Sibiu: Porcul de Bazna, în pericol de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sibian se încăpăţânează totuşi să mai ţină în curtea casei sale ultimele scroafe din care ies purceluşi „made în Bazna”.

CITIŢI ŞI

Trei persoane rănite după ce una dintre ele a călcat pe un proiectil neexplodat, în poligonul Cincu

Hoţi de motorină, opriţi de poliţişti cu focuri de armă

Cunoscută mai mult în ultima vreme ca o locaţie balneară decât ca un sat în care creşte singurul proc de rasă românească, localitatea aflată la peste 70 de kilometrii de capitala judeţului Sibiu a ajuns să fie singura în care mai cresc astfel de animale.
Odinioară răspândită în toată ţara, rasa de porci care s-a format prin încrucişări la finele secolului 19, mai poate fi găsită actualmente doar la Bazna. Acolo, într-o gospodărie îngrijită şi tipic ardelenească Albert Binder creşte ultimele scroafe care dau purceluşi din rasa care odinioară a fost cea mai căutată în România. „Nu găsiţi aşa ceva în tot Ardealul şi nu vă spun lucrul acesta cu mândrie ci mai degrabă cu tristeţe” mărtusişte gospodarul din Bazna.



Căutat şi apreciat
Spusele pensionarului Albert Binder au fost întărite de o dovadă mai clară decât lumina zilei. Sosirea reporterului de la Adevărul a coincis cu venirea a doi clienţi la purceluşii abia fătaţi de una dintre scroafe, dar şi pentru viitorii de la cea gestantă. Un medic veterinar din  Blaj a bătut drum de 60 de kilometri ca să ajungă la „nenea Binder”. „Am întrebat în stânga şi în dreapta şi din vorbă în vorbă am aflat că mai există porci din această rasă chiar la Bazna. M-am suit în maşină şi am venit aici şi acum m-am convins că am găsit ceea ce de mult caut” a mărturisit veterinarul Neluţu Cleja, de 34 de ani, din Blaj. Medicul a explicat alături de proprietarul porcilor de ce rasa porcului de Bazna e pe cale de dispariţie. „Oamenii au preferat să încrucişeze această rasă cu altele care dau carne mai multă şi aşa s-a pierdut. Practic, nimeni nu a protejat în vreun fel raza de Bazna” a spus medicul veterinar.

Carne mai scumpă şi mai gustoasă
Principalele calităţi ale porcului de Bazna au fost expuse pe scurt de Albert Binder. „Gustul cărnii este mai bun şi nu are atâta colesterol ca cea obişnuită de porc. Cea mai bună carne de grătar şi cârnaţi este cea din această rasă, iar porcii de Bazna nu sunt pretenţioşi la mâncare sau la frig. Slănina din porcul de Bazna este incomparabil mai gustoasă” a povestit acesta. Pe piaţă kilogramul de carne de porc în viu din rasa de Bazna este mai scump, tocmai şi pentru că nu se mai găseşte aproape deloc. „Asta de Bazna se vinde cu 9-10 lei per kilogram iar cea normală de porc cu 7 lei per kilogram” a mai explicat Binder.

image
image

Proiect ignorat
Sibianul Albert Binder a mărturisit că a avut în vedere un proiect prin care să fie făcută o fermă în care să fie crescută rasa pură de Bazna şi chiar a mers cu el şi la guvernanţi. „Eu sunt inginer agronom de profesie. Am vrut să fac ceva pentru ca rasa să nu dispară, dar nimeni nu m-a ascultat şi uite că acum porcul de Bazna a devenit o raritate” a povestit proprietarul ultimelor scroafe din rasă pură de Bazna.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite