FOTO Fake-news grosolan lansat pe o pagină-fantomă cu sigla ISU. Angajat al unui lanţ de pizzerii ar fi fost diagnosticat cu coronavirus

FOTO Fake-news grosolan lansat pe o pagină-fantomă cu sigla ISU. Angajat al unui lanţ de pizzerii ar fi fost diagnosticat cu coronavirus

Pagina falsă cu fake news atribuit Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă Foto Adevărul

O ştire falsă a apărut pe un cont fantomă de Facebook cu sigla Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă despre legătura dintre infecţia cu coronavirus şi o pizzerie din Vâlcea.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Joi după-amiaza, 12 martie, pe un cont de Facebook cu sigla Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă apărea o informaţie protrivit căreia un angajat de la un lanţ de pizzerii din Vâlcea care aduc acest produs din Marea Britanie, ar fi fost testat pozitiv cu coronavirusul COVID 19.
 
Informaţia la prima vedere părea venită dintr-o sursă credibilă, oficială, doar că la o privire atentă oricine putea observa o serie de inadvertenţe, care plecau de la titulatura paginii. Pe lângă sigla oficială, întâlnită la toate inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din ţară, inclusiv inspectoratul general, exista o denumire incorectă „Institutul (corect ar fi fost Inspectoratul - n.r.) pentru situaţii de urgenta”. 
 
Ca şi în textul postării, se vede clar că cel care a scris a omis de multe ori să pună diacriticele: „urgenta” în loc de „urgenţă”, „toti”, în loc de „toţi”, „si”, în loc de „şi” etc.
 
Primii care au reacţionat au fost reprezentanţii ISU Vâlcea, care au preluat captura de pe contul de Facebook care între timp a fost şters şi au precizat: „„Este pagina Inspectoratului, iar poza de mai jos este o postare falsă. Până la această oră, nu sunt confirmate persoane infectate cu COVID 19 pe raza judeţului Vâlcea”.
 
 
Iată însă cum suna textul: „Angajat PROPPER PIZZA AND PASTA testat pozitiv pentru Corona Virus. Toti cei care au comandat produse de la aceste restaurante sunt obligaţi să intre în autoizolare si sa anunte autoritatile pentru a fi transportaţi în regim de maximă securitate la cele mai apropiate spitale.
VA RUGAM.DISTRIBUITI SA AJUNGA LA CAT MAI MULTE PERSOANE INFECTATE!!!”
Celor care  nu respectă regimul de autoizolare li se va deschide dosar penal conform legii!!!”
 
La scurt timp a apărut un mesaj şi pe contul de socializare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în care se fac mai multe precizări, inclusiv faptul că cei care transmit informaţii eronate pot face închisoare până la 5 ani.
 
„FAKE NEWS. Aceasta nu este pagina oficială de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgentă. Ne delimităm ferm de informaţiile regăsite în această postare şi nu încurajăm astfel de abordări generatoare de panică în rândul comunităţilor, care aduc reale prejudicii imaginii şi credibilităţii institutiei noastre.
 
Vă reamintim că distribuirea ştirilor false constituie infracţiune şi se pedepseşte, conform art. 404 Cod Penal, cu închisoare de la 1 la 5 ani.”

Pizzeria Proper din Râmnicu Vâlcea Foto Adevărul

Imagini din aceeasi galerie
  • Pizzeria Proper din Râmnicu Vâlcea Foto Adevărul
  • Pagina falsă cu fake news atribuit Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă Foto Adevărul
  • Pagina falsă cu fake news atribuit Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă Foto Adevărul
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: