Au dat colindul pe distracţia în club

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrecerile din club îi fac pe tineri să uite de Crăciunul lângă familie
Petrecerile din club îi fac pe tineri să uite de Crăciunul lângă familie

Tinerii suceveni au uitat de tradiţia Sărbătorilor în familie şi au luat cu asalt, în zilele de Crăciun, barurile din oraş. Singurii care au mai mers în acest an de la o casă la alta să anunţe vestea naşterii lui Iisus au fost copiii mici. 

Sute de tineri din Suceava şi-au făcut rezervări în cluburile din oraş încă din seara de Ajun. „De Crăciun ne adunăm mai mulţi şi petrecem. Acesta a devenit modul nostru de a colinda“, a declarat Ovidiu Bursuc, student.


Băiatul, în vârstă de 21 de ani, spune că, în gaşca lui de amici, tradiţia petrecerii Sărbătorilor de iarnă în sânul familiei a dispărut de când erau liceeni.

Bătrânii plâng după tradiţii


„De vreo trei ani stau cu prietenii şi petrecem împreună Crăciunul şi Revelionul. E şi ruşinos să mai mergem cu colinda la vârsta noastră“, a declarat Ilie Aga, licean.


„Pentru ce să mai colind? Când eram mic primeam destui bani cât să am de Sărbători. Acum, ce rost are să cânt pentru câţiva lei? Primesc oricum de la părinţi suficienţi bani să mă pot distra“, a mai spus Ilie Aga.


De cealaltă parte, vârstnicii susţin că simt tot mai mult cum se pierd tradiţiile Sărbătorilor de iarnă. „Înainte ne asaltau colindătorii, dar acum abia ne mai bat la uşă în seara de Ajun. Când eram flăcău, Crăciunul era cel mai aşteptat moment şi nu pentru daruri, cât pentru obiceiurile pe care le păstram cu sfinţenie“, ne-a spus suceveanul Dumitru Şleamotă, pensionar.


Singurii care mai animează Crăciunul în oraş sunt micuţii colindători, cu vârste de până la zece ani. Şi ei au însă o listă de „clienţi“ la care merg. „Ne uităm şi noi după casele mai înstărite şi le ocolim pe cele unde ştim sigur că stau bătrâni sau oameni sărmani. În două ore de colindat am făcut 500 de lei, dar am mers la rude şi la vecini care ştiam că au bani“, ne-a spus Alexandra Irimoaie, elevă.


„I-am dat unui copil câteva fructe, aşa cum primeam şi când eram mică, însă s-a uitat urât când i-am răsplătit colinda. Toţi vor bani“
, s-a plâns Iuliana Tudorache, casnică.

___________________

Tradiţia se pierde şi la sate
Asemenea tinerilor de la oraşe, şi cei de la ţară uită tot mai mult de tradiţiile Sărbătorilor de iarnă. „Colindatul e un obicei învechit. Noi, cei tineri, ne adunăm în cete, dar mergem la discoteca din comună“, a declarat Ionuţ Zlate, un tânăr din localitatea suceveană Bogdăneşti.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite