Un singur liceu din Olt, câştigător în acest an al competiţiei „Şcoală Europeană“. „Elevii sunt implicaţi în scrierea proiectelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceul Teoretic „Petre Pandrea“ obţine pentru a doua oară acest titlu FOTOGRAFII: Theodora Truşcă
Liceul Teoretic „Petre Pandrea“ obţine pentru a doua oară acest titlu FOTOGRAFII: Theodora Truşcă

Liceul Teoretic „Petre Pandrea“ Balş va primi în cadru festiv titlul de „Şcoală Europeană“, fiind singura şcoală din judeţul Olt care a reuşit această performanţă la competiţia din acest an.

Liceul primeşte pentru a doua oară acest titlu, în 2008 candidând de asemenea şi obţinând punctaj bun şi distincţia de „Şcoală Europeană“ care certifică, spune directorul liceului, prof. Marian Anghel, faptul că ceea ce se întâmplă aici „este în concordanţă cu viziunea europeană despre ce trebuie să se întâmple într-o şcoală“. 

Competiţia se organizează anual, deşi în 2020 şi 2021, în pandemie, nu s-a mai putut candida. Evaluatorii portofoliilor întocmite de şcoli au în vedere toată activitatea desfăşurată de şcoli în proiecte europene şi nu numai. Liceul Teoretic „Petre Pandrea“ s-a clasat în jumătatea superioară a clasamentului, pe locul 41 din 90. 

Liceul din Balş este de asemenea certificat ERASMUS şi e-Twinning, este Şcoală Ambasador a Parlamentului European, este şcoală Edu-Network etc., aplicând de-a lungul anilor, a declarat directorul, „pe toate oportunităţile ivite“. 

Evaluarea în vederea atribuirii calităţii de „Şcoală Europeană“ a vizat activitatea din ultimii trei ani. În acest timp, aproximativ 500 elevi ai şcolii au fost implicaţi în proiecte, fixându-se chiar criterii de candidatură pentru proiectele cu locuri limitate, elevii intrând în competiţie. 

liceul petre pandrea soala europeana - foto theodora trusca

Sursa Theodora Truşcă 

„Se ţine cont de criterii care cumva verifică toată activitatea  din proiecte cu caracter european, este specific acestui lucru, de asta şi atributul de şcoală europeană se atribuie şcolilor care au fost implicate în implementarea tuturor acestor proiecte. (...) Cu cât accesezi mai multe şi performezi în ele, cu atât în cadrul acestei competiţii poţi să iei un punctaj mi mare. Distincţia vine ca recunoaştere a activităţii, cred că pentru toţi colegii şi pentru comunitate e important că o deţinem“, a mai spus directorul Marian Anghel.

Prof. Nicolae Loghinaş, aflat în colectivul care efectiv a scris cele mai multe dintre proiecte şi le-a implementat ulterior pe cele câştigate, alături de colegi, a apreciat că derularea în sine a proiectelor este un câştig enorm, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. Mai mult, elevii de la „Petre Pandrea“ Balş au fost implicaţi şi în scrierea anumitor proiecte. 

  

liceul petre pandrea soala europeana - foto theodora trusca

Sursa Theodora Truşcă 

„În momentul când ai un proiect ERASMUS, el se implementează în programul obişnuit al şcolii şi este clar că nivelul de cunoştinţe, nivelul de interactivitate dintre elevi şi profesori, creşte. Asta duce la creşterea rezultatelor la învăţătură, este şi o oarecare piedică, frână, împotriva abandonului şcolar şi, desigur, un schimb de experienţă foarte bogat între profesorii şcolii şi alţi profesori din alte şcoli din străinătate. Schimbul acesta contează foarte mult pentru progresul şcolii“, a spus Loghinaş. 

Toţi profesorii şcolii au pus în practică lucruri noi, au combinat modul tradiţional de predare cu tehnicile moderne. 

   

Elevii, pe de altă parte, au intrat în contact cu tineri din alte ţări, cu alt sistem de educaţie, unii chiar au decis, în urma schimbului de experienţă, să studieze în afara ţării după absolvirea liceului, în timp ce alţii şi-au fixat un scop din a aduce în învăţământul din România punctele tari văzute la partenerii lor.

Secretul reuşitei liceului este echipa, a mai spus prof. Loghinaş, pentru că profesorii colaborează excelent între ei, dar şi cu elevii. 

„O echipă foarte bine pusă la punct poate face treaba asta. Pornind de la direcţiunea şcolii până la ultimul elev. Colaborarea nu e  doar între profesori, este şi cu elevi, pentru că elevii sunt implicaţi în scrierea proiectelor acestea“, a mai spus Loghinaş. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

VIDEO Cum a decurs festivitatea de absolvire care a învins pandemia. Director: „Sunt toate regulile respectate“

 

Pepinieră de fizicieni la Balş. Profesor: „La clasele a VIII-a şi a X-a avem doi dintre cei mai buni elevi din ţară, eu cel puţin aşa cred“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite