Cum trebuie să pregăteşti fasolea ca să fie numai bună de gătit

Cum trebuie să pregăteşti fasolea ca să
fie numai bună de gătit

Bucătarul reşiţean UIca Mihai are mai multe reţete pe bază de fasole pe care le-a prins şi în cărţile sale şi recunoaşte că alimentul se află printre preferatele lui.

Ştiri pe aceeaşi temă

Uica Mihai spune că fasolea era mâncare de bază la români, mai ales pe vreme comunismului, când figiderele erau mai mult goale. Aşa a ajus să fie gătit sub nenumărate forme. Bucătarul reşiţean ne propune o zeamă de fasole cu costiţă, pentru care garantează că este una dintre cele mai gustoase mâcăruri din lume. Iată reţeta, mai jos:

“Pui o jumătate de kilogram de fasole albă să stea în apă cu o crenguţă de busuioc timp de o zi şi o noapte ca să se umfle şi să îşi înmoaie miezul.

Apoi spală o dată fasolea, pune-o într-un ciur şi freacă printre boabe cu melesteul de mămăligă. Ai să vezi că boabele îşi leapădă coaja şi cufundă ciurul din când în când într-o cratiţă cu apă până la buză şi cojile uşoare vor fugi din ciur. Fă aşa de cinci şase ori şi o să-ţi rămâna numai boabele despuiate, obraznic de albe şi uşor rozalii.

Şi pe ele să le zvânţi, apoi să le arunci într-o cratiţă largă cu ulei bine încins. Şi iarăşe e de mestecat iute-iute, ca să prindă puţină crustă, apoi stinge cratiţa cu doi litri de apă fierbinte, adaugă un morcov tăiat rondele, un păstârnac dat pe răzătoare, două cepe întregi şi o căpăţână de usturoi întreagă. Vezi că după jumătate de ceas o să scoţi cepele şi usturoiul afară, să le arunci, în fiertură fiind de trebuinţă numai aroma lor.

Şi mai lasă să fiarbă adăugând un sfert de litru de bulion, foaie de dafin, cimbru, piper pisat şi crenguţă de mărar cu floare. Iar la urmă să prăjeşti într-o tigaie un sfert de kilogram de costiţă afumată, ca să îşi lase toată untura ei şi prăjeala asta să o arunci în oală pentru mai un clocot de cinci minute.

Apoi opreşte focul, pune capac şi să îţi ţii pofta în cui, măcar un ceas, ca să se îmbine toate în fiertură.
Iar când îţi scoţi în blid, să ai gogonele de la putină lângă şi felii de căpăţână de varză acră”.

citeste totul despre: