FOTO Provocare pentru primarul Timşoarei din partea soţiei primului ministru Ponta

FOTO Provocare pentru primarul Timşoarei din partea
soţiei primului ministru Ponta

Daciana Sarbu a cerut primarului Timisoarei sa demareze investitia la noul corp al Spitalului de Copii

Spitalul de Copii şi Maternitatea Bega din Timişoara au fost dotată, prin intermediul organizaţiei „Salvaţi Copii”, cu câteva piese de aparatură medicală de ultimă generaţie, cu ajutorul cărora va putea să ofere o şansă în plus bebeluşilor care se nasc prematur. Valoarea totală a donaţiei este de 67.000 de lei.

Ministerul Sănătăţii fie nu dispune, fie nu alocă bani pentru dotarea spitalelor în vederea asigurării unor condiţii cât mai bune pentru copiii născuţi prematur. Organizaţia “Salvaţi Copiii” a lansat o amplă campanie prin care încearcă să le ofere o şansă în plus la viaţă nou-născuţilor prematuri sau bolnavi. Pe lista beneficiarilor acestui proiect s-au numărat şi Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu”. respectiv Maternitatea „Bega” din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.

Organizaţia neguvernamentală a oferit Maternităţii „Bega” un incubator performant în valoare de 45.000 de lei. De asemenea, la Spitalul de Copii Louis Ţurcanu a fost adus un monitor performant şi două pulsoximetre în valoare de 22.000 de lei.

Statisticile arată o rată mortalităţii infantile de 9,2 la mie în judeţul Timiş, mai mare decât media naţională de 9 la mie. Anul trecut, 850 de bebeluşi s-au născut prematur, dintre aceştia 60 % au primit o şansă la viaţă cu ajutorul incubatoarelor. Statisticile de la Maternitatea “Bega” arată că din cei 2.200 de copii care au venit pe lume anul trecut, 250 s-au născut prea devreme.

„La fiecare cinci ore, un copil mai mic de un an moare. România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de nouă la o mie de copii născuţi vii, cauza principală fiind naşterile premature. Salvaţi Copiii îşi propune schimbarea statisticilor dureroase. De aceea, îi invităm pe români să redirecţioneze cei 2 % din impozitul pe venit pentru programul de dotare a maternităţilor din România”, a declarat, la Timişoara, Gabriela Alexandrescu, preşedintele Organizaţiei “Salvaţi Copiii”.

Soţia primului ministru Ponta îl provoacă pe primarul Nicolae Robu

La ceremonia de dotare a spitalelor amintite s-a aflat şi Daciana Sârbu, soţia primului-ministru Victor Ponta, europarlamentar PSD, l-a lansat o provocare primarului Timişoarei, Nicolae Robu, solicitându-i ca într-o lună să demareze lucrările la un nou corp al Spitalului de Copii. „Îi lansez domnului primar o provocare – să-şi ia angajamentul că în acest an încep lucrările la spital. Noi vom aduce din nou aceeaşi sumă de bani din partea Guvernului, cu condiţia să vă luaţi angajamentul să începeţi procedura administrativă şi birocratică şi să ne lăudăm că avem cel mai modern spital din România. Eu mi-am luat angajamentul, ca şi până acum. Sper să ne revedem când încep lucrările la spital”, i s-a adresat Daciana Sârbu primarului Timişoarei.

“E greu să susţinem investiţia numai din propriul buget. Contăm pe faptul că şi Guvernul României va veni cu o cotă parte de finanţare a acestui proiect. Banii sunt aşteptaţi când şi pot fi cheltuiţi – după ce există un contract de execuţie. La ora actuală suntem în faza în care s-a făcut studiul de fezabilitate, suntem în faza de  achiziţie. Vom trece cât de curând la execuţie. E nevoie de bani, va fi nevoie de sume mari, nu va fi uşor să susţinem proiectul doar din resurse proprii. Sunt convins că vom avea parte de o cotă din finanţare din partea Guvernului României”, a declarat primarul Timişoarei Nicolae Robu.

Licitaţia electronică pentru stabilirea constructorului s-a încheiat, au participat opt firme şi una a ieşit câştigătoare.

„Poate dura cel mult două săptămâni, până la o lună. În cazul în care cineva contestă licitaţia, atunci se respinge. În mod normal, în vreo lună s-ar putea demara construcţia spitalului”, a mai declarat Robu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: