Ministerul Economiei a ignorat o sentinţă definitivă şi le-a făcut cadou un teren de milioane fraţilor Cristescu, cei mai bogaţi bănăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bega Turism, o firmă din grupul deţinut de oamenii de afaceri Emil şi Marius Cristescu, a intrat în proprietatea unui teren ultracentral de 3.700 de metri pătraţi care ar putea valora până la trei milioane de euro din Timişoara printr-un certificat emis de Ministerul Economiei în condiţii cel puţin dubioase. Cel care a semnat documentul este fostul ministru al Economiei, Constantin Niţă, care a ignorat o sentinţă judecătorească.

Cei mai bogaţi bănăţeni, proprietari ai companiei Bega Grup, fraţii Emil şi Marius Cristescu au primit un teren de 3.700 de metri pătraţi în centrul Timişoarei printr-un document emis de Ministerul Economiei în condiţii suspecte. Potrivit documentului intrat în posesia „Adevărul”, actul a fost semnat de ex-ministrul Economiei, Constantin Niţă (PSD), care a ignorat o sentinţă definitivă şi irevocabilă a instanţei, ce spune că terenul nu poate intra în proprietatea fraţilor Cristescu.

Concret, Ministerul Economiei „a rezolvat” problema terenului din centrul Timişoarei, în aprilie 2014, dar litigiile sunt mai vechi şi încep acum aproximativ opt ani. Proprietari ai complexului comercial Bega, fraţii Cristescu au început demersurile pentru a intra în proprietatea parcării din spatele magazinului, în baza HG 834/1991, care le permite firmelor înfiinţate cu capital de stat şi privatizate ulterior (aşa cum era cazul companiei lor, o fostă firmă de stat privatizată) să primească terenurile adiacente clădirilor pe care le folosesc pentru desfăşurarea activităţii. Pentru asta, trebuie, însă, îndeplinite anumite condiţii legale.

Parcare pentru „un magazin reprezentativ pentru oraş”

Primul pas în dobândirea parcării de către Bega TM era stabilirea vecinătăţilor terenului, estimat un agent imobiliar la un preţ cuptins între 1.000 şi 1.500 de euro metrul pătrat. În 26 martie 2009, instanţa obligă o comisie a Primăriei Timişoara să stabilească vecinătăţile terenului, dar judecătorii au arătat că semnarea acestui proces-verbal nu atestă şi dreptul de proprietate al firmei Bega TM, certificatul care să ateste proprietatea urmând a fi emis ulterior, conform legii, de unul dintre ministerele competente în acest caz sau de către Consiliul Judeţean (CJ) Timiş.

image

Terenul obţinut de Bega Turism în urma certificatului emis de Ministerul Economiei, în ciuda unei sentinţe irevocabile FOTO www.oradetimis.ro

În cazul de faţă, responsabil pentru emiterea certificatului de atestare a proprietăţii era CJ Timiş, care a refuzat să-l elibereze, susţinând că firma nu îndeplineşte condiţiile legale obligatorii: terenul să fi aparţinut companiei la momentul înfiinţării şi să nu fie în domeniul public. Niciuna dintre aceste două cereri ale legii nu era respectată de terenul cerut de fraţii Cristescu. În replică, firma celor doi a deschis proces CJ Timiş, solicitând emiterea certificatului de proprietate asupra parcării din spatele magazinului Bega, motivând că „terenul în discuţie, reprezentat de o parcare auto, nu este cuprins într-o hotărâre de Guvern ce stabileşte domeniul public şi acesta este necesar unei corespunzătoare şi normale exploatări a unui magazin universal reprezentativ pentru oraş”.

Sentinţele ignorate de Minister

În proces a intervenit şi Primăria Timişoara, care a arătat, alături de CJ, că terenul în litigiu nu a aparţinut niciodată firmei Bega TM. Mai mult, Primăria a arătat că terenul face parte din domeniul public al municipiului, iar legea în baza căreia terenul a fost cerut prevede clar că nu intră in discuţie terenurile care, „în condiţiile legii, fac parte din domeniul public”. Printr-o sentinţă emisă în 14 octombrie 2011, Tribunalul Timiş stabileşte că Bega TM nu poate primi terenul, pentru că nu îndeplineşte condiţiile legii.  

„O condiţie esenţială pentru emiterea certificatului de atestare a dreptului de proprietate este aceea ca respectivul teren să se fi aflat în patrimoniul societăţii la data înfiinţării acesteia (ca urmare a reorganizării din fosta unitate de stat). În speţă, o astfel de condiţie nu este îndeplinită, neexistând nicio dovadă în sensul că terenul pretins s-ar fi aflat în administrarea directă a antecesoarei reclamantei. Dimpotrivă, atât expertiza tehnică topografică efectuată în cauză, cât şi evidenţele de carte funciară, atestă faptul că terenul constituie proprietatea tabulară a Municipiului Timişoara”, a arătat Diana Lăsconi, judecătorul care a emis această sentinţă.

Magistratul a mai arătat că, în baza HG 834/1991, Bega TM primise deja un teren aferent magazinului Bega de 3.525 de metri pătraţi, „fără ca la acel moment (până în 2007) să fii emis vreo pretenţie cu privire la terenul de 3.703 mp (n.r. parcarea din spatele magazinului Bega)”. Sentinţa Tribunalului a fost menţinută de Curtea de Apel Timişoara, care a decis printr-o sentinţă irevocabilă că firma fraţilor Cristescu nu are dreptul să primească parcarea din spatele magazinului Bega, pentru că nu îndeplineşte condiţiile legii.
 

Terenuri de cumpărat în acaestă zonă a oraşului nu mai există. Preţul variază între 1000 şi 1500 de euro metrul pătrat Puiu Bălan agent imobiliar

Între timp, Bega TM a fuzionat prin absorbţie cu o altă firmă a fraţilor Cristescu, Bega Turism, iar în luna aprilie a anului trecut, în ciuda sentinţei irevocabile care spune că milionarii bănîţeni nu pot primi terenul, ministrul Economiei din Guvernul Ponta III, Constantin Niţă, proaspăt instalat după ieşirea liberarilor de la guvernare, emite certificatul care atestă dreptul de proprietate al Bega Turism asupra parcării din spatele magazinului cu pricina, drept obţinut în mod gratuit. Documentul este emis la data de 18.04.2014 şi este justificat prin legea 834/1991, tocmai legea pe baza căreia instanţa a decis că terenul nu poate deveni propritatea fraţilor Cristescu.

„Am acţionat legal”

Contact de „Adevărul”, fostul ministru Niţă s-a rezumat să răspundă, printr-un e-mail, la întrebările jurnaliştilor despre afacerea cu teren de la Timişoara: „Am semnat sute de astfel de certificate. Trebuie să vă adresaţi Ministerului Economiei”. Contactaţi, la rândul lor, de „Adevărul”, reprezentanţii Ministerul Economiei, care au promis un răspuns până marţi după-amiază, nu a transmis un punct de vedere până la momentul redactării acestei ştiri.

image

Constantin Niţă, ministrul care a semnat certificatul în baza căruia Bega Turism a devenit proprietară pe terenul din centrul Timişoarei

De partea cealaltă, omul de afaceri Emil Cristescu a declarat: „Ce pot să vă asigur e că tot ce s-a întâmplat e absolut legal. Toate actele sunt semnate de Primărie. Dacă instanţa spune că nu avem dreptate, ne asumăm decizia instanţei, până atunci nu ne putem da cu părerea”. De altfel, recent, Primăria Timişoara a atacat în instanţă documentul prin care Bega Turism s-a intabulat, iar în acţiunea din instanţă Primăria susţine că, şi dacă Bega Turism avea dreptul să primească terenul, ceea ce, potrivit judecătorilor nu e cazul, Ministerul Economiei era abilitat să emită certificate de proprietate doar pentru societăţi din domeniul finaniciar-bancar sau al asigurărilor, Bega Turism având ca obiect de activitate hoteluri şi alte facilităţi de cazare. Procesul deschis de Primăria Timişoara a fost recent înregistrat, urmând să i se stabilească termen de judecată.

Cine sunt fraţii Cristescu. Legăturile „periculoase” cu tabăra lui Ponta

Emil şi Marius Cristescu sunt cei mai bogaţi bănăţeni având, potrivit Topului Forbes din 2014, o avere estimată la 580 - 640 de milioane de euro. Bega Group, imperiul condus de cei doi fraţi, cuprinde un număr de 40 de societăţi comerciale cu capital integral privat, în diverse domenii, precum: producţia de gaze, foraj petrolier, industria chimică, industria extractivă, comerţ, industria forestieră, turism, imobiliare. De numele fraţilor Cristescu se leagă şi privatizarea unor mari fabrici din Timişoara, devenite afaceri imobiliare de succes.

Hotelul lor, „sediul informal al PSD”

În mediul politic este cunoscută apropierea celor doi oameni de afaceri în special de PSD, hotelul pe care fraţii Cristescu îl deţin în centrul Timişoarei fiind celebru în oraş ca „sediul informal al PSD Timiş”. Mai mult, PSD l-a desemnat viceprimar al Timişoarei pe Traian Stoia, asociat al fraţilor Cristescu. Într-un interviu acordat site-ului www.optm.ro, viceprimarul a spus că „nu peste mult timp oamenii o să spună: sunt important pentru că am fost contemporan cu fraţii Cristescu”.

În altă ordine de idei, în Timişoara este de notorietate apropierea dintre Ilie Sârbu şi fraţii Cristescu. Chiar premierul Victor Ponta şi-a petrecut ultimul Revelion la complexul turistic Arsenal Park, deţinut de fraţii Cristescu într-o fostă bază militară de la Orăştie. Tot acolo a fost organizat, anul trecut, Comitetul Executiv Naţional al PSD, ocazie cu care Ponta şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale. Şi tot în 2014, primarul Timişoarei, liberalul Nicolae Robu, ales din partea USL, a recunoscut că „fraţii” i-au finanţat Campania electoral din 2012, dar nu a putut preciza suma. 


Ulterior publicării acestui articol, omul de afaceri Emil Cristescu a făcut precizări suplimentare şi a declarat că terenul de la Ministerul Economiei nu a fost primit cu titlul gratuit, statul urmând să devină acţionar la Bega Turism. „Asta este procedura pe Legea 834. Nu scrie foarte clar asta? Terenul are valoare, urmează să convocăm o AGA (AGA nu a fost convocată pentru a dezbate acest lucru nici la un an de la primirea terenului de către firmele fraţilor Cristescu - n.r. )şi să emitem acţiunile statului. Majorarea de capital se face în momentul în care proprietatea e certă”, a declarat Emil Cristescu.

Discuţia pe marginea terenului nu este, însă, legată de preţul cu care parcela a intrat în proprietatea Bega Turism, ci de faptul că, potrivit unei sentinţe irevocabile a Curţii de Apel Timişoara, de teren nu se putea atinge nimeni, fiind proprietatea publică a Municipiului Timişoara. Faptul ca statul ar putea avea acţiuni în firmele fraţilor Cristescu, în schimbul terenului, este, de asemenea, un lucru complet împotriva deciziei definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Timiş, care a arătat că acel teren de 3.000 de metri pătraţi nu poate fi, sub nicio formă, dat unei companii private. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite