Fetiţă de 5 ani, desfigurată de câinele vecinei, în timp ce se juca cu alţi copii în faţa casei. Patrupedul este rasa Akita Inu

Fetiţă de 5 ani, desfigurată de câinele vecinei, în timp ce se juca cu alţi copii în faţa casei. Patrupedul este rasa Akita Inu

Akita Inu - simbolul naţional al Japoniei ,considerat foarte protector cu copiii, dar şi cel mai loial companion şi protector al casei, a desfigurat o copilă de 5 ani din Vâlcea Foto: Shutterstock

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea au decis să deschidă un dosar penal pentru că o copilă de 5 ani a fost muşcată de un câine, pe domeniul public.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fapta s-a consumat duminică, 16 august, în jurul orei 20.30, în localitatea Bujoreni. Micuţa se afla pe drumul din faţa casei, împreună cu alţi minori, la joacă, când a fost atacată de câinele vecinei, din rasa Akita Inu, considerată extrem de protectoare cu cei mici. 

În urma leziunilor suferite, micuţa a ajuns la Bucureşti, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Mama minorei a depus o plângere luni, 17 august. 

„În urma acesteia au demarat cercetările, o echipă s-a deplasat la faţa locului, a luat declaraţii de la mai mulţi martori oculari şi a audiat inclusiv partea responsabilă civilmente, şi a ridicat imaginile de pe o cameră de supraveghere din zonă“, precizează poliţiştii.

S-a stabilit că micuţa se plimba cu bicicleta când câinele i-a sărit la gât. Rănile suferite în zona capului, susţin medicii, se pare că i-au pus în pericol viaţa.

Patrupedul aparţine unei familii de judecători şi medici, renumiţi în Vâlcea, motiv pentru care vecinii se feresc să vorbească. 

La faţa locului s-a prezentat şi un medic veterinar din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea care a dispus ca animalul să rămână la locuinţa proprietarului, conform Protocolului de anchetă, pentru o perioadă de 30 de zile, după cum ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, Cătălin Udrea. 

S-a stabilit că animalul nu face parte din categoria câinilor de luptă sau a animalelor considerate periculoase. 

În acest caz s-a dispus şi efectuarea unei expertize medico-legale „în vederea stabilirii existenţei faptei şi a consecinţelor acestora”.  

Dosar penal după ce a fost muşcată de câine pe drumul din faţa casei 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea au anunţat că luni, 17 august „S-a înregistrat o cauză penală în care se efectuează urmărirea penală cu privire la comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă (art. 196 Cod penal), ca urmare a sesizării organelor de poliţie judiciară de către reprezentantul legal al unei victime minore”

Aceeaşi sursă a mai precizat doar că: „În cauză s-a reţinut că la data de 16 august, în jurul orei 20.30, în timp ce victima minoră, de 5 ani, se afla pe drumul din faţa casei împreună cu alţi copii, a fost muşcată de către câinele vecinei sale. 
 
Urmărirea penală este efectuată de către lucrători de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei municipiului Râmnicu Vâlcea sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea.
 
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare, această fază a cercetărilor constituind o etapă a procesului penal reglementată de Codului de procedură penală, iar pe măsura derulării acestora vom informa opinia publică”, au mai precizat procurorii.  
 

Simbol naţional în Japonia 

Akita Inu este o rasă de câini originari de pe cea mai mică insulă a Japonei. Se crede că aceştia  descind din legendarii câini de rasa Matagi, consideraţi, conform analizelor ADN, „printre cele 14 cele mai vechi rase de câini domesticiţi, deţinători ai „genei ancestrale” a lupilor străvechi”
 
Pe timpuri erau folosiţi la vânătorile de cerbi şi urşi, drept câine de pază al reşedinţelor nobiliare, câine de luptă, animal de tracţiune pentru sanie şi în serviciul forţelor de ordine/armatei. Astăzi, Akita Inu reprezintă un simbol naţional pentru japonezi, rasa acestora fiind inclusă în lista celor şapte monumente ale naturii, fiind consideraţi „cei mai loiali companioni şi protectori ai casei”, potrivit Wikipedia.
 
Câinele Akita Inu a devenit extrem de popular în urma unui celebru film cu Richard Gere din 2009, „Hachiko: Povestea unui câine”, care a reuşit să emoţioneze o întreagă planetă, devenind un exemplu de loialitate şi dragoste necondiţionată. Hachiko îşi însoţea stăpânul - un profesor de la catedra de Agricultură a Universităţii din Tokyo - zi de zi, la gară şi nu pleca de aici până când acesta nu se întorcea de la cursuri. Până într-o zi când profesorul a suferit un atac cerebral care i-a fost fatal, iar câinele disperat nu a mai vrut să plece din gară. A stat acolo timp de nouă ani, până când a murit şi el. Filmul a fost inspirat din fapte reale.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările