Ramona Ursu, înconjurată de Societatea Timişoara: „Noi suntem mai talibani. Faptul că ai semnat un act înseamnă că ai fost colaborator al Securităţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalista Ramona Ursu a participat la o dezbatere a „Societăţii Timişoara”, condusă de Neela Winkelmanova, directorul Platformei pentru Conştiinţă şi Memorie Europeană.

Ramona Ursu a lansat şi la Timişoara cartea „Dosarele Securităţii. Marian Munteanu şi Miron Cozma versus Piaţa Universităţii”. La evenimentul din librăria La Două Bufniţe au participat şi câţiva dintre protagoniştii cărţii, reprezentanţi ai „Societăţii Timişoara”: Florian Mihalcea, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Daniela Raţiu şi Marcel Tolcea.

 „Vorbim despre lumea de astăzi, de jurnalistul şi condiţia lui în contemporanitatea imediată. Jurnalistul are posibilitatea să lucreze de unul singur, să fie un soi de <Ninja> al adevărului, un fel de samurai al luptelor. Nu mai are nevoie decât de propria lui convingere, de propriul lui talent, iar asta este o şansă. Fie iertatul scriitor şi jurnalist care a fost Iosif Costinaş, în ‘90. Noi facem mitinguri, cerem libertăţi, vrem adevăruri. Între timp, urmaşii securităţii fac bani şi o să ne cumpere cu tot cu scaunele pe care stă. Şi o să cântăm cum o să ne zică ei. Mare parte din pildei Ramonei Ursu este reală. Mare parte a presei este cumpărată cu tot cu scaune”, a spus scriitorul Daniel Vighi. 
 

„Noi suntem mai talibani. Pentru Societatea Timişoara nu contează decizia justiţiei, dacă a făcut sau nu cineva poliţie politică. Faptul că ai semnat un act, că ai semnat un angajament, că ai dat informaţii, asta înseamnă că ai fost colaborator al Securităţii. Punct. Motivele pe care le-au avit colaboratorii sunt diverse, dar nu scuză acest lucru. Sunt foarte mulţi dintre noi care nu au făcut acest lucru, au refuzat, au găsit diferite tertipuri pentru a scăpa de o astfel de atitudine înjositoare pentru fiinţa umană. Colaboratorii fostei Securităţii au făcut orice pentru a spriji acest braţ înarmat al Partidului Comunist. Din acest motiv am dus-o aşa cum am dus-o. Securitatea nu putea trăi fără informatorii ei”, a declarat Florian Mihalcea, preşedintele „Societăţii Timişoara”.  

image

 „Am avut o zi emoţionantă la Timişoara, într-un 17 decembrie negru pentru un oraş care, acum 27 de ani, a strigat primul împotriva regimului comunist. Am cunoscut şi faţă în faţă nişte oameni minunaţi, fondatori, membri ai Societăţii Timişoara, ale căror amintiri din timpul Revoluţiei, din timpul evenimentelor din Piaţa Universităţii, din 1990, se regăsesc în cartea pe care am lansat-o la Timişoara, <Dosarele Securităţii. Marian Munteanu şi Miron Cozma versus Piaţa Universităţii>”, a spus Ramona Ursu.

image


 

După lansarea cărţii, Ramona Ursu a participat, în Salonul Vega din Bastionul Theresia, la o dezbatere organizată de „Societatea Timişoara”. La eveniment a fost prezentă şi Neela Winkelmanova, directorul Platformei pentru Conştiinţă şi Memorie Europeană, o organizaţie internaţională neguvernamentală non-profit afiliată la Parlamentul European. La platforma care reuneşte 51 de instituţii şi organizaţii publice şi private din 18 ţări, active în cercetare, documentare, conştientizarea şi educaţia cetăţenilor europeni cu privire la regimurile totalitare din Europa secolului XX, este afiliată şi „Societatea Timişoara”. Una din temele de dsicuţie a fost redeschiderea dosarelor „Frontieriştilor”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite