Primul Arsenal al Armatei Române, bombardat cu indiferenţă

Primul Arsenal al Armatei Române, bombardat cu indiferenţă

Arsenalul ajuns o ruină

Arsenalul construit pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza a rezistat celor două Războaie Mondiale, dar a fost doborât de cei 20 de ani de democraţie. Un investitor din Cluj a dorit să demoleze clădirile şi să ridice aici un supermarket.

Ştiri pe aceeaşi temă

O clădire de patrimoniu naţional aflată la kilometrul zero al municipiului a devenit ruină. Primul Arsenal al Armatei Române, construit pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se află acum în proprietatea unei societăţi comerciale din Cluj. Aici, se intenţiona ridicarea unui supermarket.

La Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dâmboviţa, am aflat că s-a încercat în nenumărate rânduri declasarea Arsenalului de pe lista monumentelor istorice, cu scopul vădit de a demola clădirile. Demersurile nu s-au materializat decât parţial. Din monument cuprins în Grupa A, în ianuarie 2008, prin Ordinul 2002 emis de ministrul Culturii Adrian Iorgulescu, Arsenalul Armatei a fost trecut în Grupa B. Chiar şi aşa, proprietarii tot nu au dreptul de a purcede la demolare. De menţionat că declasarea a survenit pentru clădirile neafectate de incendiul izbucnit din senin. Celelalte imobile au fost demolate, proiectanţii stabilind că nu mai pot fi restaurate.


Viorica Arghir - directorul Direcţiei Judeţene de Cultură spune că cele două clădiri rămase în picioare necesită urgent lucrări de consolidare şi reabilitare. Dar, cine să le efectueze? De aproape un an, nu există nici măcar pază pentru aceste obiective. Firma care le-a cumpărat ar fi dat faliment.

Prima unitate de tancuri din centrul şi sud-estul Europei

Istoria Arsenalului Armatei este necunoscută târgoviştenilor.În anul 1865, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a întreprins o vizită la Târgovişte. A fost întâmpinat de toată suflarea târgului, fiind invitat să treacă pe sub o cunună de flori. I-a felicitat pe localnici pentru că au răspuns iniţiativei sale de a se înfiinţa la Târgovişte Fonderia Armatei din România Mică.

“În 1876, printr-un decret regal al regelui Carol I, Fonderia îşi schimbă statutul în Arsenal. Aşa a apărut primul Arsenal al Armatei Române, cu destinaţia de a produce şi depozita armament”, spune doctorul în istorie George Coandă. În cadrul Arsenalului Armatei de la Târgovişte, a funcţionat prima unitate de tancuri din centrul şi sud-estul Europei, înfiinţată printr-un decret al regelui Ferdinand I.

“În 1883, se construieşte, la cererea Ministerului de Război, Comandamentul Diviziei IV Infanterie. Acesta a activat în ceea ce târgovişteanul cunoaşte sub denumirea Clubul Upet”, completează George Coandă. De-abia din 1949, se schimbă denumirea Arsenalului în Uzina de Utilaj Petrolier Târgovişte, care funcţionează aici, parţial, şi astăzi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: