Angajaţii Prefecturii Timiş nu vor să fie iradiaţi pe gratis şi dau în judecată guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Prefecturii Timiş au dat în judecată Guvernul
Angajaţii Prefecturii Timiş au dat în judecată Guvernul

Angajaţii Prefecturii Timiş au dat în judecată Guvernul pentru două sporuri salariale, care, cumulate, însumează jumătate din salariu. Pe funcţionarii timişeni îi lasă rece legea salarizării unice care prevede anularea acestor sporuri şi a solicitat instanţei să dispună acordarea acestor sporuri retroactiv, pe ultimii cinci ani.  

Cei 50 de funcţionari din prefectură au deschis două procese, unul pe litigiu de muncă şi unul la instanţa civilă. Şeful serviciului financiar al instituţiei, Ioan Zbăgan, a spus că este vorba de sporul de grad şi sporul de treaptă, care, împreună, reprezintă jumătate din salariu. Angajaţii primesc acum şi alte sporuri, spre deosebire de colegii lor din Palatul Administrativ, care începând cu luna ianuarie a acestui an au rămas doar cu salariul de bază. Prefectul Mircea Băcală spune că acordarea sporului de antentă este întemeiată, întrucât clădirea este căptuşită cu aparatură instalată de STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale).

Spor de antenă

Angajaţii din Palatul Administrativ unde funcţionează şi Prefectura şi Consiliul Judeţean Timiş au primit până la începutul acestui an spor de antenă. De când a apărut legea salarizării unice, lucrurile s-au schimbat, însă doar pentru unii. Pentru angajaţii administraţiei judeţene sporul de antenă a fost scos, dar, pentru cei ai prefecturii, cei 10 la sută în plus la salariu, cât este cuantumul acestui spor, au rămas. Culmea, cei care primesc în continuare sporul de antenă sunt angajaţii guvernului, acelaşi guvern care striga sus şi tare că sporul va fi scos din grilă încă din luna ianuarie.

Au tăiat tot de la cei cu salarii mici

Funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Timiş susţin că legea nou intrată în vigoare le-a golit buzunarele cu 23% până la 40% din salariul primit pe luna decembrie pe nedrept. Liderul de sindicat al angajaţilor, Dan Păduraru, a spus că legea este interpretată la nivelul fiecărei instituţii şi consideră aplicarea acesteia injustă, în special pentru cei care aveau salarii mici. "La cei care au salarii mai mici procentul este mai mare, chiar şi de 40%. În schimb pentru cei cu venituri mai mari se aplică o diminuare de 20%. Sper că se va încerca echilibrarea acestei situaţii, pentru că aceste sporuri erau câştigate în instanţă", a declarat sindicalistul.

Cu 500 de lei mai puţin

Jana Lavrits, funcţionar public şi purtător de cuvânt al instituţiei, spune că diferenţa de salariu dintre luna decembrie şi ianuarie a fost considerabilă. "În luna decembrie consilierii judeţeni au votat în şedinţă de plen anularea tuturor sporurilor. Practic, din luna ianuarie se suspendă contractul colectiv de muncă, iar toţi cei care am câştigat sporuri salariale în instanţă am rămas fără ele. Salariul meu s-a diminuat cu aproximativ 500 de lei, din cauza acestei decizii", a explicat Lavrits.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite