Turnu Severin: RAAN se descurcă bine pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin:  RAAN se descurcă bine pe timp de criză
Turnu Severin: RAAN se descurcă bine pe timp de criză

În ciuda zvonurilor referitoare la închiderea unităţii, RAAN merge mai departe. Conducerea susţine că instituţia este stabilizată economic.

Din 2004, Regia Autonomă Pentru Activităţi Nucleare (RAAN) a înregistrat pierderi immense, iar datoriile au crescut din ce în ce mai mult. Cu toate acestea, în ultimii patru ani, în cele două sucursale de la Turnu Severin, Romag Prod şi Romag Termo au fost încadraţi aproape 300 de oameni. Pentru că nu era nevoie de ei, mare parte dintre aceşti oameni au fost trimişi acasă în primăvara acestui an. Iar pentru ca unitatea să se redreseze, a fost nevoie de reducerea cheltuielilor, dar şi de majorarea preţului la apă grea. Astfel că datoriile regiei au scăzut de la 300 milioane lei cât erau în urmă cu opt luni, la 78 milioane lei.

A obţinut profit în an de criză economică   “Primul pas pe care l-am făcut a fost să diminuez cheltuielile cu 20%, apoi am obţinut o majorare a preţului la apă grea. Preţul actual este de 2050 lei/kg, iar majorarea este de circa 40%. Dacă în anul 2008, a înregistrat o pierdere de 1700 de miliarde, noi am reuşit, împreună cu echipa, să aducem unitatea pe profit”, a declarat Adrian Olaru, directorul general al RAAN. Pentru funcţionarea Regiei, annual este nevoie de 885 milioane lei.

Închiderea ar fi un dezastru economic
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare are exclusivitate în Europa în ceea ce priveşte producţia de apă grea. Chiar dacă în ultimii ani, s-a tot vorbit despre închiderea acestei unităţi,  reprezentanţii ei ne asigură că deocamdată situaţia este sub control, mai ales că merge pe profit.  “Închiderea Romagului ar fi un dezastru economic. Ţinând cont de faptul că la Romag Prod lucrează 1500 de salariaţi, la Termo lucrează 1300 de salariaţi şi luând în calcul celălalte unităţi care desfăşoară activităti pentru noi, cum ar fi minele de la Husnicioara sau Zegujani, transportatorii şi alţii, cred că s-ar aduna în jur de circa 8000 de salariaţi care şi-ar pierde locurile de muncă”, a precizat liderul de sindicat Dumitru Nebeja.

La rândul său, directorul adunct al Romag Prod, Mihai Pătraşcu a declarat: “Pentru Mehedinţi, pentru Gorj, închiderea ar însemna o tragedie social-economică, care va fi resimţită în timp. Nu va putea fi preluată forţa de muncă de alte industrii, însă acest lucru nu se va întâmpla. Avem guverne responsabile, preocupate de dezvoltarea zonei”.  

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite