Cea mai mare societate a lui Porumboiu, acuzată că a încasat  ilegal subvenţii, pentru animale care figurau decedate. Milionarul: „Sunt numai minciuni!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Porumboiu

Directorul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Vaslui a declarat că societatea Comcereal, a omului de afaceri Adrian Porumboiu, a fost sancţionată pentru încasarea ilegală de subvenţii pentru animale care figurau ca fiind moarte. Comcereal trebuie să restituie, potrivit APIA, 2,9 milioane de euro, penalizările totale depăşind 12 milioane de euro. Porumboiu a catalogat drept „demenţă” acuzaţia APIA.

Potrivit unei situaţii prezentate  directorul APIA Vaslui, Răzvan Arteni,în martie anul trecut, Curtea Europeană de Conturi, împreună cu autorităţile sanitare veterinare din România, au efectuat un control la ferma de la Târzii a societăţii Comcereal, aparţinând lui Adrian Porumboiu, verificările vizând ultimii trei ani. Pentru 2013, au fost vizate 801 bovine, dintre care 131 au fost descoperite cu nereguli, rezultând un procent de neconformitate de 16%.

“Conform ordinului 161/2012 al ministrului agriculturii, privind sistemul de sancţiuni pentru nerespectarea eco-condiţionalităţii, fiind vorba de un procent mai mare de 15%, s-a aplicat o penalitate de 20%”, a declarat directorul APIA Vaslui.
Pentru anul 2013, s-a verificat un total de 834 de capete bovine, dintre care 185 au fost descoperite neconforme.
“Existând deja o sancţiune, s-a intrat la categoria intenţie, şi fiind acum vorba de un procent de neconformitate de 22%, a intrat şi în categoria gravitate mare, iar potrivit ordinului 174/2013 al ministrului agriculturii, sancţiunea a fost de 50%”, a explicat Răzvan Arteni.
Pentru anul 2014, a fost controlată ferma de la Târzii, în speţă 547 de bovine, dintre care 17 au fost descoperite cu nereguli, procentul de neconformitate fiind de 3%.

“Potrivit ordinului 855/2014, prima repetiţie după o intenţie duce la excluderea de la plată pentru anul respectiv - 2014 şi anul următor - 2015. Intenţia, potrivit ordinului 161/2001, se referă la aceea că autorul cunoaşte că fapta sa este urmată de o sancţiune şi totuşi o înfăptuieşte. Din moment ce nu declari în registru `n fiecare zi decesele, e clar că tu ai o intenţie”, a mai spus directorul APIA Vaslui.
Mai exact, în urma primului control aferent anului 2012, societăţii Comcereal i s-au imputat 796.000 de euro, iar pentru 2013, două milioane de euro, bani care, spun reprezentanţii APIA Vaslui, trebuie restituiţi.
Pentru anul 2014, SC Comcereal SA Vaslui ar fi trebuit să primească de la APIA 4,3 milioane de euro, însă, subvenţiile au fost anulate.

   Acuzaţiile aduse societăţii lui Porumboiu

Reprezentanţii Comcereal, susţin cei de la APIA, au semnat angajamentele de eco-condiţionalitate privind respectarea SMR 7: “Ghidul de eco-condiţionalitate a apărut în anul 2012 şi nu în anul 2014, aşa cum invoca Adrian Porumboiu. Reprezentanţii societăţii nu ar fi putut să semneze angajamentele de eco-condiţionalitate, dacă nu ar fi avut cunoştinţă de Ghidul Fermierului. Controlul de la ferma de la Târzii a fost de efectuat către Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), sancţiunile au  rezultat în sistem după introducerea acestor rapoarte de control”.
Directorul APIA Vaslui a menţionat că sancţiunile aplicate SC Comcereal SA Vaslui au avut la bază prevederile Ghidului fermierului din 2012, iar penalizările aplicate pentru încălcarea normelor de eco-condiţionalitate s-au aplicat pentru toate subvenţiile de care a beneficiat societatea, pentru că aşa este reglementat în legislaţia de specialitate.

Răzvan Arteni a arătat apoi că motivele pentru care a fost sancţionată SC Comcereal SA Vaslui urmează a fi anunţate şi “organelor de cercetare penală”. Potrivit acestuia, până la controlul Curţii Europene de Conturi, SC Comcereal SA Vaslui nu a fost niciodată verificată, chiar dacă era cel mai mare beneficiar de subvenţii din judeţ, cuantumul acestora ridicându-se la aproximativ 4,5 milioane de euro pe an!

"Paşapoartele animalelor decedate prezentate la APIA pentru subvenţii"

“Fătările erau înregistrate în sistem electronic în baza de date, dar decesele nu, pentru că dacă declarau şi decesele în sistem, automat şi noi, APIA, le puteam vedea. Ei aveau un contract cu PROTAN, o societate autorizată de ridicare şi distrugere a deşeurilor animale, care le prelua animalele decedate. Cei de la Comcereal scoteau din registrul fermei animalul decedat, dar nu mai actualizau baza de date în Registrul Naţional Electronic, iar paşaportul animalului, care trebuia predat imediat la ANSVSA spre distrugere, rămânea tot în fermă şi ulterior se depunea pentru subvenţie la APIA. Ca să dovedesc cele spuse, am pentru anul 2014 o notificare către SC Comcereal SA Vaslui, prin care se aduce la cunoştinţă că anumite crotalii (numerele de înregistrare a bovinelor) care sunt în baza de date nu corespund cu paşapoartele sau nu au formulare de mişcare. Ca răspuns la notificare, SC Comcereal SA ne transmite o notă prin care specifică faptul că ei nu pot depune documente justificative şi ca urmare doresc retragerea lor de la plată, asta după ce ei, doi ani de zile, au primit subvenţii pentru aceste animale. Ce spune dânsul (Adrian Porumboiu - n.r.) că erau viţei şi că nu a solicitat subvenţii pentru ei nu este adevărat. Spre exemplu, avem viţei născuţi în 2011, care au fost scoşi din sistem în 2014, deci avea trei ani pentru care a primit subvenţii de la APIA”, a declarat Răzvan Arteni.
Directorul APIA a invocat şi faptul că omul de afaceri Adrian Porumboiu pune o presiune mediatică asupra sa şi asupra instituţiei: „Îl rog să înceteze această presiune mediatică”.

“Sunt cifre care nu au suport real, sunt numai minciuni”

Adrian Porumboiu a reacţionat virulent, catalogând drept „demenţă” acuzaţiile APIA, iar directorul instituţiei fiind “un mincinos, un escroc, un om periculos”.

“La aberaţiile pe care le spune băieţaşul ăsta mi-e greu să răspund. În primul rând cu cifrele cu efectivele nu sunt reale, începe cu 2012, cu 801 capete, probabil s-a pus şi pe el şi pe prietenii lui la număr. Nu au existat asemenea efective de animale. În 2013, iarăşi 834 de capete, nici vorbă de aşa ceva. El face treaba asta ca să descopere 185 de nereguli. Nu poţi să vii în 2014 şi să descoperi 17 capete şi e 3% neregulă, iar dincolo fac ei pondere dacă e mai mare de 16%, e 20. Te doare capul când vezi asemenea lucruri, când vezi cum amestecă partea de agricultură, mă refer la producţie vegetală, cu bovinele. N-au nicio legătură. Invocă un ordin al ministrului, dar ministrul nu poate să dea ordine care nu au nicio legătură cu realitatea, poate dă mâine ordine să ne împuşte pe toţi, să fugim din ţară. Dreptul la replică a acestui individ arată clar că nu este decât un păpuşar. Eu am crezut că e ceva de el. Inclusiv discuţia care a avut loc în birou la Bichineţ (Corneliu Bichineţ vicepreşedintele CJ Vaslui), atunci a spus că îi este ruşine să se uite în ochii mei, acum a devenit obraznic de-a binelea. Ceea ce spune el, cu cifrele respective, nu am cum să comentez, pentru că sunt cifre care nu corespund realităţii, pur şi simplu vorbesc de nişte lucruri care nu au suport real. Noi vom acţiona în judecată pentru că ştim clar că nu este o decizie corectă şi o să le şi demonstrez că nu sunt corecţi, dar nu acum. În timp, aşa uşor. Dacă s-au întâmplat nereguli care trebuiau atât de aspru sancţionate, trebuiau sancţionate în 2014 când le-au descoperit, dar nu aveau suport, nu aveau pentru ce. Este totul numai minciună. Au amânat aplicarea sancţiunii pentru anul 2015, pentru a ne putea exclude de la subvenţii şi pentru anul 2015. Dacă au găsit neregulile în 2014, de ce au aşteptat 2015 să ne sancţioneze. Se vede răutatea lor din modul în care au acţionat”, a declarat Adrian Porumboiu.

porumboiu

El a mai precizat că există o hotărâre, ordinul 215/2010 al Ministerului Agriculturii, care reglementează că subvenţiile acordate începând cu anul 2010,  ”au luată ca bază efectivele de animale care erau  înregistrate la 31 ianuarie 2008”. Iar această bayă de calcul s-a menţinut până în anul 2012 inclusiv. În toata această perioadă 2008 - 2012, Comcereal, susţine Adrian Porumboiu a primit subvenţii pentru 438 de animale.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite