Turiştii care vizitează Timişoara ar putea pleca dezamăgiţi din cauza ghizilor care nu înţeleg contextul istoric al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul Ioan Haţegan, care este manager de turism, ghid naţional de turism, expert în turism şi dascăl de ghizi de aproximativ 20 de ani, cere să se facă ordine în rândul ghizilor care lucrează în Timişoara.

Desemnarea Timişoarei Capitală Culturală Europeană în 2021 va aduce mulţi turişti în oraşul de pe Bega. Deja numărul celor care vizitează oraşul a crescut, în centrul oraşului pot fi văzute grupuri şi grupuleţe de turişti veniţi din toată lumea. Un rol important pentru impresiile cu care oaspeţii vor rămâne o au ghizii de turism. Şi numărul ghizilor din Timişoara este vizbil în creştere, însă nu tot timpul pregătirea acestora este pe măsură, spune istoricul Ioan Haţegan, unul dintre cei mai vechi ghizi din oraş.

Timişoara 2021 –un an care va marca istoria şi dezvoltarea acestui oraş. Pentru că vor veni grupuri de turişti. Aşa că trebuie să discutăm şi problema ghizilor de turism. Eu sunt manager de turism, ghid naţional de turism, expert în turism şi dascăl de ghizi de aproximativ 20 de ani. Aşa că ştiu cam ce cursanţi au fost şi sunt ghizi acum. Unii sunt chiar buni, mulţi medii, dar mai sunt şi ghizi slabi. Trebuie să ne gândim că turistul vede Timişoara şi pleacă din Timişoara după cele spuse de ghid”, a declarat Ioan Haţegan.

Haţegan susţine că un ghid pentru Timişoara trebuie să fie capabil să înţeleagă contextul istoric al acestui oraş, care a fost parte al regatului maghiar, al imperiului otoman, al imperiului habsburgic, apoi din dubla monarhie austro-ungară, sub administraţia maghiară, iar din România face parte de nici o sută de ani.

Dacă ghidul nu este capabil să înţeleagă contextul Timişoarei, istoric, economic, social, cultural şi politic, turistul va pleca dezamăgit. Şi nici nu va mai veni. Cei care lucrează în turism ştiu, nu doar grupul respectiv, dar şi cunoştinţele celor din acel grup, membri familiilor lor, vor avea o părere proastă despre Timişoara. Dacă vrem să ne asemănăm cu marile capitale culturale din Europa, ne trebuie o istorie a oraşului în română, engleză, franceză, italiană, germană, maghiară şi sârbă”, a adăugat Ioan Haţegan (foto).

Ioan Haţegan oferă autografe Foto


 

Istoricul propune ca în anul 2021, doar ghizii selectaţi pe sprânceană să poată lucra în oraş. Istoricul afirmă că este imperios necesar ca la Timişoara să se tipărească ghiduri turistice moderne, de calitate superioară.

Oraşul are nevoie de un ghid turistic care să ne apropie de nivelul ghidurile Michelin, tot în cele patru limbi bănăţene, plus în cele câteva de circulaţie internaţională”, a mai spus Ioan Haţegan.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite