Universitate de top, „nedemnă“ să le ţină cursuri funcţionarilor publici. Preferată a fost o firmă cu „pedigree“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fundaţia Universităţii de Vest, considerată „nedemnă” să-i instruiască pe funcţionarii publici FOTO Arhivă
Fundaţia Universităţii de Vest, considerată „nedemnă” să-i instruiască pe funcţionarii publici FOTO Arhivă

Noi detalii apar în legătură cu modul în care se împart banii într-o megaindustrie din sume publice. E vorba de atribuirea cursurilor pentru funcţionari. Un beneficiar al acestei industrii este o firmă controlată de o apropiată a vicepreşedintelui ANFP, Cristian Bitea. Cursurile firmei au fost preferate inclusiv în defavoarea cursurilor unei fundaţii a UVT, o universitate de renume, cu 700 de cadre didactice şi 48 centre de cercetare.

O anchetă „Adevărul” a scos la iveală modul în care Formatica SRL, o firmă înfiinţată anul trecut şi legată de vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), printr-o fundaţie şi mai multe firme, a reuşit să devină unul dintre furnizorii importanţi de formare profesională pentru funcţionari publici.

Formatica nu este, însă, numai partener ANFP, ci şi al Centrului de Formare Profesională de la Timişoara, alături de Fundaţia Universităţii de Vest din Timişoara şi firma SC Radur SRL. Ca şi în cazul centrului de la Bucureşti, principalul partener este, însă, Formatica SRL, patronată de o apropiată a vicepreşedintelui ANFP, Cristian Bitea. „Noi am trimis propunerile la Bucureşti. Tot ce am primit de la ei (n.r. de la parteneri) s-a trimis la Bucureşti. Acolo s-a analizat tot ce am trimis noi şi s-a făcut selecţia de către o comisie formată din trei persoane”, a declarat Cristian Gherghe, reprezentant al Centrului de Formare Profesională Timişoara.

Responsabil de formarea profesională şi de selecţia partenerilor pentru ANFP şi centrele teritoriale, vicepreşedintele ANFP a explicat care au fost motivele pentru care multe dintre propunerile Fundaţiei Universitatea de Vest au fost respinse. „Unele din marile semne de întrebare şi nemulţumiri a fost aceea că au preluat cursuri de la alţi parteneri şi au venit cu tematici care nu sunt demne de universitate, de trei rânduri. În plus, nu aveau asigurate locaţii de curs”, a declarat Cristian Bitea.

Directorul Fundaţiei Universitatea de Vest, Flavia Barna, a declarat că nu a realizat o situaţie exactă a numărului de cursuri propuse şi respinse de ANFP, dar cele mai multe au fost respinse. „Am primit grila fără absolut nicio explicaţie. Grila cuprindea chiar o serie de erori. Nouă nu ne mai era indicat numărul de telefon mobil. Grila noastră a avut exact aceeaţi tematică şi număr de cursuri ca şi anul trecut. Am trimis în termen contactele de la hoteluri, am îndeplinit absolut toate cerinţele”, a declarat Flavia Barna, potrivit căreia situaţia este „exact ca anul trecut”.

În urmă cu un an, directorul Fundaţiei Universitatea de Vest arăta că selecţia furnizorilor de formare profesională pentru funcţionari s-a făcut „discreţionar, fiind selectate şi firme care au fost nou înfiinţate, fără experienţă relevantă în domeniul formării funcţionarilor publici, un domeniu ce necesită o vastă expertiză specifică ce nu poate fi demostrată şi susţinută de aceste firme”. 

„Ne punem semne de întrebare faţă de calitatea serviciilor de formare continuă prestate de firme private care funcţionează de câteva luni de zile. Lipsa de experienţă şi transparenţă a acestor firme a fost girată de ANFP, prin omiterea impunerii unor standarde minimale de calitate care puteau fi dovedite prin derularea de programe de formare continuă pentru funcţionarii publici în perioada anterioară semnării parteneriatului. Având în vedere că programele de formare se plătesc din bugetele instituţiilor publice, credem că se impune o mai bună supraveghere din partea ANFP în scopul utilizării adecvate a banului public”, spunea Flavia Barna, pentru „Adevărul”, după repartizarea cursurilor de formare profesională din 2015. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite