Sediul Primăriei Drăgăneşti-Olt va face majoratul în construcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul sediu al Primăriei Drăgăneşti-Olt se află în construcţie de 17 ani, clădirea fiind considerată una megalomanică în comparaţie cu posibilităţile oraşului.Construcţia clădirii a fost demarată în 1994, iar edilul nu-i dă şanse de finalizare anul acesta.

Administraţia locală drăgăneşteană funcţionează într-un conac boieresc vechi de-un secol, cu pereţi din stuf şi pământ, cu o scară interioară din lemn care scârţâie. Deşi construcţia noului sediu a fost demarată în 1994, nici până acum nu a fost finalizată, din lipsa fondurilor. Clădirea, compusă din parter + două etaje + mansardă, a fost adusă „la roşu” după multe sistări ale lucrărilor, are acoperiş şi îi mai lipsesc doar finisajele.

image


Noul sediu a fost ridicat lângă cel vechi

„Este o construcţie fără cap!”
Clădirea a înghiţit până acum 4,9 milioane lei, iar pentru finalizare ar mai avea nevoie de circa 2,9 milioane lei. Lucrările au fost demarate în trepte: s-a lucrat în perioada 1994- 1996, apoi s-a stagnat următorii zece ani, timp în care intrase în degradare. În 2006, primăria a primit de la guvern 600.000 lei, bani insuficienţi pentru finalizare, lucrările fiind astfel din nou sistate în ultimii trei ani, în aşteptarea fondurilor.
„Nu vom finaliza în niciun caz anul acesta. Dacă mi-ar da la buget şi 10 - 20 miliarde vechi, nu i-aş băga în primărie, decât dacă ar fi cu destinaţie specială, că n-aş avea altă alternativă legală. Sunt atâtea de făcut în acest oraş... Este o construcţie fără cap, megalomanică, nefuncţională pentru o localitate ca Drăgăneştiul. Unde mai pui că o să avem cheltuieli imense cu utilităţile!”, spune primarul Sorin Ghiţă.

image


 Că viitorul sediu administrativ al oraşului este unul prea mare în comparaţie cu sărăcia acestuia, este de părere şi Ion Ciobanu, unul dintre localnici. „Este de prost gust, prea mare pentru un oraş atât de mic. Nu vrem să rivalizeze cu turnurile lui Bercea, fiecare cu bogăţia lui. Avem atâtea lipsuri ca să ne pierdem printre birouri încercând să le rezolvăm”, spune omul.
„Au cheltuit atâţia bani că se făceau trei blocuri cu ei şi tot nu e gata. Trec de zece ani pe lângă clădire şi văd cum se distruge. Asta e România- distrugi spitale, dar ridici primării mari! Bine că s-a făcut parcul din faţă, ca să avem la ce ne holba!”, se plânge şi Sofica Zarzără, fără ocupaţie.
Noul clădire cuprinde dublul birourilor actuale şi a fost proiectată şi pentru a prelua Asistenţa Socială ce funcţionează în clădirea unei foste grădiniţe, dar şi biblioteca. Pe lângă biroruri, va mai găzdui şi o sală de conferinţe, dar şi una de ceremonii, unde localnicii îşi vor lega destinele în faţa ofiţerului de stare civilă. În prezent, angajaţii primăriei se îngrămădesc doar în zece birouri.

Fără spital, acum şi fără finanţe
Cunoscut drept „oraşul Mondialului”, Drăgăneşti-Olt se mai deosebeşte de o comună doar prin cele câteva blocuri din centru. Contrar aşteptărilor, luxul afişat de interlop nu este întâlnit şi în localitatea sa natală. Aşezarea a rămas fără centrul de sănătate, iar de astăzi şi fără administraţia financiară. „Astea le mai aveam. Dacă nu mai avem de nici unele, ce ne mai trebuie ditamai primăria?”, spune şi Eugenia Stoenică, contabil.
Oraşul a numărat la ultimul recensământ cu puţin peste 12.200 de locuitori şi se întinde pe o distanţă de 8km.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite