Cine ar fi câştigat referendumul oltenilor dacă scrutinul ar fi fost validat. „Bătălia“ între Slatina şi Caracal, tranşată la limită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urne pentru referendumul privitor la schimbarea denumirii judeţului Olt FOTO Alina Mitran
Urne pentru referendumul privitor la schimbarea denumirii judeţului Olt FOTO Alina Mitran

Referendumul din 6 şi 7 octombrie în care oltenii care au fost chemaţi să răspundă cu DA sau NU la întrebarea „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?” a fost invalidat, potrivit datelor preliminare.

Ideea redenumirii judeţului Olt a venit din partea romanaţenilor (cetăţenii care trăiesc în dreapta râului Olt, în fostul judeţ Romanaţi, alipit în 1968 judeţului Olt). Conform datelor parţiale făcute publice de Biroul Electoral Judeţean Olt, pe baza prelucrării datelor din 368 de secţii (din totalul de 279), romanaţenii chiar ar fi avut câştig de cauză, răspunsurile DA fiind în proporţie de 56,44% (din 91.856 voturi valabil exprimate în 368 secţii, 51.848 au fost pentru DA, 37.807 pentru NU, iar 2.201 au fost voturi nule). Pe baza aceloraşi date, prezenţa la referendumul local a fost de aproape 26% (25,67%), sub cea pentru referendumul naţional (27,11%, în judeţul Olt).

În Slatina, conform numărătorii paralele a reprezentanţilor partidelor politice, votanţii care nu susţin schimbarea denumirii judeţului au fost câştigători, din 12.892 voturi valabil exprimate - 9.054 fiind pentru NU, adică peste 70%, în condiţiile unei prezenţe asemănătoare cu cea de la referendumul naţional (18,85% la cel naţional, 18,45 % prezenţa la cel local). La Caracal, reşedinţa fostului judeţ Romanaţi, lucrurile au stat exact pe dos, 5.536 de alegători dorindu-şi ca judeţul Olt să poarte numele Olt-Romanaţi, adică peste 86% dintre participanţii la vot (pentru referendumul local a fost o prezenţă de 22,35%, pentru cel naţional de 22,77%). Prezenţa, în schimb, la Caracal a fost mult sub aşteptări şi chiar sub media judeţeană (de 27,19%).

Interesant este şi votul exprimat de cetăţenii din Piatra-Olt, locul de origine al preşedintelui CJ Olt, Marius Oprescu, şi această localitate făcând parte din fostul judeţ Romanaţi. Aici majoritari au fost cei care au spus NU (822 voturi NU, 708 voturi DA şi 169 voturi nule). La Scorniceşti, localitatea natală a lui Nicolae Ceauşescu (cel considerat vinovat de alipirea Romanaţiului la judeţul Olt), de acord cu Olt-Romanaţi au fost doar 30% dintre prezenţii la vot (au votat în total, la Scorniceşti, 1.800 de persoane).

Vot pentru schimbarea denumirii judeţului s-a înregistrat, în schimb, la Vişina, localitatea natală a vicepremierului Paul Stănescu, unul dintre iniţiatorii referendumului privind redenumirea judeţului. Aici prezenţa a fost de puţin peste 35%, la ambele referendumuri, pentru cel local votând cu DA, deci pentru denumirea Olt-Romanaţi, 642 persoane (din 903).
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite