FOTO Colţ de rai italian la Timişoara. Casa Italia se amenajează într-un conac construit de un renumit industriaş maghiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consulatul onorific al Italiei la Timişoara se mută în casă nouă. Dar nu în orice casă. A fost ales un conac istoric, cu o arhitectură deosebită, construit în 1830, de o renumită familie maghiară, în zona Fabric.

GALERIE FOTO
 
În Timişoara se lucrează la realizarea conceptului Casa Italia, care mai există în România doar la Bucureşti. 

Pe lângă Consulat, Casa Italia va găzdui şi primul Centru Cultural Italian din Timişoara, care va funcţiona după modelul celor german şi francez din oraş.

„Suntem bucuroşi să prezentăm acest proiect inedit pentru Timişoara. Casa Italia va fi un dar din partea comunităţii italiene către timişoreni, un loc la dispoziţia fiecăruia, unde va fi posibilă cunoaşterea şi aprofundarea valorilor Italiei. La Casa Italia va funcţiona şi Consulatul, unde vom sprijinii cetăţenii italieni, dar şi pe cei românii care au legătură cu Italia, cu activităţile birocratice. Tot aici va funcţiona şi primul Centru Cultural Italian din Timişoara. De mulţi ani ne dorim acest centru. Iată că la doi ani de la redeschiderea consulatului, am ajuns să realizăm acest obiectiv”, a declarat Niccolo Maso (foto), consulul onorific al Republicii Italia la Timişoara.   

Conacul Kimmel se transformă în Casa Italia din Timişoara

Cultură italiană, bun-gust şi stil de viaţă

Casa Italia va deveni un loc de referinţă pentru comunitatea italiană locală, dar va fi deschis tuturor iubitorilor culturii italiene din Banat. 

Va găzdui cursuri de limbă italiană şi va avea o bibliotecă italiană. Se vor desfăşura aici evenimentele cu profil socio-cultural italian; artă, teatru, muzică şi evenimentele gastronomice. 

În subsolul conacului se va amenaja un spaţiu expoziţional, iar curtea (de 1.400 de metri pătraţi) va fi amenajată pentru a găzdui diferite evenimente de sezon.

image

„Casa Italia va fi un show-room pentru tot ce înseamnă cultură italiană, bun-gust, stil de viaţă. Va reprezenta tot ce înseamnă aspect economic şi antreprenorial al Italiei. La parter va fi sediul Consulatului. Vom avea şi o cameră intitulată Limonaria – unde, iarna, se crează o atmosferă siciliană, mediteraniană, cu plantele de lămâi şi portocale. Subsolul seamănă cu o cramă istorică, e cu cărămizi la vedere, acolo se vor desfăşura activităţile centrului cultural, vor fi expoziţii, ateliere, întâlniri, work-shop-uri. Vom avea şi un spaţiu pentru prezentări de bucătărie italiană”, a mai spus Niccolo Maso.   

Conacul Kimmel se transformă în Casa Italia din Timişoara

„Trebuie să fie o oglindă care reflectă stilul nostru”

Acum se lucrează la amenajarea Casei Italia, care va fi un veritabil colţ de Italia în Timişoara. Consulul Niccolo Maso spune că inaugurarea va avea loc la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie 2019. 

„Am semnat un contract de chirie pe zece ani cu proprietarii, dar avem drept de prelungire. Este un conac istoric, care, acum, este reamenajat în totalitate de noi. Trebuie să fie o oglindă care reflectă stilul nostru. Este un proiect complex la care şi-au adus contribuţia mulţi oameni de afaceri italieni din Timişoara. Avem şi mulţi parteneri culturali şi educaţional. Casa Italia va deveni un punct de reper al oraşului”, a adăugat Niccolo Maso. 

image

Conacul mai are o clădire anexă, unde se vor amenaja camere pentru oaspeţi. 

Conacul Kimmel se transformă în Casa Italia din Timişoara

Casa Italia pe mâna designerului Mihai Caraghiaur

La realizarea Casei Italia îşi aduc contribuţia mai mulţi oameni de afaceri italieni care îşi desfăşoară activitatea la Timişoara. 

Angelo Tempini a pus la dispoziţie materiale de finisaj şi design interior, Eros Cenci vine cu lucrări de amenajare interioară, instalaţii şi structurale, Massimo Giampetruzzi aduce piese de mobilier istoric şi de artă. 

image

Responsabil de proiectul Casa Italia este designerul timişorean Mihai Caraghiaur, care a realizat şi Casa Tempini din Bucureşti, pentru care a şi fost premiat.

Povestea conacului de pe strada Lorena  

Familia Kimmel a jucat un rol important în viaţa economică, socială şi educaţională din Timişoara. La sfârţitul anilor 1700, Gyula Kimmel a fost învăţător în cartierul Fabric. Urmaşii săi au devenit mari industriaşi. S-au îmbogăţit rapid din vânzarea de vin şi rachiu. Erau cândva printre cei mai mari plătitori de taxe din oraş. Mai târziu au fabricat coniac, pălincă şi lichior. 

image

Lichiorul Kimmel – cu cremă de cacao (era făcută după o reţetă proprie) avea să fie apreciat în toată Ungaria. 

Conacul de pe strada Lorena a fost construit în 1830, în stil clasic maghiar, de Ernő Kimmel, cel care conducea fabrica de lichioruri la acea vreme. 

Conacul era înconjurat de o uriaşă grădină, având în vedere că la acea vreme era la marginea oraşului.

Imobilul a aparţinut familei Kimmel până la naţionalizarea din 1948, când statul român le-a confiscat toate proprietăţile şi fabrica de băuturi alcoolice.  

Imediat după naţionalizare, în conac a fost mutat clubul muncitorilor de la Fabrica de Ciorapi, apoi s-a transformat în gridiniţă pentru copiii muncitorilor. 

Conacul Kimmel se transformă în Casa Italia din Timişoara

O parte a parcului a intrat în proprietatea publică a oraşului. În 2005, Primăria a amenajat aici Parcul Zurich. 

În 2003 a fost cumpărat de Ştefan Kallos, care a decis să renoveze în totalitate conacul. În urmă cu doi ani, conacul a fost cumpărat de reşiţenii Gheorghe şi Simona Beg, cei care au închriat proprietatea italienilor.

Conacul Kimmel se transformă în Casa Italia din Timişoara

Vila Kimmel găzduieşte Institutul Francez din Timişoara

O altă clădire a familiei a fost Vila Kimmel, de pe actualul bulevard C.D.Loga. Palatul a fost construit în 1911, după planurile lui Krémer József, şi i-a aparţinut lui Kimmel Sandor. După naţionalizare a fost sediul Securităţii, apoi casă de oaspeţi pentru mai marii PCR. Palatul l-a găzduit şi Nicolae Ceauşescu. După Revoluţia din 1989, în Vila Kimmel îşi are sediul Institutul Francez din Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite