Cum acorzi primul-ajutor unei persoane în pericol de înec. Ce etape trebuie urmate

Cum acorzi primul-ajutor unei persoane în pericol de înec. Ce etape trebuie urmate

Scăldatul trebuie să se facă în locuri special amenajate, iar copiii trebuie supravegheaţi FOTO ISU Ialomiţa

Având în vedere temperaturile ridicate când tot mai mulţi oameni petrec timpul liber la scăldat, fapt ce uneori poate conduce la adevărate tragedii, I.S.U. Ialomiţa face câteva recomandări, printre care şi cele privind acordarea primului ajutor atunci când cineva este în pericol de înec.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înecul este o variantă a asfixiei, cauzată de umplerea căilor respiratorii cu apă sau alt lichid. Pentru acordarea ajutorului, salvatorul are la dispoziţie cel mult 4-5 minute. Caracteristica cheie în producerea înecului este instalarea stopului cardiac.  
 
Tratamentul unei victime prin înec presupune patru etape distincte: salvarea din apă, suportul vital de bază, suportul vital avansat şi îngrijirea post-resuscitare.
 

Salvarea din apă

Când vedeţi o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriţi. Această acţiune poate să nu aibă succes şi să vă pună viaţa în pericol.
   

Întinde-i mâna şi trage-l 

Folosiţi orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o vâslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiţi-le.
 

Aruncă-i şi trage-l

Într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există aşa ceva, improvizaţi. Aruncaţi orice pluteşte: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o maşină. Gândiţi-vă înainte de a acţiona.
 

Vâsleşte

Dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiţi-o dacă ştiţi să o manevraţi. Protejaţi-vă cu o vestă de salvare.
 

Intră în apă

Dacă s-au epuizat toate posibilităţile de salvare, intraţi în apă, doar dacă sunteţi un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.
 

Primul ajutor

Dacă sunteţi în situaţia de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranţa salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă. Urmează evaluarea funcţiilor vitale şi stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. Întoarceţi cu faţa în sus pacientul. Ţineţi capul victimei în poziţie neutră. Folosiţi o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene. Priviţi, ascultaţi şi simţiţi dacă există respiraţie. Dacă pacientul nu respiră, porniţi resuscitarea cardio-pulmonară. Primul şi cel mai important tratament al victimei înecate este reducerea hipoxiei. 
   
Vă mai recomandăm şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările