Imagini înduioşătoare cu ursuleţi orfani, de doar două luni, găsiţi în Sibiu şi Harghita FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursuleţii - fetiţe salvate în Biertan - Sibiu şi duse la Rezervaţia din Zărneşti - Braşov Foto AMP Libearty - Bear Sanctuary
Ursuleţii - fetiţe salvate în Biertan - Sibiu şi duse la Rezervaţia din Zărneşti - Braşov Foto AMP Libearty - Bear Sanctuary

Puii de urs din Sibiu au ajuns în Rezervaţia de la Zărneşti - Braşov. Cel care a găsit „pufoasele fetiţe” a avut grijă de ele o noapte întreagă în speranţa că mama ursoaică va veni după ele.

Cele două animăluţe au fost găsite în urmă cu două zile, pe 29 martie, de un tânăr lângă o cabană din preajma satului Biertan - Sibiu. Acesta a cerut ajutorul Asociaţiei Prietenii Berzelor, după ce o zi şi o noapte a aşteptat după mama ursoaică. 

„Situaţia lor nu era una bună deloc. Aveau probleme mari la burtică, erau flămânzi, într-o stare avansată de deshidratare, speriaţi şi refuzau să mănânce. Una dintre ursoaice dădea semne că nu mai poate sta în picioare” a declarat Miruna Gritu, de la Asociaţia „Prietenii Berzelor”, citată de publicaţia locală Turnu Sfatului

Asociaţia a luat legătura cu Rezervaţia LiBearTy din Zărneşti care în cele din urmă a decis să le găzduiască pe micuţele orfane, care nu par să aibă mai mult de două luni, potrivit specialiştilor în grija cărora au ajuns. 

GALERIE FOTO CU URSULEŢII ORFANI GĂSIŢI ÎN SIBIU ŞI HARGHITA

O zi şi o noapte a aşteptat salvatorul după ursoaică

„Drăgălăşenie fără margini! Două fetiţe pufoase, orfane la numai 2 luni de viaţă, au ajuns aseară în grija echipei sanctuarului AMP Libearty. Micuţele ursulice au fost găsite lângă o casă din Biertan, judeţul Sibiu. Erau singure, înfometate şi extrem de speriate! În zadar a aşteptat-o omul pe mama urs... aceasta nu a venit, deşi micuţele au strigat-o neîncetat. Pentru a le feri de pericole, să cadă pradă câinilor sau altor animale din zonă, omul le-a lăsat peste noapte în curtea lui, sperând că ursoaica va apărea. Nu a apărut nici peste noapte şi nici a doua zi. Văzând că ursulicele sunt slăbite, deshidratate, iar viaţa lor era în pericol şi pentru că nu aveau nicio şansă singure, omul a decis să ne solicite ajutorul”, au anunţat miercuri, pe site-ul lor de socializare cei de la AMP Libearty - Bear Sanctuary, miercuri, 31 martie.

Aceştia au menţionat şi faptul că graţie unei bune colaborări cu preşedinta Asociaţiei „Prietenii Berzelor” - Sibiu, animalele au ajuns la timp în grija echipei sanctuarului şi a medicului, fiind hrănite cu vitamine şi glucoză, după care . în pădurea de stejar de la Zărneşti. 

     

Paula Ciotloş, de la Rezervaţia Libearty din Zărneşti a declarat pentru Turnu Sfatului că atunci când au ajuns puiuţii în grija organizaţiei pe lângă faptul că erau deshidrataţi aveau şi probleme cu burtica, cel mai probabil din cauza laptelui de vacă, cu care i-a hrănit cel care i-a găsit fără să ştie că nu este indicat pentru aceştia. „Au intrat de urgenţă în tratament şi în alimentaţie corespunzătoare. Sunt încă în zona de carantină, dar vor fi bine şi ferite de pericole”, a specificat reprezentantul Libearty.  

Sanctuarul urşilor a mai primit doi membri

Rezervaţia de la Zărneşti este unică în România, fiind cea mai mare din Europa de Est, fiind întinsă pe 69 de hectare. Ursoaica Maia, care în urmă cu mai bine de două decenii, era ţinută captivă într-o cuşcă a unui restaurant din Bran, a inspirat-o pe Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei «Milioane de Prieteni», să înfiinţeze rezervaţia. Mişcată de faptul că animalul ajunsese să-şi mănânce lăbuţa, anul la rând reprezentanţii asociaţiei au tratat-o şi i-au dus de mâncare. Nu a mai apucat să se bucure de libertate în rezervaţia care a fost deschisă în 2005.  Aceasta a fost inclusă de Trip Advisor în topul celor mai frumoase destinaţii din Europa. 

Şi salvamontiştii din Harghita au salvat un ursuleţ

Cazul de la Sibiu nu este singular. Marţi, 30 martie, un alt pui de urs, de aceeaşi vârstă cu „fetiţele” de la Sibiu, a fost salvat de salvamontiştii din Harghita dintr-o zonă abruptă din Cheile Vârghişului, pe traseul turistic din apropierea peşterii principale. Şi în acest caz se crede că ursoaica a murit, puiul fiind găsit deshidratat. Salvamontiştii au chemat în ajutor paznicii de vânătoare şi Garda de Mediu, recunoscând că este prima operaţiune de salvare de acest gen la care iau parte.

„Pentru ca noi nu putem spune "nu putem" sau "nu vrem", pentru ca noi facem totul din pasiune şi dragoste pentru tot ce înseamnă "munte"... Intervenţie a salvamontistilor din Harghita, echipa Vlăhiţa pentru recuperarea dintr-o zona de abrupt unui pui de urs de circa 2 luni şi predarea lui către cei abilităţi sa îl îngrijească într-un centru special pentru creşterea urşilor. După starea în care se afla puiul de urs există o mare probabilitate ca ursoaica să nu mai fie în viaţă. Salvamont România,  întotdeauna în slujba comunităţii şi a muntelui!”, au postat salvatorii pe pagina lor de socializare.

Cel mai probabil, şi acest ursuleţ va ajunge tot în sanctuarul de la Zărneşti.

Vă mai recomandăm şi:

Ministrul Transporturilor: Vom avea autostradă de la Sibiu la Bruxelles. Lucrările vor fi gata în 4 ani

Navele cu animale vii exportate din România au prioritate la traversarea Canalului Suez

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite