Ursul nărăvaş a mai ucis trei porci în comunele Bustuchin şi Albeni. Vânătorii nu au autorizaţie pentru a ucide fiara

Ursul nărăvaş a mai ucis trei porci în comunele Bustuchin şi Albeni. Vânătorii nu au autorizaţie pentru a ucide fiara

Ursul rătăcit dă mari bătăi de cap autorităţilor

Un urs rătăcit în comunele din zona de sud şi centru a judeţului Gorj continuă să facă ravagii, fără ca autorităţile să poată acţiona pentru a-l opri. Vânătorii aşteaptă un ordin de la Ministerul Mediului pentru a-l putea împuşca. Ursul a ucis încă trei porci.

Ştiri pe aceeaşi temă

Animalul şi-a făcut simţită prezenţa în două localităţi din centrul Gorjului, Albeni şi Bustuchin. Trei porci au fost ucişi de fiară.
 
„A atacat gospodăria lui Constantin Oarjă din satul Pruneşti, unde a mâncat doi grăsuni. A fost poliţia la faţa locului şi s-au făcut cercetări. Oamenii au fost avertizaţi cu privire la pericolul existent. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva în localitatea noastră niciodată“, a spus viceprimarul comunie Albeni.
 
O altă familie din Bustuchin a rămas fără porc din cauza ursului care le dă mari bătăi de cap autorităţilor.
 
„A trecut prin zona noastră în satul Motorgi, la familioa Viorel Şoşoi. A mâncat o scroafă şi a mai încercat la animalele lui Constantin Boban. Oamenii l-au observat şi au reuşit să-l alunge cu ajutorul câinilor. Au venit reprezentanţi de la AJVPS şi ITRSV Vâlcea şi o să plecăm săi-l luăm urma. Dacă a ajuns la Albeni, înseamnă că a plecat în munte şi am scăpat de el. Luăm mai mulţi vânători şi mergem să-i luăm urma să vedem dacă mai este în zonă“, a spus Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin, care este şi un vânător pasionat.  
 
Se pare că este vorba de un pui de urs
 
Vasile Tonca, directorul Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Gorj, a spus că se aşteaptă ordinul de la Ministerul Mediului şi Pădurilor, pentru a putea împuşca ursul: „În momentul în care se va primi ordinul se va pleca în căutarea lui“.
 
Elisabeta Juveloiu, reprezentant al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, spune că ar fi vorba de un pui de urs:
 
„Agenţia de Protecţie a Mediului Gorj a făcut parte dintr-o comisie şi vineri şi astăzi, care a analizat pagubele produse în gospodăriile unor localnici din localităţile Stoina, Hurezani, Bustuchin, cu privire la atacul unui pui de urs. Se pare că este pui, pentru că este de dimensiune destul de mică, aşa a fost descris de către localnicii care l-au văzut. Această comisie a făcut toate demersurile legale, având în vedere că specia de urs este o specie care se află pe lista de protecţie a Uniunii Europene şi are anumite proceduri pentru a fi extras. 
 
Am discutat de dimineaţa la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la Direcţia Biodiversitate, care ne-a asigurat că s-au primit documentele pe care le-am trimis, se lucrează la emiterea acordului pentru extragerea acestui exemplar, urmând ca APM Gorj să emită autorizaţia de mediu necesară împuşcării acestui exemplar. 
 
Ursul este agresiv, având în vedere că peste noapte atacă gospodăriile populaţiei şi reprezintă un pericol dacă se întâlneşte fie cu bătrâni, care merg la câmp cu animalele, fie cu copii. Deja reprezintă un pericol pentru populaţiile din zonă, având în vedere că el nu se mai află în arealul lui în care putea să-şi procure hrana, a devenit deja carnivor, iar faptul că atacă în fiecare noapte dă dovadă că este încă neliniştit. Există riscul să atace şi persoane pe care le întâlneşte. Curios este că are o suprafaţa foarte mare de deplasare, de la o noapte la alta îl întâlnim în comune total diferite, ceea ce denotă clar că este absolut dezorientat“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările