Cea mai mare firmă din Balş care a lucrat pentru Ford îşi închide porţile. Câţi angajaţi rămân şomeri în prag de Crăciun

Cea mai mare firmă din Balş care a lucrat pentru Ford îşi închide porţile. Câţi angajaţi rămân şomeri în prag de Crăciun

Fabrica din Balş a fost inaugurată în toamna anului 2012 FOTO: arhiva Adevărul

Firma luxemburgheză de componente auto, care ar fi trebuit să constituie pentru orăşelul de pe malul Olteţului o gură de oxigen, a notificat serviciul public de ocupare că va concedia, până la sfârşitul acestei luni, 226 angajaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

International Automotive Components (IAC) a inaugurat în urmă cu 7 ani fabrica de la Balş care urma să producă componente auto în special pentru fabrica de automobile Ford de la Craiova. Investiţia de 40 milioane euro, cum se anunţa la acea dată, ar fi trebuit să constituie o soluţie pentru forţa de muncă din zonă. Se anunţa atunci că în fabrică urmau să se producă planşe de bord, console centrale, panouri portiere-spate, panouri portiere-faţă şi plafoane exclusiv pentru autoturismul Ford B-MAX fabricat în cadrul Ford Motor Company de la Craiova, dar şi alte produse. Un an mai târziu, începeau şi trimiterile în şomaj tehnic, pe perioade în care comenzile nu mai asigurau muncitorilor front de lucru.

Conform www.listafirme.ro, numărul de angajaţi a fluctuat la fabrica din Balş, vârful fiind atins în 2017, când figurau 418 angajaţi, pentru ca în 2018 media să fie de 329. Profitul a lipsit şi el în perioada 2012-2018, conform aceleiaşi surse, cu excepţia anului 2012, anul deschiderii oficiale a fabricii.

Conform notificării transmise către Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare Profesională Olt, din cei 246 angajaţi vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul acestei luni 226. O parte dintre angajaţi ar putea merge, în câteva luni, către fabrica Ford din Craiova, o altă parte a putut opta pentru a urma firma în zona Cehia-Slovacia, acolo unde se mută producţia de componente.

Pe de altă parte, pe terenul de 65.000 m.p. (15.000 m.p. construiţi) există discuţii să fie adusă o fabrică de tâmplărie din aluminiu, care ar urma să ofere mai multe locuri de muncă decât cele disponibile în fabrica de componente auto în prezent.

Cert este la acest moment doar faptul că serviciul public de ocupare îi va informa pe viitorii şomeri asupra drepturilor ce le revin, va încerca plasarea acestora pe locurile disponibile şi la va prezenta şi soluţia reorientării profesionale, prin cursurile de recalificare disponibile. Cei mai mulţi dintre salariaţii care urmează să fie disponibilizaţi sunt angajaţi pe posturi de operator roboţi industriali şi technician electromecanic.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: