Ce trebuie să ştii dacă vrei să amanetezi obiecte din metale preţioase. Capcanele frecvente întinse de către comercianţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bijuterii FOTO Adevărul
Bijuterii FOTO Adevărul

Amanetarea unei bijuterii sau a unui alt obiect dintr-un metal preţios poate fi o soluţie rapidă dacă ai nevoie de o sumă de bani.

O casă de amanet îţi oferă rapid soluţia dacă ai nevoie de bani, însă ceea ce pare cea mai bună soluţie poate fi şi o capcană dacă nu studiezi cu atenţie condiţiile din contract.

O serie de aspecte la care să fim atenţi atunci când semnăm un contract cu o casă de amanet, dar şi înainte de a face acest pas, se regăsesc în sfaturile acordate de specialişti pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Ce trebuie să ştim în primul rând este că, asemeni băncilor, de exemplu, şi casele de amanet au comisioane diferite, evaluări diferite, condiţii de amanetare specifice, prin urmare, pentru a fi siguri că alegem cea mai bună ofertă va trebui să studiem piaţa. Dacă până în acel moment am apelat la o anume casă de amanet, dar ne-am hotărât să o schimbăm sau suntem nevoiţi să o facem, studierea ofertei devine absolut necesară, pentru că pot fi cu totul altele condiţiile.

Ce să ştii despre obiectul pe care vrei să îl amanetezi

Înainte de a încheia un contract cu o casă de amanet, spun specialiştii, ar trebui să ştii cel puţin următoarele informaţii:

• greutatea corectă a obiectului sau obiectelor din metal preţios pe care urmează să îl/le amanetezi;
• titlul (conţinutul de metal preţios - în limbaj popular numărul de carate pentru aur) corect al obiectului respectiv;
• dacă obiectul respectiv are montate pietre preţioase şi care este calitatea acestora;
• starea acelui obiect: dacă prezintă sau nu defecte, pentru a le putea recunoaşte la momentul ridicării obiectului după expirarea contractului de amanet;
• pentru monede, titlul este acela indicat în cataloagele numismatice.

Dacă foloseşti un obiect dintr-un metal preţios pentru prima dată în acest scop şi nu ai toate aceste informaţii, ar trebui să soliciţi o evaluare la Direcţia Metale Preţioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley din Bucureşti sau cele 20 de locaţii din teritoriu, şi să soliciţi un buletin de expertizare/ de analiză atât pentru metal cât şi pentru pietre, dacă este cazul. 

„Pentru lucrările dentare, precum şi pentru topituri, sârme sau tăbliţe şi pentru obiectele cu titlul mai mare de 750‰ un astfel de buletin este indispensabil pentru a obţine un preţ correct“, ne sfătuiesc specialiştii.

Suma de bani primită în schimbul obiectului amanetat şi suma de rambursat pot să difere, cum am menţionat deja, foarte mult de la o casă de amanet la alta, în funcţie de condiţiile contractuale, prin urmare, înainte de a semna contractul, ar trebui de asemenea să căutăm următoarele informaţii:

• preţul oferit pentru fiecare tip de metal preţios şi pentru fiecare titlu;
• condiţiile contractului de amanet: comisionul perceput pe zi, durata minimă şi durata maximă a acestuia, posibilitatea plăţii înainte de termen şi a recalculării comisionului în funcţie de perioada scursă din momentul încheierii contractului;
• condiţiile de prelungire a contractului de amanet şi eventuala perioadă de graţie, perioadă în care obiectele amanetate nu sunt vândute după expirarea scadenţei;
• condiţiile de recuperare a obiectelor amanetate.

„În condiţiile în care consumatorul prezintă la amanet un obiect achiziţionat de curând, al cărui preţ îi este foarte bine cunoscut, trebuie să ştie că suma pe care o va primi, la amanetarea acestuia, este sub preţul de achiziţie plătit“, ne mai informează specialiştii ANPC.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite