Semne că şcolarul are nevoie de ochelari. Medic: „Sunt câteva situaţii care ne pot trezi suspiciuni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre problemele de vedere ale copiilor devin evidente de-abia la vârsta şcolară, când cei mici încep să scrie şi să citească, iar poziţia pe care o adoptă, de exemplu, ne face să ne punem întrebări. În lipsa unui program funcţional de prevenţie, medicii ne recomandă să fim atenţi la câteva aspecte.

Problemele de vedere, uneori mai puţin evidente decât alte probleme de sănătate ale celor mici, se pot complica netratate. Pe de altă parte, un diagnostic cert îl poate pune, în acest caz, doar medicul specialist, de aceea medicii recomandă să le facem celor mici un consult oftalmologic cât mai devreme. La nivel naţional există chiar şi un program de prevenţie, care include şi astfel de investigaţii, doar că nu este accesibil în fiecare judeţ, de obicei din cauza lipsei specialiştilor cooptaţi pentru derularea lui sau/şi din lipsa fondurilor.

Când să suspectăm că cel mic are nevoie de un consult de specialitate ne spune medicul şcolar Luminiţa Ilie.

„Sunt câteva situaţii care ne pot trezi suspiciuni, într-adevăr. Poate fi o problemă atunci când copilul priveşte într-un punct fix; atunci când ţine cartea sau caietul fie prea aproape, fie prea departe; atunci când ochii lăcrimează, fără să fie vorba de o alergie cunoscută, diagnosticată ca atare; când ochii nu se deschid simetric şi observăm că o pleoapă este mai lăsată; atunci când copilul adoptă o poziţie neobişnuită pentru a vedea  bine – stă rezemat, cu capul sprijinit în mână, iar aici nu vorbim de perioadele de plictiseală, ci de o atitudine frecventă etc.“, spune medicul, care de asemenea atrage atenţia asupra unui aspect aparent banal: (ne)spălatul pe mâini.

„Trebuie să spunem că nu este de ajuns folosirea acelor geluri dezinfectante, la care, e drept, putem apela în situaţii limită, însă aceste produse nu ţin loc de apă şi săpun. Din cauza mâinilor murdare se poate ajunge la conjunctivite, care se pot complica. Din păcate nu toţi copiii care folosesc toaleta la şcoală, şi probabil la fel procedează şi acasă, se spală pe mâini, iar aici mai intervine şi educaţia din familie, şcoala face atât cât poate“, mai atrage medicul atenţia.

Ce putem „citi“ în privire

Semnele de care vorbeam mai sus, dar şi altele, mult mai evidente, care pot constitui urgenţe, sunt „traduse“ de specialişti, fiind foarte important să-i consultăm. Cât de repede, ţine de gravitatea situaţiei.

Urgent – ne adresăm medicului dacă observăm:

- pupila albă – în acest caz poate fi vorba de prezenţa unei cataracte, tumori, a unei inflamaţii sau dezlipiri de retină; 
- căderea ploapei sau inflamarea acesteia – dacă problema apare brusc, pleoapa este roşie şi fierbinte, este clar o urgenţă, putând indica un muşchi slab sau, mai grav, o tumoră care poate duce la blocarea vederii;
- cornee mare la unul sau ambii ochi – poate fi semn de glaucom, în special când ochii lăcrimează.

Repede trebuie consultat medicul dacă apar:

- lăcrimare, secreţie sau roşeaţă – pot fi semne de infecţie sau blocare a canalului lacrimal;
- răsucirea capului spre umăr, cu bărbia întinsă spre înainte sau într-o parte – în acest caz copilul evită, probabil, vederea dublă sau înceţoşată;
- deviaţia ochilor spre interior sau exterior – poate indica vedere scăzută pe ochiul deviant, care poate fi pierdută ulterior;
- oscilaţia privirii stânga – dreapta, sau „ochii jucăuşi“ – poate indica o boală a sistemului nervos;
- pupila modificată ca formă – poate să lipsească o parte din iris, iar acest aspect poate fi un semn singular, care nu ridică probleme, dar poate fi şi urmare a prezenţei unei modificări profunde;
- o pupilă mai mare decât cealaltă – poate indica prezenţa unei tumori etc.
„Dacă programul de prevenţie ar funcţiona aşa cum trebuie, părinţii n-ar fi nevoiţi să scoată din buzunar 130-150 de lei pentru un consult oftalmologic amănunţit. Există posibilitatea, în alte judeţe - în Olt şi Dolj, spre exemplu, nu se poate face – realizării anumitor controale în programul de screening. Copilul este văzut la 2-3-4 luni de specialişti, care realizează audiometrii, ecografii de şold şi consult oftalmologic. O problemă depistată din vreme evident că altfel se poate rezolva. Foarte multe probleme se depistează la grădiniţă şi la şcoală, pentru că este vârsta la care copiii încep diverse activităţi, iar în timpul acestora personalul didactic şi personalul de la cabinetul medical verifică şi monitorizează o serie de aspecte“, a mai spus medicul Luminiţa Ilie.

CITIŢI ŞI: Trucuri pentru a-i menţine în formă pe şcolari. Medic: „De cele mai multe ori noi, părinţii, susţinem obiceiurile lor proaste“

Băncile care le menţin şcolarilor coloana perfectă. Medic: „Cele vechi, de acum zeci de ani, sunt cu adevărat ergonomice“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite