Ultim omagiu adus de tulceni campionului Ivan Patzaichin, „omul Deltei Dunării”

Ultim omagiu adus de tulceni campionului Ivan Patzaichin, „omul Deltei Dunării”

Tulcenii îi aduc un ultim omagiu lui Ivan Patzaichin foto: Primăria Tulcea

Ivan Patzaichin a murit la 71 de ani. În Piaţa Civică din municipiul Tulcea, oamenii îi aduc un ultim omagiu celui pe care l-au numit „omul Deltei”.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Piaţa Civică din Tulcea a fost amenajat un loc unde oamenii îi aduc un ultim omagiu marelui campion Ivan Patzaichin. 
 
Tricolorul, fotografii cu omul Deltei şi numeroase buchete de flori au fost aduse de tulceni, în semn de respect pentru cel care le-a făcut cunoscut judeţul în toată lumea.
 
Ivan Patzaichin s-a născut în satul Mila 23, comuna Crişan, ca fiul lui Vicol şi Alexandra. S-a născut în ziua în care în satul său se sărbătorea Hramul Bisericii din Mila 23, iar părinţii săi au decis să poarte numele Ivan, sfântul zilei respective. Până la plecarea sa la Bucureşti, viaţa lui s-a petrecut între Mila 23 şi Sulina (unde îşi petrecea vacanţele la bunici) şi, uneori, Tulcea.
 
Începând de la vârsta de 16 ani a fost încadrat ca ajutor de pescar, ajutându-l pe tatăl său. Ivan şi-a început cariera la Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti în luna martie 1967, unde a fost recomandat de nişte consăteni ai săi. Aceştia practicau kaiac-canoe şi ieşiseră campioni mondiali în urmă cu un an. Acest fapt l-a ambiţionat pe Ivan să încerce şi el să practice acest sport.
 
În doar un an şi jumătate de la sosirea la Bucureşti, a câştigat prima medalie olimpică de aur la Jocurile Olimpice din Mexic, în octombrie 1968, la proba de canoe 2, 1.000 m, împreună cu Serghei Covaliov. A făcut parte din Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti timp de 43 de ani, 18 ani în calitate de sportiv şi 25 ani ca antrenor. Ca sportiv, Ivan Patzaichin a cucerit la Jocurile Olimpice patru medalii de aur (la Mexico City, în 1968, la Munchen, în 1972, la Moscova, în 1980 şi la Los Angeles, în 1984) şi trei de argint (la Munchen, în 1972, la Moscova, în 1982, şi la Los Angeles, în 1984).
 
De asemenea, la Campionatele Mondiale, Patzaichin a cucerit 22 de medalii, dintre care 9 de aur, 4 de argint şi 9 de bronz. 
 
 
Foto: Primăria Tulcea
 
Citeşte şi: 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările