Excelenţă în învăţământul vasluian: patru titluri de “Şcoală Europeană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
“Şcoală Europeană” Vaslui

Patru şcoli vasluiene au primit titlul de “Şcoală Europeană”, trei dintre ele situându-se între primele zece din ţară: Şcoala “Constantin Parfene”, Şcoala “Mihai Eminescu” Vaslui şi Colegiul “Marcel Guguianu” Zorleni. Şcoala Draxeni, în schimb, este singura unitate gimnazială din mediul rural care a obţinut titlul european pentru a patra oară consecutiv.

Şcoala “Constantin Parfene” Vaslui s-a situat în fruntea tuturor şcolilor, ocupând primul loc în clasamentul naţional, cu cel mai mare punctaj. Este pentru a doua oară când această unitate de învăţământ ocupă titlul de “Şcoală Europeană”.
“Locul I pe ţară şi titlul de «Şcoală Europeană», obţinut pentru a doua oară, ne obligă  să continuăm activităţile care au dimensiune europeană, să implicăm mai mulţi elevi şi profesori, să aplicăm pentru a obţine finanţare pentru alte parteneriate de colaboare prin noul program Erasmus. Este rezultatul unei munci de echipă în care, în efortul nostru comun pentru a oferi o educaţie de calitate, am cules şi roade: promovabilitate de 100% la evaluarea naţională din anul şcolar trecut, participări numeroase şi premii la olimpiadele şi concursurile şcolare naţionale, două proiecte Comenius în derulare, burse de formare Comenius/Grundtvig pentru  profesorii  noştri.”, a declarat Daniela Nane, directoarea Şcolii “Constantin Parfene”.
O altă unitate gimnazială pe podium a fost Şcoala “Mihai Eminescu” Vaslui. Pentru prima oară în concurs, instituţia s-a situat pe locul trei la nivel naţional.
“Este o onoare pentru noi. Şcoala noastră este implicată în diferite activităţi şi proiecte, în care promovăm valorile europene, toleranţa, egalitatea de şanse şi voluntariatul, acţiuni la care participă elevi, părinţi şi profesori”, a declarat Pavelina Tăune, directoarea Şcolii “Mihai Eminescu”.
Între primele zece unităţi din ţară care au obţinut certificatul de “Şcoală Europeană” se numără şi Colegiul “Marcel Guguianu” Zorleni, care a ocupat, după punctaj, locul nouă la nivel naţional.
Pe locul 27 s-a clasat Şcoala Draxeni, care se remarcă prin faptul că a obţinut titlul pentru a patra oară, fiind, de altfel, singura unitate gimnazială din ţară care se mândreşte cu o asemenea performanţă.
La festivitatea de decernare a certificatelor de “Şcoală Europeană”, ce a avut loc pe 20 mai, la sediul Guvernului, au participat, pe lângă primul ministru, Victor Ponta şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi Angela Filote, şefa Reprezentanţei Delegaţiei Comisiei Europene în România, preşedinţii comisiilor parlamentare pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport – Ecaterina Andronescu şi Angel Tîlvar, ministrul fondurilor europene – Eugen Teodorovici, ministrul afacerilor externe – Titus Corlăţean, elevii, profesorii, directorii şi coordonatorii de proiecte din şcolile care au primit distincţia.

Reprezentanţii unităţilor de învăţământ premiate au primit o diplomă şi o plachetă, precum şi un premiu de 5.000 de lei, sumă care va fi utilizată pentru dotarea cu materiale didactice.

Cum sunt selectate “şcolile europene”

În cadrul celei de-a XI-a ediţii a competiţiei pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană", care s-a desfăşurat, în acest an, sub înaltul patronaj al Parlamentului European, s-au înscris 117 unităţi de învăţământ din 35 de judeţe şi din municipiul Bucureşti.


Competiţia „Şcoala Europeană” se adresează unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale. Pentru stabilirea câştigătorilor sunt evaluate criterii precum calitatea şi coerenţa managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, dar şi impactul pe care activităţile derulate în proiectele europene le-a avut asupra culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii.
Competiţia „Şcoala Europeană” a fost lansată de Ministerul Educatiei, în 2004, ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană. Competiţia este recunoscută de instituţiile europene ca un bun exemplu de susţinere şi valorizare a parteneriatelor şcolare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale.

La cele 11 ediţii anterioare (2004-2014) au participat 1.562 de unităţi de învăţământ din toate judeţele ţării. Dintre acestea, 376 au primit certificatul şi trofeul „Şcoala Europeană". Odată obţinut, certificatul este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a-şi reconfirma titlul. În acest sens, trebuie să dezvolte în continuare noi proiecte de parteneriat cu alte şcoli din U.E., iar managementul şcolii trebuie să fie unul coerent şi performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite