A pierdut procesul cu Poliţia după ce a contestat o amendă primită pentru că i-a numit „mafioţi“ pe oamenii legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Târgovişte a decis, luna aceasta, în favoarea Poliţiei după ce un bărbat din Dâmboviţa a contestat în instanţă o amendă de 1.000 de lei pe care a primit-o după ce a postat pe Facebook jigniri la adresa oamenilor legii. Petentul a invocat dreptul la libera exprimare, însă instanţa a concluzionat că afirmaţiile au fost de natură să contureze, în opinia publicului, o percepţie negativă asupra prestigiului profesiei de poliţist.

Bărbatul a fost a amendat în luna iunie 2018 cu 1.000 lei, după o postare pe contul său de Facebook în care „a proferat în mod repetitiv, în format text şi audio video, expresii jignitoare de genul <<maşinile de mafioţi ale celor de la IPDâmboviţa>>, <<mafioţi>>, generalizate la adresa poliţiştilor din cadrul I PJ Dâmboviţa, de natură să lezeze demnitatea şi onoarea acestora şi a instituţiei publice”, după cum se arată în procesul verbal întocmit la acea dată (www.rolli.ro).

Bărbatul a contestat în instanţă sancţiunea, invocând în susţinerea plângerii formulate libertatea de exprimare, dar şi dispoziţiile art. 10 din CEDO, precizând faptul că procesul verbal de contravenţie contestat este o răzbunare a oamenilor legii după un proces pe care anterior l-a câştigat în faţa unui oficial al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa.

În întâmpinarea depusă la instanţă, IPJ Dâmboviţa a arătat, printre altele, că folosirea cuvântului "mafiot" în referinţele care-i privesc pe angajaţii Inspectoratului are un puternic caracter defăimător şi este de natură să aducă grave atingeri onoarei şi prestigiului profesiei de poliţist.

Luna aceasta, Judecătoria Târgovişte a respins plângerea formulată de bărbatul care a contestat amenda. 

„Din comentariile postate pe site-ul Facebook utilizat de pârât şi expuse mai sus instanţa concluzionează că acestea au fost de natură să contureze, în opinia publicului o percepţie negativă asupra reputaţiei, onoarei şi prestigiului profesiei de poliţist", explică avocatul Raluca Cârstea, Legal Land, citând din considerentele aceleiaşi decizii (rolli.ro).

Judecătorul a stabilit că, în cauză, sunt îndeplinite condiţiile legale de admisibilitate ale tragerii la răspundere contravenţionale a petentului, referitoare la  existenţa unei fapte ilicite care constă în postarea pe o pagină de Internet a unor comentarii şi înregistrări video de natură să aducă atingere dreptului la imagine, onoarei unei categorii profesionale.

Cât despre argumentele invocate de bărbat, Judecătoria Târgovişte a concuzionat că nu poate fi vorba de o atingere permisă de lege sau de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ori de exercitarea dreptului la liberă exprimare (…) întrucât acest drept nu este nelimitat şi nu este singurul drept protejat de CEDO şi Constituţia României, iar libertatea fiecărui individ îşi regăseşte limita în punctul în care începe libertatea celuilalt, după cum se arată în considerentele deciziei amintite citate de aceeaşi sursă.

Decizia nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite