Miracole medicale făcute în România: bebeluşi salvaţi de la moarte cu ajutorul transfuziilor de sânge direct în uter. Metoda este prea puţin folosită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile cu RH negativ au o şansă în plus de a aduce pe lume un copil printr-o metodă medicală prea puţin folosită în România: transfuziile de sânge intrauterine.

Una dintre clinicile din România în care se realizează transfuzii de sânge intrauterine pentru femeile cu RH negativ este la Timişoara. Aici s-au născut trei copii care au beneficiat de astfel de proceduri, iar doi dintre bebeluşi au deja un an.

Incompatibilitatea RH dintre cuplurile care vor să aibă un copil este o mare problemă în cazul în care mama are RH negativ, iar tata RH pozitiv, nepotrivirea facând ca fătul să aibă şanse minime de supravieţuire. Cu ajutorul transfuziilor de sânge intrauterine, astfel de copii au, însă, o şansă la viaţă. Procedura este foarte puţin cunoscută în România.

Specialist în medicină fetală, medicul Bogdan Mureşan, care lucrează la o clinică privată din Timişoara, este unul dintre puţinii medici din România care realizează transfuzii intrauterine. Cu ajutorul unei astfel de proceduri s-au născut la Timişoara trei copii a căror şansă la viaţă era zero. Una dintre minunile doctorului Mureşan este Mihai Movilă, care are doar două săptămâni. Din cauza incompatibilităţii RH, Lăcrămioara şi Dan Movilă au mai pierdut un copil în urmă cu 10 ani. Cu ajutorul transfuziilor intrauterine, Lăcrămioara a reuşit să aducă pe lume un copil de peste 3 kg.

„Pe tot parcursul celor nouă luni, domnul doctor a monitorizat sarcina. Am făcut şapte transfuzii şi ne-a spus că totul o să fie bine. Şi aşa a fost“, a declarat Lăcrămioara Movilă. „Sunt zone în care astfel de transfuzii nu se fac şi, dacă nu ştii, aceşti copii sunt condamnaţi să devină îngeraşi. Noi am avut şansa de a-i întâlni pe aceşti medici. Îi mulţumim lui Dumnezeu că ni i-a scos în cale“, a declarat şi Dan Movilă. Bebeluşul soţilor Movilă a beneficiat pe perioada în care era în uterul mamei de şapte transfuzii de sânge. Procedurile nu sunt decontate prin Casa de Asigurări, iar o transfuzie costă aproximativ 600 de lei.

Dezinteresul fatal al unor medici

Potrivit medicului Bogdan Mureşan (foto jos - stânga, în verde), transfuzia intrauterină presupune „pătrunderea cu un ac prin peretele abdominal al mamei pentru a administra sânge în circulaţia copilului, în funcţie de condiţiile locale procedura putând fi mai simplă sau mai grea“. Riscurile unei astfel de intervenţii sunt destul de mari, dar incomparabil mai mici decât în cazul unei lipse de intervenţie, care înseamnă condamnarea bebeluşului la moarte.

image

„Ca la orice procedură terapeutică, riscul este în comparaţie cu beneficiul. În condiţiile în care discutăm de un făt cu anemie severă la 22 de săptămâni, şansa să îl naşti şi să şi trăiască este zero. Într-o astfel de situaţie pui în balanţă: fie îi fac ceva, fie îl las să moară. Indiferent ce fac, chiar dacă presupune riscuri, e mai bine decât să nu fac nimic“, a explicat medicul Bogdan Mureşan.

Medicul timişorean a declarat că, în societăţile civilizate, pacientele sunt trimise către centrele de medicină fetală, unde pot beneficia de astfel de tratamente. În România, susţine medicul, şansele femeilor cu RH negativ de a avea un copil sunt curmate chiar de unii medici, care nu informează pacientele. „Lumea trebuie să ştie că există posibilitatea şi în România de a se face astfel de intervenţii. Ideea este că nu se trimit paciente. Dacă e să ne gândim la numărul posibil de paciente imunoimunizate şi numărul de intervenţii realizate, diferenţa este imensă. Cazurile care au ajuns la noi sunt venite de la o mână de doctori cu care colaborăm şi care au un comportament occidental“, a mai spus medicul, potrivit căruia în România sunt 4-5 cazuri de transfuzii intrauterine pe an, în condiţiile în care ar putea fi un număr de până la 200 de paciente care ar putea avea nevoie de astfel de intervenţii.

Ce se întâmplă după naştere

Copiii născuţi în urma unor transfuzii intrauterine arată la naştere ca toţi ceilalţi copii. Pentru că reprezintă din start un caz special, şi urmărirea acestor copii după naştere necesită o atenţie mult mai mare. Daniela Popescu, medic neonatolog şi pediatru, a urmărit cele trei cazuri de copii cărora li s-au făcut transfuzii intrauterine. „Dezvoltă un icter precoce în primele 24 de ore şi prezintă anemie din momentul naşterii. Monitorizarea este atentă până la trei luni, perioadă în care necesită mai multe transfuzii care îi aduc o cantitate de globule roşii, dar care au o durată de viaţă limitată“, a declarat mediul neonatolog potrivit căruia, în cazul copiilor care au deja un an, evoluţia este favorabilă.

„Am avut emoţii, pentru că aceste anemii, prin lipsa de globule roşii şi lipsa de oxigen, pot lăsa repercursiuni asupra creierului copilului. La un an, cei doi copii se prezintă ca şi cum nu ar fi avut aceste probleme“, a mai spus medicul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite