Râmnicu Vâlcea: Cecilia Nuţă, singura femeie pe intervenţie de la ISU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cecilia Nuţă
Cecilia Nuţă

Coordonează SMURD-ul din Vâlcea şi participă la intervenţii alături de bărbaţi. Munca e răsplătită cu mulţumirile rudelor celor salvaţi.

profil


NĂSCUTĂ - 9 iulie 1967, la Brezoi, judeţul Vâlcea.
STUDII - Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Spiru Haret din Râmnicu Vâlcea.
FAMILIE - Căsătorită, un copil.

  A lucrat 10 ani la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea ca asistentă la blocul operator al Secţiei de Chirurgie. În 2006, în decembrie, a plecat de la spital la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea unde a lucrat ca dispecer. „În octombrie 2007 m-am mutat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea. Aflasem că urma să se înfiinţeze peste câteva luni Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) şi îmi doream să lucrez la acest compartiment", povesteşte plutonierul adjutant Cecilia Nuţă. În septembrie 2008, SMURD-ul a devenit operaţional în subunităţile de la Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani. După numeroase specializări făcute la inspectoratele din Craiova, Timişoara, Bucureşti şi Târgu Mureş, Cecilia Nuţă a devenit asistentul coordonator al SMURD. „Maşinile cu care intervenim sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie. Participăm la toate urgenţele foarte grave şi grave de gradul zero şi unu. Încercăm să salvăm cât mai multe vieţi într-un timp cât mai scurt. Sunt intervenţii la care participăm împreună cu ambulanţa", spune asistentul coordonator. Cecilia Nuţă a participat la sute de intervenţii, dar cele mai şocante au fost cea de la Slătioara, în care trei tineri, au murit într-un accident rutier, şi ce-a de la Bogdăneşti, în care un băiat şi-a pierdut viaţa după ce a intrat cu motocicleta într-un parapet.


Intervine alături de bărbaţi


 Cecilia Nuţă e singura femeie de pe intervenţie din cadrul ISU. Ea are în subordine aproximativ 70 de bărbaţi. „Fiind singura femeie, la început mi-a fost greu, dar m-am acomodat. Lucrez foarte bine cu ei, mă asculă. Spiritul de echipă e foarte prezent. La început, ei au trecut printr-o etapă mai grea, pentru că nefiind de meserie, a fost nevoie de o specializare intensivă. Au trecut de acest hop cu răbdare. Pot spune că am băieţi care sunt chiar mai buni ca un asistent. Sunt interesaţi să cunoască termeni noi, citesc şi când întâmpină o problemă îmi cer sfaturi", declară Cecilia Nuţă. Plutonierul adjutant acordă primul ajutor la intervenţii alături de colegi şi îi coordonează. A dat primul ajutor şi unei vecine din bloc. „Nu răspundea de două zile şi am fost chemaţi să intervenim. Am mers cu primul ajutor şi descarcerarea. Bolnava era în stare de inconştienţă. Am mers cu ea la spital, unde a fost diagnosticată cu o tumoare pe creier. A fost operată la Bucureşti şi trăieşte". În timpul liber, Cecilia Nuţă îşi coordonează colegii de acasă, prin telefon, atunci când e nevoie. Cele mai mari recompense sunt mulţumirile rudelor persoanelor salvate. Anul trecut SMURD-ul a participat la 761 de intervenţii.

ce-i place


Să călătorească, să citească şi să ajute oamenii la nevoie. Îi place să îşi petreacă timpul liber alături de familie şi prieteni.

ce nu-i place


Minciuna, oamenii care nu se ţin de cuvânt şi sunt lipsiţi de scupule. Nu îi place să vadă oamenii în suferinţă.

Întrebări şi răspunsuri


Vă simţiţi împlinită cu această meserie?


C.N.: Da şi asta mi-am dorit să fac întotdeauna. Consider însă că pentru a salva cât mai multe vieţi sunt necesare mai multe maşini şi trebuie să fie încadraţi mai mulţi asistenţi şi medici.


Ce le recomandaţi şoferilor din trafic?


C.N.: Atunci când ne întâlnesc în trafic să ne facă loc să trecem pentru că fiecare secundă e importantă pentru a salva o viaţă. Ei trebuie să conştientizeze că noi nu ne ducem la plimbare şi poate au nevoie rude ori prieteni de-ai lor.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite