Cum se fac ouăle coapte în cartofi şi îngheţata de cafea, reţete preferate de Regina-Mamă Elena. „Felurile ei de mâncare erau simple şi sănătoase“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O carte de bucate cu felurile preferate ale membrilor familiei regale a României dezvăluie două reţete care se pregăteau frecvent în casa Reginei-Mamă Elena, cea pe care principesa Margareta o numeşte „modelul meu spiritual“.

„Cartea regală de bucate“, scrisă de Principesa Margareta a României, reuneşte atât reţete culinare, cât şi amintirile preţioase ale principesei despre membrii familiei sale.

Regina-Mamă Elena a României, sau „Amama“, în inima nepoatei sale, cea care a ajuns la sfârşitul acestei săptămâni în România să-şi doarmă somnul de veci alături de fiul său, fiind reînhumată la Curtea de Argeş, nu ar fi fost o pricepută în ale bucătăriei, reiese din volumul publicat în 2011 la editura „Curtea Veche“. Era, însă, gazda perfectă şi le-a predat nepoatelor lecţia rafinamentului desăvârşit.

„Bunica mea paternă, Regina Elena a României, a fost modelul meu spiritual. Nimic din graţia, inteligenţa şi bunătatea ei nu se va şterge vreodată din mintea şi din sufletul meu.

Îi spuneam „Amama“. De fapt, când eram mică, nu puteam rosti „Amama“ şi o strigam „Ama“. Regina Elena a fost steaua mea călăuzitoare. Ea m-a învăţat multe despre viaţă, mi-a dschis ochii către tot ce este frumos şi bun pe lume; mi-a arătat şi ce este urât sau primeşdios, dar m-a lăsat să învăţ din propriile mele greşeli“, şi-a amintit Principesa Margareta în cartea anterior menţionată. Cele mai importante amintiri sunt legate de Vila Sparta, situată aproape de Florenţa, acolo unde nepoatele petreceau cât de des puteau vacanţele.

„La Vila Sparta am învăţat ce înseamnă eleganţa, stilul, rafinamentul şi generozitatea de a primi oaspeţi. De la ceaiurile de la ora 16 până la prânzurile sau cinele cu personalităţi, arta ospitalităţii Reginei Elena a acoperit decenii şi a trezit admiraţia generală a contemporanilor care i-au trecut pragul“, mai nota principesa, care redă, de altfel, şi un moment rămas în amintire în care, alături de surori şi de bunică, s-a distrat copios dând gata o întreagă cutie cu bomboane de ciocolată.

„Cu toată grija şi rafinamentul ei în a primi musafiri, Amama nu a fost niciodată, personal, o pricepută în ale bucătăriei. (…) Felurile ei de mâncare erau simple şi sănătoase, cu legume proaspete, fructe, ulei de măsline, paste şi delicioase ierburi“, a mai scris Principesa Margareta, înainte de a reda două reţete simple din felurile preferate ale reginei-mamă. Pentru că reţetele respective nu au fost niciodată scrise, mai precizează principesa în „Carte regală de bucate“,  a fost nevoie ca acestea să fie refăcute din amintiri şi încercări efective în bucătărie.
Iată cele două reţete:

Ouă coapte în cartofi

Ingrediente

Pentru 4 persoane:

- 4 cartofi mari, pentru copt;
- 50 grame de unt;
- 50 grame de brânză Emmental sau parmezan ras;
- 4 ouă mici;
- 2 linguriţe de arpagic tăiat mărunt;
- Sare şi piper.

Mod de preparare:

Încălziţi cuptorul dinainte, la 200 grade Celsius. Spălaţi şi uscaţi cartofii, puneţi-i pe o tavă de copt şi ungeţi-I cu puţin ulei sau unt. Puneţi-I apoi la copt în cuptor pentru 1 oră/ 1 oră şi un sfert. Apoi scoateţi-i din cuptor şi lăsaţi-i să se răcească puţin. Verificaţi cartoful dacă este moale, folosind o furculiţă.
Umplutura: Tăiaţi o bucată din cartof orizontal, undeva la treimea de sus a cartofului, pe lungime, ca un căpăcel. Scoateţi cu o lingură miezul, până când peretele cartofului rămâne mai puţin de un centimetru, astfel încât să nu se rupă. Amestecaţi miezul cartofului într-un castron cu untul rămas şi brânza rasă, apoi adăugaţi sare şi piper după gust.

Introduceţi amestecul în cartof, lăsând în mijloc un gol destul de mare pentru ou. Spargeţi oul şi puneţi-l în mijlocul cartofului. Condimentaţi puţin şi adăugaţi, dacă doriţi, o lingură de smântână.
Parte din umplutura cu miez de cartof, unt şi brânză rasă va rămâne nefolosită. Puteţi s-o utilizaţi la alt un fel de mâncare sau s-o puneţi pe farfurie, alături de cartoful din reţetă.

Puneţi cartofii înapoi în cuptor, adăugând căpăcelul tăiat la început. Astfel, copiii vor avea o surpriză, când vor deschide cartoful. Coaceţi timp de 8-10 minute, până când ouăle devin coapte, dar moi.
Servire
Presăraţi arpagicul tăiat mărunt deasupra şi serviţi.

Îngheţată de cafea

Ingrediente

Pentru 6 persoane:
- 4 gălbenuşuri de ou;
- 200 grame de zahăr tos;
- 200 grame de smântână dulce (30-35%);
- 200 grame de smântână dulce degresată (15%);
- 180 ml de cafea neagră foarte concentrată.

Mod de preparare:

Pregătiţi o cafea foarte tare. Puneţi într-un ibric 4-5 linguri pline de cafea proaspăt măcinată. Turnaţi apă fiartă peste cafeaua praspăt măcinată şi lăsaţi să stea maximum 15 minute. Apoi strecuraţi, pentru a îndepărta zaţul, şi lăsaţi concentratul de cafea să se răcească.

Bateţi gălbenuşurile şi zahărul într-un castron până când compoziţia devine aproape albă. Încălziţi la bain-marie smântâna şi smântâna degresată, la foc mic, până când aproape încep să fiarbă. Îndepărtaţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească puţin, apoi turnaţi încet peste compoziţia de gălbenuşuri şi zahăr, amestecând întruna.
Când amestecul a devenit complet omogen, puneţi-l din nou la bain-marie. Amestecaţi încontinuu timp de 3-4 minute (nu lăsaţi amestecul să fiarbă), până obţineţi o cremă omogenă, destul de groasă încât să rămână pe spatele unei linguri. Turnaţi încet cafeaua în cremă, amestecând întruna. Lăsaţi toată compoziţia să se răcească. Transferaţi apoi într-o maşină de făcut îngheţată şi urmaţi instrucţiunile de utilizare. Dacă nu aveţi maşină de făcut îngheţată, puneţi compoziţia în congelator, într-un vas de plastic cu capac. Amstecaţi cu o lingură, din 2 în 2 ore, pe perioada a 12 ore, pentru a evita formarea micilor sloiuri de gheaţă în compoziţie.

Servire

Puneţi îngheţata în cupe, folosind o lingură pentru îngheţată. Puteţi orna cu ciocolată topită.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite