Subiecte BAC Română 2018. „Toată lumea se aştepta la poezie, iar Luceafărul l-a învăţat toată ţara“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 3.000 de elevi din judeţul Vâlcea au susţinut luni, 25 iunie, proba la Limba şi LIteratura Română la Bacalaureat 2018. Elevii au mărturisit că subiectele au fost din cele la care se aşteptau şi chiar mai accesibile decât şi-au imaginat.

La Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari”, din Râmnicu Vâlcea, părinţii aşteptau nerăbdători la poarta şcolii să-şi vadă copiii ieşiţi din examen. 

După trei ore cât a durat proba scrisă, pe porţile şcolilor au început să iasă şi primii elevi, cu informaţii despre subiecte şi alte evaluări.

Mai toţi candidaţii au ieşit cu zâmbetul pe buze, semn că subiectele au fost pe placul lor. Au existat şi câţiva care păreau uşor descumpăniţi: „Am sfeclit-o!”, spunea un tânăr, iar reacţia primită: „Nu ţi-am spus că ne pică poezia? N-ai vrut să mă crezi”.

Cei cu care am discutat, ne-au spus însă la unison că subiectele la limba şi literatura română au fost accesibile, iar timpul alocat suficient. 

„Eu sunt la Real. Ne-a picat la alegere Eminescu sau Tudor Arghezi. Mie personal mi s-au părut subiectele uşoare, chiar foarte accesibile. Mi-au plăcut şi temele, la ambele subiecte. Timpul a fost destul, aş putea spune chiar mai mult decât necesar.  Nu a fost nimic din ce nu am mai lucrat la clasă, ba pot spune că au fost subiecte comune. Evident că mă aştept să iau o notă pe măsură”, ne-a mărturisit Tania Bădescu, o aspirantă la ASE Cibernetică Bucureşti.

Imagine indisponibilă

„Au fost nişte subiecte previzibile. Toată lumea se aştepta la Eminescu. Textele la prima vedere au fost şi ele foarte frumoase. Şi dacă nu ne-ar fi picat Eminescu, ne-am fi descurcat oricum. Este drept că ne aşteptam să ne pice poezia, la unul din subiecte, nu neapărat un autor anume”, ne-a spus şi Mirona Bărbulescu, o tânără care speră să devină avocat.

„Au fost nişte subiecte pe placul meu. Şi eu am avut acelaşi sentiment că ne va pica poezia şi mi-am dorit foarte tare acest lucru. În rest, cerinţele mi s-au părut foarte clare, foarte accesibile. Cred că am fost singura care l-am ales pe Arghezi, cu „Flori de mucegai”, nu „Luceafărul”, cum am înţeles că a ales toată lumea cu care am vorbit până acum. În rest, nu a existat nimic care să ne dea dureri de cap sau să ne pună întrebări, să ne dea de gândit, că nu ştim. Cât despre timp, aşa cum a spus toată lumea, a fost mai mult decât generos”, a specificat Andreea  Bîzîc, care a recunoscut că va da apoi admitere la Politehnică - Automatică în Bucureşti.  

„A fost destul de uşor. S-a dat cam ce se aştepta toată lumea – poezia, la subiectul III. Am avut de ales între „Luceafărul”, care nu este o poezie grea, pe care l-a învăţat toată ţara şi Tudor Arghezi care este unul din cei mai uşori poeţi modernişti. La subiectul II am avut despre indicaţiile scenice care se numesc didascalii. Iar la subiectul I am avut un text, pe baza căruia trebuia să lucrăm, despre un om căruia îi plăcea să călătorească, care citeşte o revistă despre alţii care călătoresc şi... atât. Totul ţine de interpretare, dar a fost uşor faţă de ce ne aşteptam”, ne-a spus şi Marius Floroiu.   

Imagine indisponibilă

Trei subiecte au avut la bac la proba scrisă de Limba şi literatură română elevii de clasa a XII-a. Primul a fost legat de un text despre o călătorie, după „Note de călătorie” a lui Anton Holban, la care au avut de răspuns la cinci întrebări şi apoi să redacteze un text argumentativ legat de cum apreciază oamenii locurile în care trăiesc raportat la experienţa proprie, dar şi la textul dat. Cel de-al doilea subiect a vizat rolul notaţiilor dintr-un text dramaturgic, iar ultimul, cel la care au făcut referire toţi elevii intervievaţi, se referea la un eseu legat de particularităţile unei poezii, de Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi, la alegere.

Marţi, 26 iunie, va fi proba scrisă la Limba si literatura maternă, miercuri - proba obligatorie a profilului, iar joi proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite