O maşină cu trei copii s-a dat peste cap pe drumul spre Releul Cozia. Şoferul, tatăl copiilor, era beat criţă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul către Vârful Cozia - spre cabană şi Releu - Vâlcea; Foto: Adevărul
Drumul către Vârful Cozia - spre cabană şi Releu - Vâlcea; Foto: Adevărul

O maşină în care se aflau şi trei copii s-a răsturnat într-o râpă de trei metri pe muntele Cozia. Şoferul s-a ales cu dosar penal, fiind cercetat şi pentru părăsirea locului faptei.

Accidentul s-a produs sâmbătă seara, 15 august, pe drumul care duce spre cabana şi Releul Cozia. Într-o curbă, şoferul a pierdut controlul volanului, iar maşina s-a răsturnat într-o râpă de pe marginea drumului, adâncă de trei metri.

În maşină era şoferul cu cei trei copii ai săi minori, cu vârste între 6 şi 10 ani, care au suferit diverse leziuni. Anunţată de eveniment, mama micuţilor a fost cea care a ajuns prima la locul accidentul şi i-a luat pe copii, ieşind în întâmpinarea ambulanţei, care a aflat prin sistemul 112 de existenţa unor persoane rănite într-un accident pe Muntele Cozia.

Inexplicabil, tatăl micuţilor, după ce i-a predat pe copii mamei lor, a plecat spre casă, în Călimăneşti, pe picioare, pe munte, abandonându-şi maşina în râpă.

Bărbatul este acum cercetat penal pentru vătămare din culpă, părăsirea locului faptei şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.

Când Poliţia a ajuns la faţa locului pentru cercetări, n-au dat decât de maşină. Ulterior, a fost găsit şi şoferul, moment în care oamenii legii au înţeles de ce acesta a părăsit locul faptei. Testat cu aparatul etilotest a reieşit că acesta se urcase beat criţă la volan. 

Drumul de munte către Vârful Cozia - spre cabană şi Releu - Vâlcea Foto Sebastian Stoica

Drumul de munte către Vârful Cozia - spre cabană şi Releu - Vâlcea; Foto Sebastian Stoica

Din staţiunea Călimăneşti - Căciulata se poate ajunge pe Vârful Cozia şi cu maşina, pe un drum ocolitor, de aproximativ 20 de kilometri. Doar o porţiune, cât trece prin sătucele de la poalele muntelui, este asfaltată, în rest este ca orice drum de munte, cu pietre şi gropi, destul de dificil, fiind străbătut în general de maşini 4X4 sau cu gardă înaltă. Şi tot ca orice drum de munte, drumul spre cabana şi Releul Cozia are multe serpentine care pun la încercare aptitudinile şi atenţia şoferilor, mai ales a celor care se urcă băuţi la volan. 

    

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea ne-a comunicat despre acest eveniment: „La data de 15 august a.c., în jurul orei 19:30, a fost primit un apel pe 112, unde un bărbat de 29 de ani, din Călimăneşti, a  sesizat că a făcut accident în zona Mocirle, din apropierea Vârfului Cozia şi că cei trei copii pe care îi avea în maşina s-ar fi lovit. 

 

La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Poliţiei Oraşului Călimăneşti, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că bărbatul, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 703 N, drum neasfaltat, la km 9+700 m, acesta nu ar fi adaptat viteza de deplasare într-o curbă la dreapta, pierzând controlul direcţiei şi răsturnându-se  în afara drumului la o diferenţă de nivel de circa 3 metri”

Potrivit aceleiaşi surse: „Conducătorul auto nu a fost identificat la locul producerii evenimentului, acesta plecând spre domiciliu, fiind identificat de poliţiştii Serviciului Rutier şi condus la sediul Poliţiei Oraşului Călimăneşti. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat”. 

Potrivit legislaţiei româneşti, dacă şoferii sunt prinşi cu o îmbibaţie de alcool egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală, în cazul fericit.

Pentru a se stabili exact cât de băut era: „Bărbatul a fost condus la o unitate spitalicească în vederea recoltării a două probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei”

În ceea ce priveşte urmările acestui accident, „în cauză au fost întocmite acte premergătoare urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, părăsirea locului accidentului şi vătămare din culpă”, a specificat reprezentantul Poliţiei Vâlcea. 

Despre starea victimelor, acesta a precizat: „Cei trei copii, cu vârste cuprinse între 6 si 10 ani, au fost preluaţi imediat după eveniment de mama lor, cu un alt autoturism, care a plecat în întâmpinarea ambulanţei fiind transportaţi la o unitate spitalicească în vederea acordării de îngrijiri medicale”.

Este al doilea accident rutier în care au fost implicaţi copii ,produs în această vară, pe Muntele Cozia. Primul s-a petrecut pe un drum forestier care leagă DN 7, mai exact varianta ocolitoare a acestuia - şoseaua de centură a oraşului Călimăneşti - de Mănăstirea Stânişoara. Şi atunci maşina a căzut într-o prăpastie

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

FOTO Şeful Salvamont, despre salvarea copiilor din prăpastia de pe Cozia: „A fost crâncen, am două geci pline de sânge“

    

FOTO VIDEO Mărturia în exclusivitate a primilor turişti care i-au ajutat pe copiii căzuţi în prăpastia de pe Cozia: „N-ar fi avut nici o şansă. A fost un miracol”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite