Povestea întâlnirii dintre Ioan Holender şi Yasser Arafat: „M-a îmbrăţişat şi mi-a spus «My brother»”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Holender este unul din cei mai importanţi oameni de cultură născuţi în România Foto:Adevarul
Ioan Holender este unul din cei mai importanţi oameni de cultură născuţi în România Foto:Adevarul

Timişoreanul Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, a povestit în „Spuse, trăite, dorite. Amintiri”, amănunte picate din perioada în care a condus „Staatsoper”.

Volumul „Spuse, trăite, dorite. Amintiri”, apărut în 2011, este a doua carte autobiografică al lui Ioan Holender. Acesta se referă la perioada petrecută la conducerea Operei de Stat din Viena.

Ne-am oprit la un episod inedit în viaţa sa. Anume primul şi ultimul turneu israelian al operei din Viena. Acesta a avut loc în 1993, la Ierusalim.

„Pentru această ocazie unică am realizat o adaptare proprie a <Flautului fermecat>, care a avut premiera în complexul Binyanei HaUma. Interesul politic şi artistic legat de acest turneu era enorm în Israel. O bucurie personală se leagă de faptul că am fost martorul momentului în care cancelarul federal Franz Vranitzky a recunoscut public, în Israel, că Austria este la rândul ei responsabilă pentru evenimentele petrecute între 1938-1945 şi că nu a fost doar o victimă”, relatează Ioan Holender.


Omul de cultură timşorean s-a întâlnit atunci cu premierul Iţhak Rabin, care a fost asasinat în 1995. Ajungea în Israel la o distanţă de 34 de ani după ce părăsea România. 


“Biografia mea, care traversează sisteme politice atât de diverse – fascismul, comunismul, capitalismul a fost permanent însoţită, influenţată, ba chiar, până la un anumit punct, determinată de constanţa originii mele iudaice. Până la zece ani am fost marginalizat public, intimidate şi am suferit că nu aveam voie să fiu şi să trăiesc la fel ca ceilalţi copii. Mă simţeam inferior şi eram bucuros că mi se permitea, pur şi simplu, să exist”, a scris Holender.

O dată cu venirea comunismului a sperat la o lume mai bună în România. În 1956 a fost însă exmatriculat de la Politehnica din Timişoara, după participarea la răzvrătirea studenţilor ca urmare a Revoluţiei Maghiare.


“Am ajuns în Austria, în lumea liberă în care am putut să acced la o poziţie respectată în viaţa public. Dar până şi la Viena m-am confruntat cu atitudini atisemite, fără a mai fi atât de expus şi de lipsit de apărare ca înainte”.

Revenind la turneu din Israel, întrebat la o conferinţă de presă de un jurnalist câţi evrei erau în orchestra Staatsoper, Holender a răspuns: “Noi nu facem astfel de statistici şi m-am interest, la rândul meu, dacă el ştia câţi musulmani sunt în Orchestra Filarmonică Israeliană. Răspunsul meu a fost just, dar nu a fost bine primit. Persista impresia că aparţineam mai mult Austriei decât Israelului, ceea ce era adevărat. Un evreu se poate simţii ne-evreu doar în Israel”.

La masă în palatul lui Arafat

Doi ani mai târziu, când compania de balet a Operei din Viena a mers în turneu la Opera din Tel Aviv, Ioan Holender a fost invitat la reşedinţa lui Yasser Arafat din Ramallah.

“Ne-am aşezat la o masă într-o amiază toridă, într-o încăpere golaşă, ier eu stăteam la stânga lui Arafat. Mi-a umplut farfuria cu mâinile lui şi mi-a descries cele mai bune dintre numeroasele feluri de mâncare din faţa noastră. Împrejurul mesei şedeau colaboratorii săi, iar de-a lungul pereţilor, în spatele scaunelor noastre, se aflau bărbaţi cu arme automate. Când ne-am ridicat  - după ce se ridicase Arafat -, gărzile sale de corp au mâncat imediat resturile de pe mese. 

Am convenit cu Arafat şi cu ministrul Palestinian al culturii, Hanan Ashrawi, organizarea la Staatsoper a unui spectacol în beneficial universităţilor palestiniene şi am căzut de acord asupra unei reprezentaţii a operei <Puritanii>, de Bellini, la care am dublat preţurile de intrare şi am donat veniturile suplimentare universităţilor palestiniene”, a continuat Ioan Holender.

Concert de binefacere pentru palestinieni, la Viena

Pe 17 decembrie 1986, preşedintele Arafat a stat lângă Ioan Holender în loja directorului şi a urmărit cu atenţie spectacolul. 

“A doua zi l-am vizitat în hotelul Imperial şi i-am înmânat cecul. M-a îmbrăţişat şi mi-a spus: <My brother>…După puţin timp, a redevenit teroristul care a fost probabil, în fond, toată viaţa”, a povestit Ioan Holender.

Arafat a murit la vârsta de 75 de ani la spitalul militar Percy din Clamart, în apropiere de Paris, iar trupul său a fost înmormântat în moscheea din Ramallah.

Ioan Holender a devenit secretarul general al Operei din Viena şi al Volksoper (Opera pentru popor), în anul 1988, iar în 1992, după moartea neaşteptată a directorului Eberhard Waechter, a fost numit manager general al celor două instituţii. 

A fost director al Operei de Stat din Viena între 1 aprilie 1992 şi 30 august 2010, fiind director al celebrei instituţii pentru cea mai lungă perioadă din istoria Operei vieneze. 

Ioan Holender este din 2007 director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti, unul din cele mai importante evenimente culturale din România.


Citiţi şi:
 

Timişoreanul Ioan Holender, despre Festivalul „George Enescu”: „Pahare de plastic pentru şampanie la un festival de 8 milioane de euro!”

INTERVIU Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului „George Enescu“: „Strigam «Heil Hitler!» cu soldaţii nemţi“


Ioan Holender, drumul de la vatman la director al Operei de Stat din Viena

Ioan Holender: „Cred că Europa merită o capitală ca Timişoara”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite