Primărie din Vâlcea executată silit de lăutari. Cum s-a ajuns ca o datorie istorică să crească de 20 de ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Suteşti - Vâlcea Foto Primăria Sutesti Valcea
Primăria Suteşti - Vâlcea Foto Primăria Sutesti Valcea

Mai bine de jumătate de milion de lei are de plătit Primăria Suteşti din Vâlcea pentru o datorie veche de doar 25.000 de lei care a rămas neachitată timp de aproape un deceniu, ignorată de fostele conduceri administrative.

După nouă ani în care s-a luptat să-şi primească onorariul pentru un concert de „Zilele comunei Suteşti”, o trupă de lăutari din Satu Mare a reuşit să obţină în instanţă executarea silită a primăriei vâlcene. 

Un contract cu nişte clauze cel puţin dubioase au făcut ca datoria să crească în acest răstimp de mai bine de 20 de ori. Instanţa de judecată a fost de acord să se pună sechestru pe toate bunurile mobile ale Primăriei până se va recupera datoria. 

Judecata s-a finalizat în 2019, înainte de venirea la Primărie a actualei conduceri administrative, dar abia acum s-a demarat procesul de executare a bunurilor.

În primă etapă, executorul judecătoresc a scos la licitaţie, printre altele şi microbuzele şcolare, care deservesc peste 140 de elevi. Copiii sunt astfel în pericol să meargă pe jos kilometri întregi până la şcoala gimnazială din centrul localităţii. 

Primarul Alin Dumbravă (PNL) a explicat pentru „Adevărul” cum s-a ajuns la această datorie istorică şi ce soluţii a găsit până acum, printre care şi plata eşalonată.

Alin Dumbravă primarul comunei Suteşti - Vâlcea Foto voceavalcii ro

Alin Dumbravă primarul comunei Suteşti - Vâlcea Foto voceavalcii ro

Contract încheiat cu penalităţi de 1% pe zi

Povestea a început în 2013 când primarul de la acea vreme a contractat o trupă de lăutari din Satu Mare să concerteze de „Zilele comunei Suteşti”. Contractul încheiat cuprinde nişte clauze care ridică mari semne de întrebare, după cum o recunoaşte şi primarul Alin Dumbravă (PNL): 

„A fost făcut un contract pe vremea când primar era domnul Ion Stănescu (PSD), în care se specifica faptul că dacă nu se va plăti onorariul în 30 de zile, să se poată percepe penalităţi de 1% pe zi! Adică 30% pe lună, dobânzi şi penalităţi. Adunate, acestea au făcut ca de la 25.000 de lei să discutăm astăzi de 512.000 de lei”, explică actualul primar despre cum s-a ajuns de la 5.000 de euro la peste 100.000 de euro, la cursul actual. 

Microbuzele şcolare, scoase la licitaţie

Lăutarii au acţionat Primăria Suteşti în instanţă, iar procesul s-a finalizat abia în 2019: „Procesul verbal de sechestru este din 2019 (când la conducerea primăriei era fiica fostului primar). În tot acest timp, nu s-a plătit nimic, până la această oră, din această datorie. Avem, din păcate, emise titluri executorii pe toate bunurile mobile cât şi pe câteva bunuri imobile de patrimoniu ale comunei Suteşti”, mai spune Alin Dumbravă. 

Acesta susţine că s-a încercat să se găsească o soluţie amiabilă, printre care şi plata eşalonată, idee respinsă de lăutari, motiv pentru care s-a ajuns la executarea judecătorească. 

În primă fază s-a făcut un proces verbal cu bunurile mobile şi în acesta au fost trecute cele două microbuze şcolare ale localităţii, un tractor şi un Logan, care au fost deja scoase la licitaţie, în prima fază. Licitaţia se va derula pe 5 mai.

„Urmează ca în etapele următoare să se scoată la vânzare şi celelalte bunuri din inventarul comunei Suteşti, inclusiv calculatoarele primăriei, scaunele, mesele, tot ce înseamnă... Nu le vindem noi, ci executorii judecătoreşti. Nu ştim când vor avea loc următoarele licitaţii, executorul judecătoresc se ocupă de această problemă. Dar vor urma să fie scoase la licitaţie toate bunurile mobile, tot ce se poate lua. Sincer, sperăm să nu se ajungă până acolo”, a mai menţionat primarul Alin Dumbravă pentru „Adevărul”.

Un nou microbuz ar urma să vină de la inspectoratul şcolar

Până una alta 140 de elevi care merg la şcoală în Suteşti ar fi primele victime colaterale. Deocamdată, microbuzele încă îi deservesc pe aceştia: „Copiii au în continuare acces la microbuzele şcolare. Chiar şi astăzi, 4 mai, au venit la şcoală şi s-au dus acasă cu microbuzele. Aşa va fi până vor fi vândute sau vom reuşi să ajungem la un acord cu dânşii (lăutarii)”, mai spune primarul Dumbravă.

Acesta a mai menţionat şi că a găsit o primă soluţie, pentru problema legată de transportul elevilor: „Am discutat la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, cu doamna inspector - şef Mihaela Andreianu şi ni s-a promis un microbuz şcolar care mâine (5 mai) sau cel târziu luni (9 mai), va ajunge în localitate, ca să putem să trecem peste acest obstacol. După aceea, vom vedea... Vom avea acces la el până vom rezolva problema”. 

„Vom plăti câte 18.000 de lei lună”

Chiar înainte de publicarea materialului, după discuţia avută cu reporterul „Adevărul”, primarul Alin Dumbravă a reuşit să ajungă la un acord cu lăutarii: „Am reuşit să obţinem reeşalonarea datoriei. Administraţia locală urmează să plătească câte 18.000 de lei/lună, pe durata mandatului meu. S-a rezolvat acum problema. Mergem înainte. Tocmai am vorbit cu partea adversă”.

Primul gospodar a ţinut să precizeze şi că: „Nu am avut nici o treabă cu acest proces sau datorie, le-am moştenit de la vechile administraţii”. 

Comuna Suteşti este o localitate din sudul judeţului Vâlcea, învecinată cu municipiul Drăgăşani. Are o populaţie de aproximativ 2.000 de locuitori şi un buget anual de până în 2,5 milioane de lei.

Vă mai recomandăm şi:

„Marea Olteniei” şi satul de vacanţă recăpătat după două decenii de procese: schi nautic, debarcader, insule artificiale FOTO VIDEO

România lui Dorel. Sens giratoriu dezaxat de la Sibiu, închis la nici o zi de funcţionare. Era pericol public VIDEO 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite