Unul din fondatorii „Adevărul“ are bust la Satu Mare

Unul din fondatorii „Adevărul“ are bust la Satu Mare

Familia Sălăgean a participat în această dimineaţă la instalarea bustului în parcul Vasile Lucaciu

Mâine va fi dezvelit primul bust al economistului şi ziaristului Viorel Sălăgean, originar din Satu Mare. Sătmăreanul Viorel Sălăgean a participat în 22 decembrie 1989 la publicarea primului număr al cotidianului „Adevărul“.

Ştiri pe aceeaşi temă

La şapte ani şi jumătate de la decesul lui Viorel Sălăgean, născut la Satu Mare, în localitatea Giungi, familia acestuia, împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Satu Mare, dezvelesc un bust al ziaristului în inima oraşului Satu Mare.
Originar din Satu Mare
Născut în 16 aprilie 1942 în satul Giungi, judeţul Satu Mare, Viorel Sălăgean a plecat în Bucureşti la Academia de Studii Economice. „A plecat în capitală prin 1965 la studii şi nu s-a mai întors decât pentru vizite periodice. Venea la Giungi la părinţi şi fraţi de două-trei ori pe an, doar în vizită. Era stabilit cu munca şi cu familia în Bucureşti”, spune Teofil Sălăgean, fratele ziaristului.
A urmat cursurile Facultăţii de Economie Generală din cadrul ASE, iar în 1985 şi-a susţinut teza de doctorat. A intrat în presă în anul 1965, iar în 1990 şi-a publicat articolele în marile ziare româneşti precum Scânteia, România Liberă, Probleme economice, Tribuna economică, Lumea, Luceafărul sau Contemporanul. În 1975 a luat premiul naţional pentru publicistică, iar în 1983 a obţinut o bursă pentru documentare economică în SUA.
Fondatorul ziarului „Adevărul”
În 22 decembrie 1989, alături de alţi colegi de breaslă, Viorel Sălăgean a pus bazele unui nou ziar „Adevărul”. În 1992 a înfiinţat alte două publicaţii economice, „Adevărul economic” şi „Romanian Business Journal”, ambele săptămânale. A publicat peste 3.000 de articole şi comentarii pe teme economice, fiind invitat la o serie de dezbateri pe teme economice, culturale, dar şi politice. În 2000 a primit premiul pentru publicistica economică „Pamfil Seicariu”.
„Dormea câte 3-4 ore pe noapte şi muncea foarte mult. Era pasionat peste măsură de societatea în care a trăit şi ori de câte ori venea la Satu Mare îi ajuta pe oameni. El a fost cel care a iniţiat transformarea Aeroportului din Satu Mare în Aeroport Internaţional, modernizarea Vămii Petea şi reabilitarea băilor din Beltiug”, mai spune Teofil Sălăgean.
În 22 aprilie 2003, Viorel Sălăgean s-a stins din viaţă la Bucureşti în urma unui infarct miocardic. Bustul acestuia va fi dezvelit la Satu Mare, mâine, la ora 12.00, în parcul de pe bulevardul Vasile Lucaciu, lângă Catedrala Adormirea Maicii Domnului.
"El a fost cel care a iniţiat transformarea Aeroportului din Satu Mare în Aeroport Internaţional, modernizarea Vămii Petea şi reabilitarea băilor din Beltiug", Teofil Sălăgean, fratele ziaristului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: