Cristina Iorga, campioana naţională la tenis de masă care a sacrificat performanţa pentru familie

Pentru Cristina Iorga 1999 a fost ultimul an în care a participat la concursuri, dar a însemnat şi un vârf de carieră. Atunci a reuşit marea performanţă de a se clasa pe primul loc atât în Superliga României, cât şi în Cupa României.A renunţat însă la o carieră în tenis în favoarea familiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 1984 a câştigat “Paleta de Argint”

Mulţi ani a jucat la Clubul Sportiv Târgovişte, după care s-a transferat la Râmnicu Vâlcea întrucât la Târgovişte nu avea echipă. Au urmat şi alte cluburi din ţară, pentru toate aducând premii importante. Prima mare reuşită a venit în 1984, atunci când Cristina a obţinut locul III la concursul dedicat copiilor între 8 şi 10 ani “Paleta de Argint”. Doi ani mai târziu, în 1986, este selecţionată în Lotul României de Cadeţi şi Juniori, alături de mult mai cunoscuta sa colegă Otilia Bădescu. Deşi performanţa însemna şi multe restricţii, Cristina Mardale (Iorga) nu s-a gândit nicio clipă să renunţe. Nu a tânjit după libertatea de care se puteau bucura copiii de vârsta ei. “Îmi amintesc cu plăcere când a venit tatăl meu într-un cantonament la Cumpăna şi ne-a bucurat pe toate cu dulciuri. Ţin minte că doamna profesoară a făcut o excepţie şi ne-am lăsat să mâncăm, dar de a doua zi am început să lucrăm dublu”.

Tatăl ei era cel care o motiva

În 1990, Cristina Iorga a ocupat locul I cu echipa ţării noastre la Campionatele Balcanice de juniori, iar în 1998, locul I în Superliga României şi locul II în Cupa României.  Ne-a mărturisit că a motivat-o foarte mult şi atitudinea de veşnic nemulţumit pe care o afişa tatăl său. “Când am adus prima diplomă mi-a zis că nu înseamnă nimic. O medalie ar fi cu adevărat o reuşită. Când am venit acasă, foarte mândră, cu prima mea medalie, tata mi-a spus că nu înseamnă nimic. O cupă ar consfinţi o reuşită deplină. Am adus şi cupa, dar tata tot nemulţumit părea… Atunci, am suferit, însă acum, peste timp, îmi dau seama că vorbele sale m-au mobilizat. Tata nu vroia altceva decât ca eu să merg mai departe, să ajung o mare campioană”.

A renunţat la tenis pentru familie şi copii

Cristina Iorga este astăzi profesoară la Clubul Copiilor din Găeşti. A renunţat la performanţa sportivă pentru familie şi copii. Ne-a spus zâmbind că iubeşte în continuare sportul, tenisul de masă, că nu scapă nicio ocazie să joace, dar că este foarte fericită în mijlocul minunatei sale familii. Nu regretă că a renunţat la paletă, dar îşi doreşte să revină la pasiunea sa, însă din postura de antrenor. La Clubul Copiilor, Cristina Iorga conduce catedra de Gimnastică, însă este mulţumită că are posibilitatea să-şi completeze activitatea şi cu ore de tenis. Crede că are obligaţia de a dărui şi altora un pic din talentul şi şansa cu care a hărăzit-o Dumnezeu şi îi iniţiază pe copii în tainele acestui frumos sport.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă ai fi continuat cu tenisul de masă, unde ai fi dorit să ajungi?


Mi-aş fi dorit să ajung să joc la o echipă din străinătate. Toate colegele mele din lot, mai puţin Otilia Băsescu, însă ea este membră a Comitetului Olimpic Român, sunt stabilite în străinătate.

Este iubit tenisul de masă în oraşul Găeşti?

Nu am făcut încă un sondaj. Eu iniţiez copii în tainele acestui sport de aproximativ un an. Înainte am activat, timp de 5 ani, la Liceul Pedagogic din Târgovişte şi acolo, pot să vă spun cu mâna pe inimă, tenisul de masă era iubit. Am avut chiar o campioană judeţeană la acest sport, o fată care s-a clasat pe un loc foarte bun şi la nivel naţional.

Ce-i place?

Mi-ar plăcea să pot da viaţă visului meu de a pregăti la Găeşti campioni şi de a oferi astfel oraşului şansa să cunoască performanţa în tenisul de masă.

Ce nu-i place?

Nu-mi place că trec zilele foarte repede şi nu mai avem timp să ne ocupăm de propria persoană.  

Profil:
Născută: 29 martie 1974
Localitatea: Titu
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Bucureşti, promoţia 1999
Familie: Căsătorită, doi copii: Sebastian şi Călin

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările