Francisc Vaştag, legendă în boxul pentru amatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la jocul cu prietenii pe o alee din faţa blocului a ajuns multiplu campion mondial şi european şi a participat la trei Olimpiade. Despre Francisc Vaştag, cel mai bun produs al boxului amator din Ro­mâ­nia, s-a spus că este un talent uriaş, care ar fi putut deveni un mare campion indiferent ce sport ar fi practicat.

 Într-o sală de box a intrat pentru prima oară la 14 ani, mai mult la insistenţele prietenilor, iar întâlnirea cu antrenorul Vasile Bala avea să-i schimbe definitiv viaţa, pentru că avea să ajungă cel mai valoros pugilist amator din România secolului XX. „Am intrat pentru prima dată în sala de box în urmă cu vreo 30 de ani. Aveam 11-12 ani când doi vecini de scară, nepoţi de-ai fostului antrenor şi pugilist Petre Pop, m-au luat şi pe mine la un antrenament. Am plecat toţi copiii de pe alee să facem box. Majoritatea au renunţat imediat. Eu şi cu fratele meu, Loţi, am rămas. Am văzut că aici te poţi remarca repede, pe cont propriu, că nu depinzi de alţii. Progresul a fost rapid”, îşi aminteşte Feri.

Înainte să ajungă la Lotul Naţional de juniori, Feri a trecut pe la Bocşa. „Am plecat la Metalul Bocşa, care a fost rampa de lansare. De acolo am ajuns la lot, am câştigat titlul naţional, am ieşit campion european la Brondby, în 1987, iar un an mai târziu am câştigat titlul mondial la Havana. Apoi am făcut saltul către lotul de seniori”, a spus actualul antrenor de la CSM Reşiţa. Feri Vaştag este multiplu campion naţional şi de şase ori câştigător al Turneului «Centura de Aur», a cucerit trei titluri mondiale (Moscova 1989, Tampere 1993 şi Berlin 1995) şi un loc 3 la Mondialele de la Sydney, în 1991, precum şi două medalii de aur la Campionatele Europene (Bursa, în 1993 şi Vejle, în 1996). A boxat pentru CSM Reşiţa, Metalul Bocşa, Dinamo Bucureşti, Selena Bacău şi Freedom Star Farul Constanţa şi este Maestru Emerit al Sportului. A activat apoi ca antrenor al lotului naţional, elevii săi fiind medaliaţi la Olimpiadă, Campionatele Mondiale şi Europene.

Mistreţi în bătaia puştii

În afara ringului, Feri este un vânător de clasă. „La pescuit mergeam de când eram copil. Prindeam raci, mergeam la peşte pentru că tot timpul mi-a plăcut natura. Nu mă laud cu peşti mari, dar am prins mulţi. Vânător sunt din 1996, dar abia când am revenit acasă am avut timp cu adevărat pentru asta. Chiar săptămâna trecută am împuşcat un mistreţ. Nu foarte mare, dar aici, în zona asta de deal, nici nu sunt aşa de mari. Dar sunt destul de mulţi şi asta e important. Vânez doar mistreţi, la capre, fazani sau vulpe nu trag”, spune fostul mare pugilist.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai frumos moment al carierei tale de sportiv?
E greu de spus pentru că fiecare e frumos în felul lui şi are istoria sa. Poate că atunci, la Moscova, când am ieşit campion mondial pentru prima dată. A fost primul titlu mondial câştigat de un român, şi nu oriunde, ci la ruşi acasă, în groapa cu lei.

Cel mai mare regret?
Am participat la trei Olimpiade şi nu am luat nici măcar o medalie.

Ţi-ar fi plăcut ca măcar unul dintre copii să-ţi calce pe urme?
Mi-ar fi plăcut, dar au preferat fotbalul deşi, când au fost mici, ambii au făcut box şi chiar erau talentaţi.

Ce-i place
„Boxul, vânătoarea şi pescuitul îmi ocupă aproape tot timpul. Nici să vreau n-aş mai avea vreme pentru altceva. Îmi place să mă destind în mijlocul naturii”, a spus Feri.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că vreau să fac nişte lucruri în box, dar nu am posibilităţi. Nu-mi place că acestor copii care vin la box nu le pot oferi multe. Nu-mi place agitaţia din Bucureşti”, a spus Vaştag.

Profil
Născut. 26 noiembrie 1968, Reşiţa
Experienţă. Antrenor şi director adjunct la CSM Reşiţa
Familie. Căsătorit, doi copii

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite