Cât de sănătoşi şi fertili sunt oamenii din judeţul Sibiu. Rata natalităţii este printre cele mai ridicate din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele statistice arată că judeţul Sibiu stă mai bine decât media pe ţară în ceea ce priveşte mai mulţi indicatori de sănătate esenţiali. Tendinţele se păstrează, în unele cazuri de ani buni. Astfel, rata natalităţii, rata fertilităţii sau sporul natural sunt semnificativ mai mari decât ratele medii pe ţară. Ceea ce înseamnă că în judeţ se nasc mai mulţi copii decât media pe ţară, iar rata fertilităţii este mai bună.

În acelaşi timp ratele privind mortalitatea (decesele totale) provocată de boli respiratorii, digestive, rata mortalităţii infantile sunt semnificativ mai mici decât media pe ţară. Acest lucru înseamnă că oamenii din judeţul Sibiu au riscuri mai mici să decedeze din cauza acestor maladii, raportând la situaţia pe ţară. 

Conform ultimelor date publicate de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu, durata medie de viaţă este printre cele mai bune din România, cu o durată generală de 76,20 ani (locul 4 din 42 de judeţe), pentru femei fiind 79.54 ani (locul 9 din 42), iar pentru bărbaţi – 72.89, ceea ce plasează Sibiul pe poziţia 5 din 42 de judeţe. 

Tot Direcţia judeţeană de Sănătate Publică anunţă că Sibiul stă bine şi la capitolul natalitate. În timp ce la nivel naţional se atestă un regres, în Judeţul Sibiu se nasc mai mulţi copii, iar tendinţa este ascendentă. De exemplu, ultimele cifre arată un indice de 9,9‰, faţă de media pe ţară - 8,6‰. În acest caz, autorităţile locale recunosc că nu reuşesc să facă faţă nevoilor numărului de copii în creştere în ceea ce priveşte acoperirea cu servicii medicale, spitalul judeţean pediatric fiind depăşit tehnic în acest moment, situaţie pe care responsabilii speră să o soluţioneze cu fonduri europene.

Şi rata fertilităţii în Sibiu este peste media înregistrată pe ţară - 36,8‰, faţă de 34,0‰, ceea ce este apreciată ca fiind semnificativ mai mare. În acelaşi timp, rata avorturilor se atestă a fi mai scăzută decât media pe ţară – 263,3‰, faţă de 333,9‰. 

Sporul natural avea o valoare de -0,7‰ (la 1.000 de locuitori), judeţul Sibiu situându-se pe poziţia 6 din 42, cu una din cele mai mari valori a sporului natural din România, semnificativ mai mare decât media naţională (-2,7‰).

Primele trei boli care omoară sibienii

Potrivit raportului, pe primul loc s-au situat decesele prin boli ale aparatului circulator - 5,87‰, judeţul Sibiu situându-se pe poziţia 6 din 42, cu una din cele mai mici rate a mortalităţii specifice prin boli ale aparatului circulator, fiind semnificativ mai mică decât media la nivel naţional (6,91‰).

Pe locul al doilea s-au situat decesele provocate de tumori - 2,09‰, judeţul Sibiu situându-se pe poziţia 13 din 42, cu una din cele mai mici rate a mortalităţii specifice prin tumori, fiind mai mică decât media la nivel naţional (2,30‰).

Pe poziţia a treia s-au situat decesele prin boli ale aparatului respirator, iar rata specifică de mortalitate prin accidente a fost de 0,33‰, judeţul Sibiu situându-se pe poziţia 5 din 42, cu una din cele mai mici rate a mortalităţii specifice prin accidente, fiind semnificativ mai mică decât media la nivel naţional (0,43‰). 

Mortalitatea infantilă 

În anul 2016, rata mortalităţii infantile avea o valoare de 6,7‰ (decedaţi sub 1 an la 1.000 născuţi vii), judeţul Sibiu situându-se pe poziţia 14 din 42, rata mortalităţii infantile fiind semnificativ mai mică decât media naţională (7,3‰).

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite