FOTO  Au început lucrările de modernizare a Muzeului Judeţean Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Judeţean Olt din Slatina  (FOTO: Mugurel Manea)
Muzeul Judeţean Olt din Slatina  (FOTO: Mugurel Manea)

La Muzeul Judeţean Olt din municipiul Slatina au demarat, în sfârşit, lucrările de modernizare în baza unui proiect european iniţiat de Consiliul Judeţean Olt. Procesul va cuprinde doar partea de interior a clădirii muzeului - obiectiv istoric ridicat în anul 1887. Prin lucrările ce vor efectuate şi dotările moderne cu care va fi prevăzut, Muzeul Judeţean Olt va deveni, până la finele anului viitor, un obiectiv demn de secolul XXI.

Angajaţii Muzeului Judeţean Olt, dar nu numai, au aşteptat cu nerăbdare de zeci de ani ca imobilul ce adăposteşte o parte din istoria judeţului şi a municipiului-reşedinţă de judeţ Slatina să fie reamenajat şi modernizat. Lucrările au început zilele trecute şi se aşteaptă ca firma ce şi-a adjudecat licitaţia să respecte termenii contractului semnat cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Olt şi să termine totul până la finele anului viitor. Mai precis, proiectul în cauză este unul iniţiat de Consiliul Judeţean Olt, în colaborare cu Agenţia de Dezvoltarea Regională S-V Oltenia. Valoarea proiectului se ridică la 4,5 milioane lei (45 miliarde lei vechi, n.a.).

Proiectul renovării, finanţat în parte din fonduri europene, vizează doar partea de interior a imobilului - foarte afectată de trecerea timpului, exteriorul fiind refăcut în urmă cu câţiva ani. Ridicat în anul 1887 şi adăpostind, iniţial, Palatul Administrativ al Prefecturii Olt, imobilul actual al Muzeului Judeţean Olt din Slatina avea nevoie urgentă de lucrări la interior. Pentru ca scopul să fie atins, diriguitorii proiectului au căutat să includă cât mai multe dintre aspectele specifice unei activităţi desfăşurate în cadrul unui muzeu. Desigur, nu a fost uitată nici partea practică, axată strict pe modernizarea muzeului prin dotarea cu echipamente noi specifice statutului unui muzeu, dar, nu în ultimul rând, s-a avut în vedere şi păstrarea caracterului istoric a interiorului clădirii declarată monument istoric.

“Lucrările la Muzeul Judeţean Olt din Slatina au demarat de curând - din fericire, pentru că ştim cu toţii cât le-am aşteptat. Am găsit o firmă care a îndeplinit toate condiţiile speciale din caietul de sarcini al licitaţiei, speciale datorită caracterului aparte al imobilului declarat unul istoric şi, deci, mult mai dificil de amenajat pentru o firmă de construcţii obişnuită. Sperăm să se încadreze în clauzele contractuale şi să poată respecta condiţiile de finalizare a lucrărilor”, a declarat Daniela Lungu, şefa Serviciului Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Judeţean Olt.

Dotări moderne pentru muzeul-emblemă al Oltului

Zeci de ani la rând, interiorul Muzeului Judeţean Olt din Slatina a fost “conservat”, dar acest lucru nu a putut ascunde trecerea iremediabilă a timpului, care şi-a lăsat adânc amprenta în unele sectoare ale imobilului, în special la interior. Astfel, în afară de pereţii acoperiţi de igrasie, imaginea de la interior a muzeului-etalon al judeţului este completată de tocăria din lemn mâncată de carii, parchetul vechi de zeci de ani, mochetele tocite, vitrinele pentru exponate neînlocuite de ani întregi ş.a.m.d.

Printre aspectele concrete avute în vedere la derularea renovării interioare a Muzeului Judeţean Olt se numără: reamenajare secţii expoziţionale, dotare cu echipamente adecvate activităţii instituţiei – un proiector multicolor circular, boiler, chiller, centrală control acces, sistem supraveghere video, sistem de avertizare şi stingere a incendiilor, sistem avertizare antiefracţie şi supraveghere video. De asemenea, se vor reface complet utilităţile – instalaţii sanitare, electrice, termice - şi se vor monta instalaţii de climatizare moderne.

Totodată, va fi modernizat holul principal al muzeului pentru a putea găzdui vernisaje, expoziţii, lansări de carte şi alte evenimente mondene culturale, va fi reabilitată secţia Artă Plastică (schimbare tocărie ferestre+uşi, sisteme anti-efracţie şi anti-incendiu) şi secţia Istorie-Cultură (recondiţionare pereţi, sisteme anti-efracţie şi anti-incendiu). Sala de festivităţi de la etajul 1 va fi reabilitată după modelul “Sălii Oglinzilor” de la Muzeul de Artă din Craiova, iar pentru depozitul muzeului se va achiziţiona mobilier special şi vitrine pentru exponate. În total, reabilitarea interioară a muzeului va presupune amenajări peisagistice pe 970 mp suprafaţă construită şi, respectiv, 2.062 mp suprafaţă desfăşurată. Demn de menţionat este că activitatea muzeului nu va fi închisă pe perioada de derulare a lucrărilor.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite