Legenda lacului fără fund din Mehedinţi. Cum au îmbinat sătenii din diverse poveşti un episod demn de „Dosarele X“

Legenda lacului fără fund din Mehedinţi. Cum au îmbinat sătenii din diverse poveşti un episod demn de „Dosarele X“

Lacul fără fund din Negreşti (Mehedinţi) FOTO Alexandra Georgescu

„Lacul fără fund” sau „Balta lui Oproiu”, cum îi spun localnicii din satul Negreşti, judeţul Mehedinţi, ar putea fi subiectul unui episod al celebrului serial american “Dosarele X”. Misterul din jurul lacul care nu seacă niciodată de ani buni nu a fost niciodată elucidat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Puţinii săteni care mai trăiesc în micuţa localitate mehedinţeană Negreşti mai povestesc despre acest lac enigmatic care niciodată nu a secat. Nici măcar când pompele de mare capacitate ale carierei miniere din apropiere trăgeau apă din Balta lui Oproiu, nivelul lacului nu seca nici măcar câţiva centimetri.

Un localnic îşi aminteşte că în urmă cu câţiva ani nişte scafandrii au încercat să vadă cât este de adânc, dar au ieşit repede afară fiindcă erau foarte puternici curenţii.

 

„Au venit nişte scafandri, dar au ieşit repede afară. Au spus că apa le rupe cablurile  şi riscă să râmână acolo în adâncuri”, povesteşte Zaharia Bumbaru (foto jos), un localnic în vârstă de 83 de ani, descendent al celebrei familii de boieri din zonă.

Posibilă explicaţie

Bătrânul crede că fundul lacului este sub nivelul Dunării şi că aşa se explică faptul că nu seacă niciodată: “Apa are nişte substraturi şi fundul ei este sub nivelul Dunării. Dacă mina desfăcea şi lărgea craterul inunda tot satul şi ajungea până la oraş. Apa din adâncimea lacului e mult mai iute ca asta de deasupra care este oxigenată”.

Un drum pe sub lac

Sătenii din Negreşti cunosc din bătrâni tot felul de poveşti despre acest lac, în care au fost aruncaţi şi morţi în timpul celui de-al doilea război mondial.

Se mai spune că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial oamenii ar fi făcut un drum pe sub lac pentru a induce în eroare trupele nemţeşti şi că tancurile acestora ar fi intrat pe acel drum de sub lac şi nu ar mai fi ieşit vreodată.

„În timpul războiului care mureau îi băga acolo, cine să le mai facă groapa? S-au găsit tancuri, maşini agricole aruncate în apă”, mai spune un localnic.

Sătenii mai povestesc că niciodată nu au avut curaj să intre în apele misteriosului lac. Se duceau la păscut cu vitele în zonă, dar nu se apropiau foarte mult din cauza nisipurilor mişcătoare din jurul lacului care ar înghiţi orice vietate.

„Ne duceam cu vitele când eram mică, dar nu ne băgam în apă niciodată. Cică era odată un bunar şi s-a dus un om care avea toporul cu el ca să adape boii. A pus toporul pe marginea bunarului şi a a căzut toporul înăuntru. Şi atunci cică s-a scufundat cu tot şi în locul acela a rămas balta, aşa am auzit şi eu de la bătrâni”, povesteşte Zoia Alenii, o femeie de 70 de ani, din Negreşti.

Comorile din adâncuri

Bătrânii mai spun că în apele acestui lac sătenii din Negreşti ar fi aruncat mai multe lăzi cu comori de teama celor care veneau să atace satul.

„Se zice că s-ar fi aruncat şi nişte comori acolo. Când eram copil mă duceam cu vitele acolo la păscut, dar nu intram în apă. Trăgeau pompele aici în carieră, dar nu scădea niciodată lacul”, spune Ioana Pais (68 de ani).

Cum puţini se încumetă să se apropie de lac, zona este raiul şerpilor care stăpânesc împrejurimile. Despre acest lac nu există nicio consemnare oficială şi nici nu apare pe harta judeţului Mehedinţi.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: