemul să crească în fiecare zi, dincolo de un mediu mai curat. Bineînţeles că trebuie să vorbim şi despre oportunităţile de natură economică pe care Sistemul Garanţie-Returnare le aduce. Cele 150 de locuri de muncă de aici, în Otopeni, la care se adaugă probabil alte sute de locuri într-o industrie orizontală, care pleacă de la colectare şi se termină la reciclarea acestor ambalaje, discutăm despre investiţii, despre oportunităţi de business, lucru care nu poate decât să întregească acest efort de mediu pe care îl facem în fiecare zi", a afirmat Fechet.

Oficialul a punctat, totodată, faptul că SGR înseamnă o iniţiativă a Ministerului Mediului „care a schimbat viaţa fiecăruia dintre noi”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite