Cum putem trata natural problemele gingivale. Plantele care ne pot proteja întreaga dantură

Cum putem trata natural problemele gingivale. Plantele care ne pot proteja întreaga dantură

FOTO: Shutterstock.com

Remediile naturiste se dovedesc eficiente în tratarea a numeroase afecţiuni ale organismului. Plante precum salvia, muşeţelul sau lămâia au efecte curative pentru vindecarea problemelor gingivale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai des întâlnită afecţiune gingivală este gingivita. Se caracterizează prin inflamarea gingiilor, apariţia durerilor şi sângerări. Cauzele afecţiunii sunt multiple. Carenţa de vitamina C sau igiena precară a cavităţii bucale sunt principalele cauze care conduc la apariţia gingivitei. 
 
Atunci când igiena orală este tratată cu indiferenţă, tartrul şi bacteriile de pe dinţi se depun pe gingii, rezultând inflamarea acestora, urmată de sângerări. Indiferent de cauză, gingivita este o afecţiune care trebuie tratată în timp util, deoarece poate degenera în boli mai grave precum paradontoza. 
 
Remedii naturiste pentru dinţi sănătoşi
 
În ceea ce priveşte tratamentul gingivitei, plantele se dovedesc la fel de eficiente în prevenirea acestei boli dentare. „Plantele pot face multe, chiar şi a trata gingivita sau alte afecţiuni ale dinţilor. Salvia de exemplu are efect astringent asupra gingiilor care sângerează” susţine Roxana Tomescu, asistent în cadrul unui cabinet de medicină homeopată.

 
Cel mai eficient este ceaiul de salvie, care se obţine  dintr-o linguriţă de plantă şi 100 ml de apă clocotită. Se recomandă gargara sau tamponarea gingiei cu un tifon înmuiat în ceai de salvie.
 
Chiar dacă rezultatele încep să apară din primele zile, tratamentul trebuie continuat încă nouă-zece zile.
Recomandată în foarte multe afecţiuni, lămâia este eficientă şi în tratarea gingivitei. 
 

 
 
 
 
 
 
Zeama acestui fruct opreşte sângerarea şi are efect astringent şi aseptic. De asemenea, persoanele care pot suporta usturimea pot masa uşor gingiile cu felii de lămâie. „În general, tratamentul cu citrice al problemelor gingivale este recomandat în momentul în care cauza este generată de lipsa vitaminei C din organism” mai spune Roxana Tomescu. 
 
Fumăriţa şi cimbrişorul, în combinaţie
 
Cele două plante pot împiedica sângerarea gingiei, deoarece au proprietăţi cicatrizante. Fumăriţa şi cimbrişorul se pot folosi atât sub formă de decoct, cât şi sub formă de infuzie.

 
Decoctul se prepară din câte o linguriţă din fiecare plantă şi din jumătate de litru de apă rece care se lasă la macerat timp de o zi. Infuzia se prepară din câte o jumătate de linguriţă din fiecare plantă şi 200 ml de apă fierbinte.
   
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările