Nicolae Robu, primarul Timişoarei, trimis oficial în judecată de DNA. „În cazul meu s-au vândut de aparatul primăriei două magherniţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Robu
Nicolae Robu

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Timiş, într-un dosar legat de vânzarea ilegală a unor imobile. În cârca lui Robu au fost trecute două „magherniţe”.

Direcţia Naţională Anticorupţie – Timiş a anunţat trimiterea în judecată a mai multor persoane acuzate că au favorizat vântarea ilegală a peste 200 de imobile din Timişora.  Inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (cinci inculpaţi) respectiv în formă simplă (patru inculpaţi):

Printre cei trimişi în judecată se află şi actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, în cârca căruia au fost trecute două imobile.

„Eu sunt un om ultra cinstit. Singura mea avuţie până la vârsta asta este onoarea şi nu pot să nu fiu revoltat când cineva atentează la această avuţie. De ce să fiu eu trimis în judecată? În cazul meu s-au vândut de aparatul primăriei două magherniţe cu o semnătură dată de mine, sub garanţia că totul e legal sub garanţia dată de de aparatul de specialitate”, a declarat Nicolae Robu, în 2018, după ce i s-a adus la cunoştiinţă că va fi trimis în judecată în scandalul locuinţelor vândute ilegal.

Edilul Timişoarei a prezentat şi fotografiile cu cele două imobile despre care procurorii susţin că au fost înstrăinate în mod ilegal afirmând că este vorba de „două magherniţe”.

„Sunt două magherniţe aflate în fundul unei curţi. Un apartament cu o singură cameră de 25 de metri pătraţi, şi unul de două camere de 50 de metri pătraţi. Erau fără geamuri, fără curent... iar procurorii susţin că prin vânzarea lor către chiriaşi s-a produs un prejudiciu de 60.000 de euro. Dacă le vindem acum, cu toate îmbunătăţirile nu luăm 10.000 de euro. Aici a fost un caz social. Nu e în regulă, nu e corect”, a protestat Nicolae Robu. 

Magherniţe

Au mai fost trimişi în judecată Nicuşor Miuţ (fost director al Regiei Autonome URBIS Timişoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timişoara şi Direcţiei Patrimoniu din cadrul primăriei Timişoara), cu 199 de contracte, fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, cu 61 de contracte, Ioan Cojocari, fostul secretar al Primăriei Timişoara, cu 61 de contracte, Dan Diaconu, actualul viceprimar al Timişoarei, cu un contract, Traian Stoia, fostul viceprimar al Timişoarei, tot un contract, Mihai Staia, fost director al Direcţiei Patrimoniu şi al Direcţiei Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse, două contracte, Simona Vîrlea şi Gabriela Iova, la data faptei jurişti ai Primăriei Timişoara cu câte un contract.

„În perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara şi-ar fi încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparţin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului. În urma efectuării urmăririi penale, s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995”, au anunţat procurorii DNA.

În luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist, act normativ care le dădea drept foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată, explică procurorii.

"Cu toate acestea, funcţionarii publici din cadrul primăriei Timişoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timişoara care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcţionarii din cadrul primăriei Timişoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu aveau nici o aplicabilitate în privinţa acelor persoane", arata DNA.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite