Încep să fie renovate clădirile istorice de pe bătrâna stradă Eugeniu de Savoya din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se renovează palatul de pe strada Eugeniu de Savoya nr.4 FOTO Ştefan Both
Se renovează palatul de pe strada Eugeniu de Savoya nr.4 FOTO Ştefan Both

Strada Eugeniu de Savoya, cândva celebră pentru prăvăliile, cârciumile şi restaurantele, are şansă să renască după ce s-a transformat în stradă pietonală.

Proiectul de reabilitare a zonei Cetate din Timişoara cuprinde şi una din cele mai cunoscute străzi din centrul oraşului. Este vorba de strada Eugeniu de Savoya, care face legătura dintre Bastion şi strada Mărăşeşti. Este una din străzile de pe care se poate ajunge atât în Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf. Ghoerghe cât şi în Piaţa Unirii.

Este una din străzile istorice ale Timişoarei, care păstrează clădiri din secolul al XVIII-lea, dar care are şi imobile din secolele XIX şi XX. Este una din principalele străzi amenajate în timpul guvernării contelui Florimund Mercy. Toate clădirile vechi au fost demolate, iar în locul lor au fost ridicate, după un nou regulament, clădiri numai din cărămidă. 
 

Din păcate, aşa cum s-a întâmplat cu majoritatea clădirilor istorice din Timişoara, au fost lăsate în paragină. Încă din timpul comunismului, în locul proprietarilor care au emigrat din România, statul a mutat cazurile sociale. 

Reabilitarea întregii zone Cetate aduce tranformă în stradă pietonală zece străzi. Una dintre ele este Eugeniu de Savoya. Lucrările sunt încă în plină desfăşurare, iar odată cu finalizarea lor se vor putea admira şi vechile clădiri. 

image

Lucrări la palatul de pe Savoya nr.4

Clădirea de pe strada Eugeniu de Savoya nr.4 , cu alură arhitectonică „Jugendstil”, se remarcă prin balconul de la etajul dou, închis şi ieşite în afară. Este una din frumoasele clădiri din Timişoara începutul de secol XX. Printre firmele care avea sediul în acea perioadă se afla cel al lui David Weiss.

Strada Eugeniu de Savoya Timişoara FOTO Ştefan Both

În 1921, aici locuiau avocaţii Peter Buro şi Gheorghe Ienovan. După 1989, clădirea a devenit sediu pentru diverse firme. Astăzi, pe una dintre laturi funcţionează un Irish Pub. 

Strada Eugeniu de Savoya Timişoara FOTO Ştefan Both

Se renovează casa pictorului Brocky

Casa pictorului Karl Brocky, se afla la numărul 12. Brocky s-a născut în această casă în 1807, iar după studii la Timişoara şi Viena, devine pictorul reginei Victoria şi al Curţii Regale Britanice. Lucrările sale sunt expuse în marile muzee de artă din Londra, Paris, Viena, Graz, Budapesta şi la Muzeul de Artă din Timişoara.

Strada Eugeniu de Savoya Timişoara FOTO Ştefan Both

Aici a locuit şi industriaşul Ignatz Leiritz (care vine la Timişoara în 1857 şi realizează prima centrală telefonică dintr-un oraş de provincie din imperiul Austro-Ungar) şi tot aici s-a aflat cândva şi cârciuma „La inorog”. Şi această casă se află astăzi în reabilitare. 

Strada Eugeniu de Savoya Timişoara FOTO Ştefan Both

Pe Eugeniu de Savoya se află şi fosta casă a renumitei familii Braun, care a deschis la Timişoara cel mai mare atelier de luterie şi unde a funcţionat cel mai mare magazin de instrumente muzicale din România interbelică. Cu ocazia vizitei la Timişoara, în 2013, Anton Johannes Braun, nepotul lui Anton Braun Senior, care trăielte în Germania, a rămas dezamăgit de halul în care a ajuns casa.

Acum se lucrează şi la reabilitarea Casei Braun. 

Strada Eugeniu de Savoya Timişoara FOTO Ştefan Both


Alte clădiri care merită atenţie

Pe această stradă se află Palatul Dicasterial, realizat după Palatul Strozzi din Florenţa, dar fostul Hotel „Der Trompeter”, mai târziu Hotel Hungaria, care i-a găzduit pe împăraţii Francisc I şi Franz Josef, pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, aflat în drumul său de exil. El a făcut un scurt popas în Timişoara, în 7 şi 8 martie 1866.

Aici se află palatele „La cele două Chei de Aur” (ridicat în 1906), „La cocoşul ngru” (1911), „Casa Solderer” (construit de primarul Peter Solderer pentru fiica lui. A primul imobil cu apartamente de închiriat din Timişoara), renovat în anul 1888. Aici funcţionează Enoteca de Savoya. Tot pe această stradă se află Casa prinţului Eugeniu de Savoya, ridicat în 1817 pe locul fostei porţi Forforoza. 


Citiţi şi:
 

Renaşterea uneia dintre cele mai frumoase case din Timişoara: casa cu axul de fier de la carul prinţului Eugeniu de Savoya devine centru de afaceri

FOTO VIDEO Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale

FOTO Casa Brück -  o felie din cea mai frumoasă clădire din Timişoara

FOTO Excepţionala realizare a arhitectului-minune Szekely Laszlo străluceşte din nou în Piaţa Unirii

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite