100 de români din Covasna au pornit cu căruţele către Alba Iulia. Câţi kilometri străbat pentru a reface „Drumul Unirii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

100 de români din judeţul Covasna au plecat cu căruţele duminică, 25 noiembrie, din localitatea Vâlcele, judeţul Covasna, către Alba Iulia, pentru a participa la Centenarul Marii Uniri. Prin localităţile prin care merg căruţaşii, îmbrăcaţi în straie populare româneşti, sunt primiţi cu pâine şi sare de către autorităţi, dar şi militari, care flutură steagurile în faţa lor.

O delegaţie de 100 de covăsneni a pornit duminică, 25 noiembrie, într-un marş de dedicat Centenarului Marii Uniri, urmând ca aceasta să ajungă la destinaţie, în Cetatea Alba Iulia, în ziua de 1 Decembrie.

Prin gestul lor, covăsnenii vor să transmită un mesaj de unitate tuturor românilor.

GALERIE FOTO

Iniţiativa urmăreşte să refacă drumul înaintaşilor noştri care, în anul 1918, au făcut acelaşi drum, de aproape 300 de kilometri, cu căruţele sau pe jos, pentru înfăptuirea Marii Uniri.

image

„După un drum lung prin ceaţă şi frig, cei mai curajoşi dintre cei 100 de români plecaţi de la Vâlcele cu căruţele, au ajuns la pensiunea Ionuţ – Dealul Bogăţii, jud. Braşov unde au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, aşa cum s-a întâmplat şi în localităţile unde s-a făcut popas pentru o rugăciune: Hăghig şi Feldioara. În urmă au rămas lacrimile celor care ne-au întâmpinat în porţi cu steaguri, cu voie bună şi cozonac la troiţe. Lacrimi care ne-au însoţit toată ziua fără să ştim ce hram poartă, dar care ne-au dat puterea de a înainta şi ne-au întărit credinţa în Ţara noastră sfântă România, pentru care, zilele care urmează, fiecare cetăţean român care-şi iubeşte Ţara, ar trebui s-o sfinţească măcar cu o lacrimă”, a precizat pe pagina sa Facebook, Mihaela Aionesei, unul dintre organizatorii acestui marş inedit.

Distanţa este una istovitoare pentru caii care se deplasează cu cel mult 15 kilometri la oră.

„În răsuflările cailor osteniţi de drumul lung, am văzut sărbătoare, chiar dacă paşii lor au numărat răni încă nevindecate în trupul Ţării. Răni din care parcă se aud eroi cerşind un strop de apă. Răni în care mai oftează de dor o mamă, se mai aude un suspin de orfan, ori parcă auzim cum ne strigă un străbun. Să lăcrimăm pentru ei, şi să ne bucurăm de România noastră. Aşa cum s-a bucurat şi cerul care a împrăştiat ceaţa deasă revârsându-şi seninul peste steagurile tricolore care fluturau în libertate”, a mai scris Mihaela Aionesei.

„Trecerea delegaţiei dintr-un judeţ în altul se va face printr-un moment solemn la care vor lua parte reprezentanţii celor două Instituţii ale Prefectului şi primarii localităţilor care se învecinează”, mai spun iniţiatorii.

Proiectul se derulează prin intermediul Ministerului Afacerilor de Interne, fiind finanţat de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite