Cine au fost costobocii, strămoşii de geniu ai bucovinenilor. Strategia militară unică ce i-a dus într-o expediţie armată impresionantă până în Imperiul Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hartă din perioada Daciei Romane
Hartă din perioada Daciei Romane

Costobocii au fost un trib tracic ce a trăit la nordul Moldovei, care au fost recunoscuţi pentru curajul lor. Aceştia au realizat în anul 170 o expediţie militară în Imperiul Roman, reuşind să ajungă cu armata tocmai până în Grecia, unde, după ce au distrus un oraş, au fost învinşi şi alungaţi.

Costobocii au fost un trib tracic situat în nordul Moldovei şi în Basarabia, care se întindea până în sudul Galiţiei, regiune din Polonia zilelor noastre. Aceştia erau împărţiţi în două triburi: costobocii transmontanoi – cei ce locuiau în partea de nord a Carpaţilor şi costobocii din Dacia Romană.

Geograful antic Ptolemeu i-a localizat pe costoboci în partea de nord – est a Daciei , respectiv zona Nistrului superior şi Prutului superior, Maramureş, Bucovina, dar şi regiuni din vestul Ucrainei cum ar fi Cernăuţi sau Lvov.

După ocuparea Daciei de către romani, în anul 106, o parte dintre costoboci rămân în Dacia Romană, în timp ce cealaltă parte va ocupa zona din nordul Carpaţilor. Aceştia îşi ridicau aşezări în apropierea apelor curgătoare, îndeletnicirile lor principale fiind agricultura şi creşterea animalelor, după care au dobândit tainele meşteşugurilor şi ale schimburilor comerciale.

Costobocii erau şi luptători pricepuţi, care aveau o capacitate organizatorică şi strategică militară deosebită. În anul 170, aceştia împreună cu alte populaţii din estul Europei au declanşat o expediţie militară în interiorul Imperiului Roman. Atunci, costobocii au reuşit să traverseze Moesia, Tracia şi Macedonia, ajungând tocmai până în Eleusis (oraşul Eleusina a Greciei de astăzi) pe care l-au devastat.

Cei doi regi

Costobocii au avut o serie de acţiuni militare şi în Doborgea. O inscripţie de pe monumentul Tropaeum Traiani, din comuna constănţeană Adamclisi, arată că un anume Daizus Comozoi a fost omorât de către costoboci. De asemenea, există mai multe date cum că oraşul Callatis (Mangalia de astăzi) a fost atacat de costoboci, după această bătălie fiind nevoie ca zidurile cetăţii să fie reconstruite.

După aceste expediţii militare reuşite ale costobocilor, în perioada 170 – 172 a urmat o serie de înfrângeri, astfel că aceştia au trebui să se refugieze pe teritoriul controlat de carpi (Moldova de astăzi), unde au rămas, conveţuind alături de carpi, germanici şi sarmaţi, triburi care i-au asimilat pe costoboci. 

Conform istoricilor Gudmund Schutte şi Vasile Pârvan, cele două triburi de costoboci aveau doi regi pe Pieporus şi Bithoporus. Pieporus era regele costobocilor vestici, cei din Dacia Romană, care au luptat împotriva romanilor şi care au făcut incursiuni în provincia Dacia. 

În anul 170, costobocii vestici conduşi de Pieporus au fost atacaţi de asdingi, aceştia din urmă fiind încurajaţi de Cornelius Clemens, guvernatorul Daciei Romane. După ce au fost învinşi, 12.000 de costoboci au fost aduşi în Dacia Romană, în timp ce membrii familiei regelui Pieporus au devenit ostaticii romanilor, ei fiind ţinuţi închişi la Roma ca şi garanţie a fidelităţii costobocilor faţă de Imperiul Roman.  

Bithoporus a fost regele costobocilor estici, numiţi şi transmontanoi, cei care împreună cu aliaţii lor sarmaţii şi bastarnii au traversat Dunărea îngheţată, au jefuit Moesia, Macedonia şi au ajuns tocmai până în Grecia, unde au fost învinşi şi alungaţi de armata procuratorului Lucius Iulius Vehilius Gratus Iulianus.

Alte ştiri pe această temă:

Dacii care au ajuns pe tronul Imperiului Roman. Despre unul dintre ei se spunea că era urmaş al lui Decebal, iar altul visa la întemeierea unui imperiu dacic

Dacia, în viziunea apocaliptică a poetului antic Ovidius: „Orişiunde te-ai uita vezi câmpii necultivate, iar iarna grea ţine până la cealaltă iarnă“

Cine au fost, de fapt, geto-dacii. Cele mai vechi mărturii despre strămoşii noştri: „Geţii din stânga Dunării sunt o naţiune numeroasă şi bogată“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite